Haberler

Hakkâri'de Yeni Bir 'Akar' Türü Bulundu

Güncelleme:

Hakkari Çölemerik Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Uluçay, eklem bacaklılardan olan akarların iki yeni türü daha bulunduğunu söyledi.

Hakkari Çölemerik Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Uluçay, eklem bacaklılardan olan akarların iki yeni türü daha bulunduğunu ifade etti.

Hakkari Çölemerik Meslek Yüksekokulu Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Uluçay, Hakkari ve Hatay'da yaptığı araştırmalar sonucu eklem bacaklıların iki yeni türünü keşfetti. Yaklaşık 1.5 yıllık bir çalışmanın ardından Hakkari merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Ördekli köyü Doğanca mezrasında yeni bir tür keşfedildi. Ördekli köyü Doğanca mezrası (Bervari) bölgesinde bulunan yeni akar türüne; yöre halkının isteği ile 'Stigmaeus berwariensis' bulunduğu bölgenin ismi verilirken, Hatay'da bulunan cinse 'Stigmaeus ceylani' ismi verildi. Yapılan bu araştırmanın makalesi, Türk Entemoloji ve Amerikan International Journal of Acarology dergilerinde yayınlandı.

Araştırmayı yapan Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Uluçay, akarların, eklem bacaklılar grubundan 8 bacaklı gözle görülemeyen kene benzeri hayvanlar olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Geçen seneden bu yana devam eden çalışmalar sonucunda Hatay ve Hakkari'den bilim dünyası için iki yeni tür daha keşfettik. Hatay'da bulunan örneğe 'Stigmaeus ceylani' adı verilerek sayın rektörümüze ithaf edildi. Diğer türe bulunduğu yöredeki halkın isteği ile 'Stigmaeus berwariensis' adı verildi. Bu türler Türk Entemoloji dergisi ve Amerikan International Journal of Acarology'de yayınlanarak literatüre girdi."

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan ve üniversitenin destekleriyle Hakkari'de akarlarla ilgili çalışmaların devam ettiğini anlatan Uluçay, sözlerini şöyle sürdürdü: "İmkanlarımız her ne kadar sınırlı da olsa Hakkari'de sakin, huzurlu ve geniş çalışma ortamına sahibiz yöre halkına ve bana yardım eden arkadaşlara teşekkür ederim."

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan da, Hakkari'nin bu tür akademik çalışmalar için bakir kalmış zengin bir bölge olduğunu anlatarak şunları söyledi: "Hocamız bu konuda çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Kendisini bu başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum. Umarım bu çalışma başka akademisyenlere örnek olur ve bakir olan bölgemizde çalışma yapmaları için onları teşvik eder." - HAKKARİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hakkari Üniversitesi Ebubekir Ceylan Doğanca Politika Güncel Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri!
Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title