Haberler

Halkın Yarısının Başı Ağrıyor

Selma Bıyıklı Adabaş - Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç.Dr.Levent İnan, halkın yarısının baş ağrısından muzdarip olduğunu, depresyonla baş ağrısı arasında sıkı bir ilişki bulunduğunu söyledi.

Selma Bıyıklı Adabaş - Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Levent İnan, halkın yarısının baş ağrısından muzdarip olduğunu, depresyonla baş ağrısı arasında sıkı bir ilişki bulunduğunu söyledi.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi nöroloji uzmanı Doç. Dr. İnan, bedensel, ruhsal ve sosyal bir hastalık olan baş ağrısının Türkiye'de yaygın görüldüğünü, toplumun yüzde 40-50'sinde migren ya da gerilim tipi baş ağrısı olduğunu bildirdi.

Baş ağrısıyla depresyon arasında sıkı ilişki olduğunu, baş ağrısının depresyona, depresyonun ise baş ağrısına yol açtığını anlatan İnan, şu bilgileri verdi:

"Yapılan çalışmaya göre toplumun yüzde 17-20'sinde depresyon görülüyor. Bunların da yüzde 60'ı baş ağrısı çekiyor. Migren ya da gerilim tipi baş ağrısı olanların yüzde 20-50'sinde ise zamanla depresyon ortaya çıkıyor. Bu rakamlar bize baş ağrısının toplumun büyük kısmını yakından ilgilendirdiğini ve depresyonla baş ağrısı birlikteliğinin önemini ortaya koyuyor."

-"Beynin aynı bölümünü etkiliyor"-

Depresyon ve baş ağrısında rol oynayan beyin yapılarının ortak olmasının, her iki rahatsızlığı, bir birini tetikleyen unsur haline getirdiğini bildiren İnan, baş ağrısının beyin tümörü, beyin kanaması ve beyin damarlarının tıkanması gibi hastalıklardan kaynaklanabileceğini, biyolojik yatkınlık, stres, ruhsal ve sosyal nedenlerin de bu rahatsızlığı tetikleyebildiğini söyledi.

Lodos ve adet dönemlerinde de baş ağrılarının arttığına işaret eden İnan,

"Bazı ruhsal ve sosyal nedenler baş ağrısının kronik ve baş edilemez hale gelmesine neden oluyor. Bu nedenle baş ağrısını bütüncül bir yaklaşımla ele alıp biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutlarını dikkate almak gerekiyor" dedi.

-"Kişi kendisi baş etmeyi öğrenmeli"-

Baş ağrısının tedavisinde en önemli noktanın, kişinin sorunuyla kendisinin baş etmeyi öğrenmesi olduğunu vurgulayan İnan, "Hasta kendisinde baş ağrısına yol açan nedenleri bilip ona göre kontrol mekanizması geliştirirse rahatsızlığını büyük ölçüde kontrol altına alabilir" dedi.

İnan, bilişsel tedavi yöntemlerinin baş ağrısının kontrol altına alınmasında etkili olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar bulunduğunu belirtti.

Hastada yeterli farkındalık gelişmemesi halinde aşırı ağrı kesici kullanma yoluna gidildiğini, bunun da baş ağrılarının azalması bir yana daha artmasına yol açtığını anlatan İnan, durumun zamanla kısır döngüye dönüştüğünü, daha çok ilaç alan hastanın başının daha çok ağrıdığını belirtti.

Migren tipi baş ağrısıyla ilgili de bilgi veren İnan, "Bu rahatsızlığın biyolojik temeli de var, sosyal ve ruhsal boyutu da. Stresli bir yaşamı olan kişinin migrene yatkınlığı da varsa rahatsızlığın boyutu artabilir" şeklinde konuştu.

Yayıncı: Eda Ay - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Selma Bıyıklı Adabaş Türkiye Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

Bakmadan Geçme

Survivor eleme adayları kimler? 2 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title