Haberler

"Grup Turizmi, Kültür Turizmini Bitirdi"

Türkiye'nin en önemli doğa,tarih ve kültür turizm merkezlerinden Kapadokya Bölgesi'nde, 'Grup turizminin' yaygınlaşması ile ulusal ölçekte de özendirilmeye yoğun çaba harcanan kültürel turizm olgusunun ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bildirildi.

Türkiye'nin en önemli doğa,tarih ve kültür turizm merkezlerinden Kapadokya Bölgesi'nde, 'Grup turizminin' yaygınlaşması ile ulusal ölçekte de özendirilmeye yoğun çaba harcanan kültürel turizm olgusunun ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bildirildi.

Göreme Turizm Gelişme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, tek merkezli anlayışı temel turizm yöntemi olarak değerlendiren ve bu paralelde uygulanan bu sistemin, özellikle sayıları 3 bini bulan turizm esnafını ciddi manada ekonomik kriz içerisine ittiğini söyledi. Durmaz, "Grup turizminin' yaygın hale gelmesi ile birlikte Kapadokya'da kültür turizmi tarihin tozlu rafına kaldırıldı, yerine 'Grup turizmi' adı ile rantı ana hedef olarak belirleyen bir sistem uygulanıyor. Bu tehlikeli gidişin önüne geçilmesi gerekir, yoksa Kapadokya bölgesinde de Akdeniz bölgesindeki gibi olumsuzluklar görülebilir" dedi.

Mustafa Durmaz, turizmin gelişmeye başladığı 1985 yılından bu yana Göreme, Ürgüp, Avanos, Çavuşin, Zelve, Uçhisar gibi merkezlerde 3 bini aşkın küçük esnafın bölgedeki kadınların el emekleri ve göz nurlarının ürünü olan el işlemeleri ve hediyelik eşyalarının turistlere satımı ile geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

TURİSTE 10 KURUŞLUK KARTPOSTAL ALMAK BİLE YASAK

Kooperatif Başkanı Mustafa Durmaz, özellikle son yıllarda bazı büyük seyahat acentalarının, turizmde tekelleşmeyi ana hedef olarak belirleyip otel, halı, kilim, turistik el ürünleri, çanak, çömlek ve eğlence merkezlerini kendi bünyelerinde topladığını anlattı. Durmaz, Kapadokya bölgesine gelen turistleri bölgede bulundukları süre içerisinde sadece ve sadece kendi turizm birimleri dışına çıkartmama gibi temel bir düşünceyi etkin hayata geçirmeye çaba harcamasının bölgedeki küçük turizm işletmelerinin ciddi kriz yaşamalarına neden olduğunu savundu. Göreme Turizm Gelişme Kooperatif Başkanı Mustafa Durmaz şöyle konuştu;

"Kapadokya'ya 'Grup turizmi' ile gelen turistler, adeta büyük Kapadokya özel ihtisas hapishanesine gelmişçesine bir durum ile karşı karşıya kalıyor. Bazı büyük acentelerinin bıkıp tükenmek bilmeyen daha fazla para kazanma düşüncesinden hareketle ortaya koydukları bu durum, turistlerin hangi şekilde olursa olsun sistemin uygulanması ile birlikte örneğin Göreme'de yaşlı bir ninenin pekmez kaynatmasını fotoğraflaması, Göreme'nin içerisindeki bazı peribacalarını kendi başlarına gezmeleri ve fotoğraflamaları ve bir küçük esnaftan alışverişi bırakın 10 kuruşluk Kapadokya kartpostalını bile almalarına da yasak getiriliyor. Kapadokya'ya gelen turistin tek amaç ve hedefi vardır; kültür turizmini doya doya yaşamak, isterse pekmez kaynatan ninenin fotoğrafını çeker, bağda bahçede çalışan kadınların fotoğraflarını da. Ancak rant turizmini ana ilke edinen bazı büyük acenteler kanalıyla kültür turizmi ciddi şekilde baltalanmak istenmektedir. Kapadokya hiçbir turist için kesinlikle ihtisaslı bir cezaevi değildir. Kapadokya, Evrensel boyutta çok kültürlülükten gelen büyük medeniyetlerle iç içe geçmiş bölge kültürünün yüzyıllar boyu yaşatıldığı ülkemizdeki en önemli mekanlardan birisidir. Ancak bu anlayış ile turistleri birileri bir büyük cezaevine sokuyor, kültür merkezine değil. Kapadokya medeniyetler kavşağında ciddi bir hoşgörü merkezi.Turist özgür şekilde rehberleri başkanlığında bu büyük kültürü tüm içtenliği ile yaşasın."

Durmaz, bölgede kültür turizmi konusunda ciddi eksen kaymasının olduğunu savunurken bir süreden bu yana bu olumsuzluğun önüne geçmesi konusunda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a da çağrıda bulundu ve bölgede yaşanan bu çarpık anlayışın önlenmesi noktasında kendilerine yardımcı olmasını istedi. - Nevşehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Durmaz Kapadokya Türkiye Göreme Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title