Haberler

Faizsiz Ev Sahibi Yapan Kuruluşlar İçin Devlet Harekete Geçti

Güncelleme:

Faizsiz ev sahibi yapan sistem hızla büyüyor. 250 milyon TL olan aylık teslimat rakamının 2019'da aylık 350- 400 milyon TL'leri bulması bekleniyor. Sistemin kontrolü için Hazine ve BDDK devreye girecek.

Yükselen konut kredi faizleri sonrası ev sahibi olmak isteyen bir kesim, tasarrufa dayalı faizsiz sisteme kaydı. Geçen yıl ayda 10 bin, toplamda ise 120 bin konutun bu şekilde satıldığı belirtiliyor. Böylece faizsiz yöntemle satılan konutların genel konut satışları içindeki payı yüzde 2,5'e dayandı. Bu oranın 2019'da yüzde 5'e çıkması bekleniyor. Aynı şekilde 250 milyon TL olan aylık teslimat rakamının 2019'da aylık 350- 400 milyon TL'leri bulması bekleniyor. Sistem Türkiye genelinde yaygınlaşırken, şirketlerin güvenilirliği daha da önemli olmaya başladı. Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, sistemin denetimi için girişimler başlattı. Hazine ve BDDK'nın bu süreçte görevlendirileceği belirtiliyor.

Tasarrufa dayalı faizsiz sistemle yapılan konut satışları son dönemde yıllık yüzde 50 ila 70 artıyor. Hızla büyüyen sektörde Eminevim, Birevim, Fuzulev, Finansevim gibi 4 büyük oyuncu pazarı domine ederken, Konya merkezli Hedefevim ve henüz İstanbul bazlı faaliyet gösteren Katılımevim gibi yeni oyuncular da pazara girdi.

20 yılı bulan ödeme imkanlarının sunulduğu sisteme en büyük talebin yüzde 35 ile İstanbul'dan geldiği aktarılıyor. Ayrıca Anadolu'da Konya, Kayseri, Gaziantep, Diyarbakır ve Hatay gibi illerde tasarrufa dayalı sistemle konut satışı öne çıkıyor.

'FAİZ VE YÜKSELEN EV FİYATLARI SİSTEMİ BÜYÜTTÜ'

Tasarrufa dayalı faizsiz ev alma sistemini değerlendiren Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, son yıllarda sistemin ciddi artış kaydettiğine dikkat çekti. "Bunun sebebi en başta konut kredi faiz oranlarının yüksekliği. İkinci sebebi ev fiyatlarının yükselmesi" diyen Akbal, "Tasarrufa dayalı faizsiz ev alma sistemi tamamen kişinin bütçesine göre plan çiziyor. Bu sebeple örneğin bize ev almak için yılda 25 bin kişi başvuruyor ve alacağı evin finansmanını oluşturuyor. Markalı konut üreticileri yılda 2 bin konut satınca sektör lideri oluyor. Biz bu rakamı 1 ayda gerçekleştiriyoruz" yorumunu yaptı.

1992'de bu işe başladıklarını anlatan Eyüp Akbal, araba ve ev olarak bugüne kadar 100 bine yakın teslim gerçekleştirdiklerini kaydederek 2014'te 2 bin teslim oranlarının 2018'de 25 bine geldiğini kaydetti.

Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi de sektörde yaşanan hızlı büyümeye dikkat çekerek sektörün ortalama yüzde 50 - 70 arasında büyüme gösterdiğini söyledi. Çiftçi, Birevim özelinde geride bıraktıkları yıllara baktıklarında yüzde 100' ün üzerinde büyüme gösterdiklerini kaydetti. Sektörü yapılan satışlar ve teslimatlar şeklinde iki şekilde değerlendiren Çiftçi, "2018 yılında aylık ortalama 10 bin civarı yeni satış sözleşmesi yapılıyor. Bu da yıllık 120 bin civarı satış anlamına gelir. 2018 yılında aylık ortalama 3 bin civarında adet teslimat gerçekleştirildi. Bu da yılda 35 binin üzerinde teslimat yapıldığını gösterir. Böylece sektörün toplam satışlardaki payı 2018 yılında yüzde 2,5 seviyelerindeyken 2019 da yüzde 5 olmasını bekliyoruz" dedi.

'EV SAHİBİ ORANINI YÜKSELTECEK'

Türkiye'de 2002'de ev sahipliği oranı yüzde 73 iken, şimdi yüzde 60'lara gerilemiş durumda olduğunu aktaran Eyüp Akbal, "Kiracıların oranı ise benzer yıllarda yüzde 18'den yüzde 26'ya çıkmış. Bu konut satışlarının yeterli olmadığını, konut üreticilerinin de talebi tam okuyamadığını ortaya koyuyor. Bu anlamda bizim sektörümüze daha fazla iş düşüyor. Biz de bu bilinç ile şube sayımızı her ile, ilçeye yaymaya çalışıyoruz" dedi.

Akbal, ayrıca bu alanın büyümesi, hem de güvenli ve itibarlı markaların önünün açılması için sektörün genelinde devlet güvencesi oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

"2019'DA İNŞAAT SEKTÖRÜ FAİZSİZ SİSTEMLE YÜKSELECEK"

Türkiye genelindeki faizsiz finans sistemlerin aylık teslimat miktarının yükseldiğini belirten Finasevim Yönetim Kurulu Başkanımız Emre Özkaya da 2018'de 250 milyon TL'yi bulan teslimat değerinin 2019'da bunun iki katına çıkmasını öngördüklerini söyledi.

Özkaya, ayrıca son günlerde yapılan açıklamaların, faizsiz finans sistemini gösterdiğini aktararak "Faizlerin yüksek oluşu, orta ve alt gelir grubuna göre yapılandırmaların yapılması gerektiği ve özellikle inşaat sektörünün rahat nefes alması için bunun gerekliliği hem inşaat dernekleri hem çevre ve şehircilik bakanlığımız tarafından dile getirildi. Bunlar da sistemimizin ekonomimiz için önemini vurgulamakta. Öyle görünüyor ki 2019 yılında ekonomimizin lokomotifi, bel kemiği faizsiz finans sistemlerimiz olacak" yorumunu yaptı.

SİSTEMDE KOMİSYON YÜZDE 7

Tasarrufa dayalı ev sistemini cazip kılan unsurların başında faiz yükünün olmaması geliyor. Eyüp Akbal, "Normal banka kredili sitemde 200 bin liralık bir ev 40 bin lira peşinat, 160 bin lira banka kredisi ile alabiliyorsunuz. Bu şekilde şu an ev aldığınızda evin toplam maliyeti size 415 bine mal oluyor. Aynı evi tasarrufa dayalı faizsiz sistemle aldığınızda 215 bin liraya mal ediyorsunuz. Sadece yüzde 7 komisyon ödüyorsunuz. Başka bir maliyeti yok. Arada 200 bin liralık bir avantaj oluşuyor. Banka kredili ev aldığınızda anında oturabiliyorsunuz, bu bir avantaj, tasarrufa dayalı faizsiz ev sisteminde ise evin kura ile çıkmasını bekliyorsunuz, ilk ay da size çıkabilir ya da en geç anlaştığınız vadenin ortasında (120 ay ise 60. ayda) evinize yerleşiyorsunuz" dedi. (Dünya)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Eyüp Ekonomi Güncel Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

500

Yorumlar (12)

Emriye Ateş:

Benimde ablamlar destek evime yazıldı 5 ay oldu parayı vermediler ve veririz diye bir şey demiyorlar böylesi şirketlere güvenmeyin biz yandik siz tanımayın..

2
0
yanıtYanıtla
Emrullah Akyol:

Birevm sözünde durmuyor sisteme kayıt olmadan önce iyi düşünün. Benim şubat 2021 olan teslimatımı 75 gün gerekçesiz bir şekilde keyfi öteleme yapmaya çalışıyorlar. Bidaha önünden bile geçmem. Bu acı tecrübemide tüm sosyal mecralarda dile getireceğim.

1
0
yanıtYanıtla
Burhan Demir:

BİREVİM sözleşmede net şekilde belirtilen kurasız teslim tarihine rağmen teslimat yapmadı. 200 bin alacağım zaten ilk 5 ay 115 bin ödedim. Bütün evrakları, senedi, kefili hallettim fakat ocak 25 diyorlar. Saçmalık

1
0
yanıtYanıtla
Serdal:

Burhan bey, ocak 25''te kesin olarak ödemenizi yaptılar mı ? Benim de ocak 20 idi, mart 15 dediler. o yüzden çok tedirginim. Sizin ödemenizi gerçekleştirdiler mi ?

yanıt2
yanıt0
Bana ev nisan ayındateslim edileceği söylendi mart:

Bana ev

0
0
yanıtYanıtla
Faruk:

Fuzul ev firması çekilişlerde fake(sahte) isimleri kuraya dahil ederek her bir ay üyelerin ödediği tüm parayı kendi kasasında kullanmaktadır. Sahte isimler gerçek üye isimlerinin tam üç katı. Ümitle bekleyen dar ve orta gelirli hanelerin helal paralarını hile ile aylarca ve yıllarca kasasında kullanarak haram yolla iş yürütüyor, acı olan da şu ki faizsiz model diyerek faiz hassasiyeti olan ve ya kredi çekemeyen az gelirli hanelerin elindekini avucundakini alıyor bir de utanmadan sıkılmadan İslam'ın adını kullanıyor. Adalet istiyoruz çok mağdur var. Allah için duyun şu insanların sesini.

0
0
yanıtYanıtla
demir türk:

Faruk fake degılde joker dıyorsun sen. lakın bu dedıgın olayı emınevım, bırevım, fuzulevım-ve dıgerlerı daha fazla joker katarrak uyguluyor.

yanıt0
yanıt0
ömer:

Arkadaşa tamamen katılıyorum, acilen bu firmalara devletimizin el atması lazım, milletin dini hassasiyetlerini kullanarak ellerinde düzmece bir sözleşmeyle milletin parasını gaspediyorlar. Burası hukuk devletiyse devletimizde vatandaşını soydurmamalı bence acilen bunların faaliyetleri gösetim altına alınmalı, milletten gaspettikleri paraların iadesi için her türlü yaptırım uygulanmalıdır.

yanıt0
yanıt0
ÖMER:

2018 yılında Fuzul Ev''e eşim adına girdim. . Sözde faiz günah diye bu sisteme girdim, girmez olaydım. 2020 mayıs ayında sistemden çıktım, neymiş 12. 000 TL yi vermezlermiş, organizasyon ücretiymiş. Kalan tutarı 11. 00 TL yi de kasım ayında ödeyeceklermiş. Arada 6 ay var. Alırken birkaç gün geçince hemen arıyorlar, verirken mi kötü. Hem de ben bu sistemi 19 ay kullandım, hizmette almadım paramı 19 ay kullandı. 2 yıl benim param değer kaybetti. Sistemden çıkıyorum diye ceza kesiyorlar.

0
0
yanıtYanıtla
ismail:

hiç doğru bi şekilde memnun olan yok mu gerçekten dolandırıcılık mi ????

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title