Haberler

Hariri Suikastı Davası

Eski Lübnan Başbakanı Hariri: "İntikam peşinde değiliz, adalet istiyoruz" "Lübnan'da böylesi büyük miktarlarda patlayıcılarla bu korkunç terör saldırısını gerçekleştiren tarafların varlığı bizi korkuttu"

Eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri, babası Refik Hariri'ye düzenlenen suikastla ilgili BM'ye bağlı Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesi'nde görülen dava gününü "tarihi bir gün" şeklinde niteleyerek, "İntikam peşinde değiliz, adalet istiyoruz" dedi.

Hariri, duruşma arasında Lübnan Özel Mahkemesi önünde yaptığı açıklamada, "Burada bulunmamız, başından beri intikam değil adalet istediğimizin delilidir. Lügatimizde şiddete, şiddetle karşılık vermek yoktur. Bilakis insanlık, adalet ve hukuka bağlıyız, herşeyden önce de Allah'a inanıyoruz" diye konuştu.

Eski Lübnan Başbakanı olan babası Refik Hariri'nin davasının görüldüğü bugünü "tarihi ve ayrıcalıklı bir gün" şeklinde değerlendiren Hariri "Refik Hariri ve onunla şehit olanların hepsi tüm varlığıyla burada hazır bulundu" ifadesini kullandı.

Hariri, uluslararası mahkemenin başladığı adalet yolundaki yürüyüşüne durmaksızın devam edeceğini ve bu yürüyüşü sekteye uğratacak hiçbir girişime izin vermeyeceğini vurgulayarak, "Davanın sanıklarının teslim edilmemesi yönündeki ısrar,'suç üzerine suç ilave etmek' gibidir" şeklinde konuştu.

Hariri suikastının aydınlanması için görülen davanın Lübnan ve Arap dünyasında siyasi suikastların önlenmesi açısından yapı taşı olduğunu savunan Hariri şunları kaydetti:

"Lübnan'da böylesi büyük miktarlarda patlayıcılarla bu korkunç terör saldırısını gerçekleştiren tarafların varlığı bizi korkuttu. Bu yaralayıcı ve can yakan gerçektir. Adaletten kaçma ve suçluları koruma girişimleri hiçbir fayda sağlamayacak."

Açıklamasını "Lübnan için adalet" sözleriyle tamamlayan Hariri, ülkesindeki ilgili makamları uluslararası hukukla "ciddi işbirliği" içinde bulunmaya çağırdı.

BM Güvenlik Konseyi tarafından Hariri suikastını soruşturmakla yetkilendirilerek 2009'dan bu yana görev yapan ve bütçesi Lübnan hükümeti ve BM tarafından karşılanan mahkemenin 3 yıl içinde davayı sonuçlandırması bekleniyor.

Lübnan'da 14 Şubat 2005 yılında meydana gelen patlamada, Başbakan Hariri ve 22 kişi hayatını kaybetmişti.

Lahey yakınlarındaki Leidschendam kentinde kurulan özel mahkemedeki duruşmada, 9 yıl önceki suikastı işledikleri iddia edilen dört zanlı gıyabında yargılanıyor. - Lübnan

Kaynak: AA / Güncel

Lübnan Politika Güncel Haberler

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Eski Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor, 12. kattan düşerek hayatını kaybetti

Eski Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor, 12. kattan düşerek hayatını kaybetti

title