Haberler

GKRY Lideri Anastasiadis, Atina'da

Güncelleme:

GKRY Lideri Nikos Anastasiadis, ortak açıklama konusunda kısa zamanda taraflar arasında anlaşma sağlanması olanağı bulunduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, ortak açıklama konusunda kısa zamanda taraflar arasında anlaşma sağlanması olanağı bulunduğunu söyledi.

Anastasiadis, Atina'da Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile bir araya geldi.

Samaras, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Rum lider ile iki toplum arasındaki görüşmelerin BM çerçevesinde yeniden başlatılması konusunda itinalı bir görüşme gerçekleştirdiğini belirtti.

Kıbrıs meselesinin, Yunanistan dış politikasının en önemli konusu olduğunu ifade eden Samaras, "Ortak hedefimiz, yasadışı Türk işgalinin sona erdirilmesi ve yeniden birleşmiş Kıbrıs'ta tek egemenlik, tek uluslararası kimlik, tek vatandaşlık ile Kıbrıs'ın AB ve Avro Kuşağı üyesi olma özelliğinin ve AB müktesebatının tüm Ada'da uygulanmasını güvence altına alan adil, anlaşmalı, kalıcı ve işleyebilir toplu bir çözüm bulunmasıdır" dedi.

Samaras, Kıbrıs'ta müzakerelerin nihai bir çözüme kavuşturulmasında Rumların ve Kıbrıslı Türklerin sorumluluğu bulunduğunu ifade ederek, bu konuda daha önce yaşananlardan ders alınması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"Her halükarda bu şekilde bir çözümün iki toplumun yasal mensuplarının katılacağı eş zamanlı referandumlar aracılığıyla kabul edilmesi gerekir. Yunanistan, Anastasiadis'in Kıbrıs sorununun çözümü yönündeki çabalarına destek vermeye devam edecek".

Samaras ayrıca, Yunanistan'ın, Rum kesiminin MEB alanlarındaki egemenlik haklarını uygulamasına destek vermeye devam edeceğini ifade ederek, bu hakların uluslararası hukuktan kaynaklandığını ve Türkiye'nin dışında tüm uluslararası toplum tarafından kabul gördüğünü iddia etti.

Anastasiadis ise "bugüne kadar yapılan çalışmalar sonrasında ortak açıklama konusunda kısa zamanda taraflar arasında anlaşma sağlanması olanağı bulunduğunu" belirtti.

Ortak açıklamanın, önemli ilkeleri ve çözüm için gerekli temeli güvence altına aldığını ancak çözüm anlamına gelmediğini ifade eden Anastasiadis, "Bundan sonraki süreç daha zor olacak. Ortak açıklama Kıbrıs sorunun çözümü anlamına gelmiyor, ancak Kıbrıslı Türklerin hakları gözardı edilmeden Kıbrıslı Rumlar tarafından da kabul edilebilecek bir çözüme ulaşılmasında, iki toplumun ve Türkiye'nin içerisinde hareket etmesi gereken parametreleri oluşturuyor" dedi

Anastasiadis, özlü ve üretici bir diyaloga girilmesiyle Kıbrıs'ın AB'deki varlığını güvence altına alacak kalıcı ve işleyebilir çözüm beklentilerini ve koşullarını oluşturacak ortak bir açıklama sağlanması için Yunanlı yetkililerle çaba gösterdiğini kaydetti. - Atina

Kaynak: AA / Güncel

Nikos Anastasiadis Antonis Samaras Güney Kıbrıs Yunanistan Politika Güncel Haberler

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title