Haberler

Etik Profesörü, Meral Okay'ın Ölümünün Ardından 'Empati' Uyarısı Yaptı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr.Çağatay Üstün, senarist oyuncu Meral Okay'ın vefatının, 'amansız hastalık kurbanı, ölüme yenildi' gibi ifadelerle kamuoyunda duyuruluş biçiminin yanlışlığına dikkat...

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çağatay Üstün, senarist oyuncu Meral Okay'ın vefatının, 'amansız hastalık kurbanı, ölüme yenildi' gibi ifadelerle kamuoyunda duyuruluş biçiminin yanlışlığına dikkat çekti. Prof. Dr. Üstün, empati çağrısı yaparak, "Yanlış mesajlar kanser hastalarının bilinçaltında derin etkiler bırakabilir, tedaviden vazgeçme, umutsuzluk gibi sıkıntılar oluştarabilir" dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çağatay Üstün, Meral Okay'ın yaşamını yitirmesinin medyada yer alma biçimiyle ilgili açıklama ve uyarılarda bulundu. Pek çok nedenden kaynaklanabilen kanserle ilgili gerek hastalar gerekse de bu hastalığa yakalanmış tanınmış kişiler üzerinden yanlış mesajlar verilebileceğine işaret eden Prof. Dr. Üstün, "Bu yanlış mesajlar kamuoyunun, kanser hastalarının bilinçaltında derin etkiler bırakabilir, tedaviden vazgeçme, umutsuzluk, korku, ikilem içinde kalma gibi sıkıntılar oluşturabilir" dedi.

"ÖLÜM YENİLGİ, KANSER AMANSIZ DEĞİLDİR"

Kanseri 'amansız hastalık, ölüme yenilmek' gibi nitelemelerle yanyana kullanmanın da yanlışlığına dikkat çeken Prof. Dr. Üstün, medyanın da bu konuda hassasiyet göstermesini istedi ve "Ölüm bir yenilgi, kanser amansız değildir" diye konuştu. Kanser hastalığının özellikle buna yakalanmış önemli kişilerle birlikte daha fazla dikkat çektiğini kaydeden Prof. Dr. Üstün, "Kanserin insanda pek çok organ ve sistemde etkili olduğu ve nedenlerine ilişkin verilerin kimi zaman yetersiz kaldığı bilinmektedir. Ancak teşhisin erken konması, patolojik evrelemesinin olumlu denebilecek bir dönemde yapılması, tedavi protokollerinin giderek daha da gelişmesi nedeniyle, bu hastalıktan iyileşme ve sağ kalım oranlarını artırmaktadır. Kanser hastalarının yaşama tutunma anlamında bu bilgilere ve moral desteğine ihtiyacı olduğu kesindir" diye konuştu.

EMPATİYE İHTİYAÇ VAR

Ölüm olaylarında ise empati ve duyarlılığa ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Üstün, "Şu an kanser teşhisi almış veya tedavisini gören binlerce hasta olduğunu düşündüğümüzde bu özen ve duyarlılığın ne kadar önemli olduğunu daha kolay fark etmek mümkündür" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ege Üniversitesi Çağatay Üstün Meral Okay Politika Güncel Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title