Haberler

Hatay'da Darbe Girişimi Davası

Hatay'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, sözde "Hatay sıkıyönetim komutanı" olarak belirlenen dönemin 39.

Hatay'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, sözde "Hatay sıkıyönetim komutanı" olarak belirlenen dönemin 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat'ın da aralarında yer aldığı 39'u tutuklu, 3'ü tutuksuz, 2'si firari 44 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasına devam edildi.

Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, o dönem Hatay'da 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, 121. Serinyol Er Eğitim Alayı ile Garnizon Komutanlığında görevli askerler, görevden ihraç edilen polisler ve muhtarın da aralarında bulunduğu tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Tutuklu yargılanan sanıkların savunmaları, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedildi.

2. Hudut Alay Komutanlığı görevini 15 Temmuz tarihinde devralan tutuklu sanık Albay Necmi Eroğlu, darbeden önceden haberi olduğu yönündeki suçlamaları reddetti.

Malatya'dan Hatay'a geldiğini ve ailesini getirmediğini belirten Eroğlu, iddianamede yer alan "tutuklanacak kişilerin konulması için depo tespiti" yapıldığı yönündeki ifadeyi yalanladı.

Depoya, tayininin buraya çıkması nedeniyle eşyalarını koymak için baktığını dile getiren Eroğlu, darbeden önceden haberi olmadığını, sıkıyönetim direktifi geldiğinde de kanunsuz olan bu emre uyulmaması yönünde çalışma yaptığını, o gece hiçbir kimseyi göreve çağırmadığını, hiçbir aracın dışarı çıkarılmadığını savundu.

FETÖ üyeliğini kabul etti

Savunmasında darbe girişimine teşebbüsten beraatini, FETÖ üyeliğinden de tutuksuz yargılanmayı talep eden Eroğlu, örgüte üyeliğini ise kabul etti.

FETÖ üyeliğiyle ilgili bir başka dosyada ayrıntılı savunmasını yaptığını dile getiren Eroğlu, bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verdiğini belirtti.

Mahkeme Başkanı Ahmet Turan Oral, ifadenin mahkemeye ulaşmadığını söyleyerek örgütle ilgili Eroğlu'na, yapıya ne zaman girdiğini ve daha önce bu konuda suçlamayı reddetmesine rağmen şimdi niye kabul ettiğini sordu.

Eroğlu, "Ortaokul ve lise yıllarında onların yurdunda kaldım. Mesleğim gereği dini inancımı daha rahat yaşayabilmek için bu yapıda yer aldım. Dini duygu ve düşüncelerimi daha rahat yaşayabilmek için örgütte yer aldım. Eğitim ve hayır yüzünü gördüğüm örgütün, devlete ve millete olan karanlık yüzünü darbe günü gördüm. 15 Temmuz'dan önce dini yapının içinde yer aldım, örgütsel yapıda yer almadım." diye konuştu.

ByLock kullanıcısı olduğunu da kabul eden Eroğlu, bu proğramın Malatya'da kod adı "Akif" olan gerçek adını bilmediği kişi tarafından bilgisayarına yüklendiğini belirtti.

"Eşimi de mağdur ettim"

ADSL hattında ByLock'un tespit edildiğini ve bu hattın da eşinin üzerine olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Eşim öğretmen. ADSL hattı onun üzerine olduğu için mesleğinden ihraç edildi. Eşimi de mağdur ettim." diye konuştu.

ByLock ile ilgili Akif denilen kişiden kendisine dini içerikli bilgilerin yanı sıra 3 haftada bir yaptıkları sohbetlerle ilgili toplantı saatinin bilgisinin geldiğini ifade eden Eroğlu, ayrıca 17-25 Aralık sürecine ilişkin örgüt lehine, hükümet aleyhine mesajların geldiğini de kabul etti.

2. Hudut Alay Komutanlığı görevini 15 Temmuz tarihinde devreden Albay Mehmet Ali Tuna da savunmasında, darbeden önceden haberinin olmadığını iddia ederek, suçlamaları reddetti.

İddianamede yer alan darbe günü devir teslim yapılması ve sınırdan birlik çekilmesiyle ilgili Tuna, tören tarihini ordu komutanlığının belirlediğini, birliklerin çekilmesinin de aynı şekilde kendisinin bilgisi dahilinde olmadığını kaydetti.

Zamanını kendisinin belirlemediği devir teslim töreni tarihinin darbe gününe denk gelmesi nedeniyle darbe girişiminden suçlandığını kaydeden Tuna, "Canımdan çok sevdiğim üniformama veda ettim. Gerekirse seve seve can vereceğim vatanıma gece gündüz hizmet ettim. Darbe gününden bu yana terörist muamelesi görüyorum." diye konuştu.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Tuna, beraatini talep etti.

Duruşma, yarın diğer sanıkların savunmalarının dinlenmesiyle devam edecek.

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Polat Ali Tuna Malatya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title