Haberler

Eski Genelkurmay Başkanının Madalyaları Bit Pazarından Çıktı

Güncelleme:

Kıbrıs Barış Harekatı'nı yürüten Türkiye'nin 16. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar'a ait madalya, madalyon, plaket ve rozetler Ankara'daki bit pazarından çıktı.

Türkiye'nin 16. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar'a ait madalya, madalyon, plaket ve rozetler Ankara'daki bit pazarında bulundu.

KOLEKSİYONER NECATİ DOĞAN SATIN ALDI

"Kıbrıs Kahramanı" olarak tarihe geçen eski genelkurmay başkanlarından Sancar'a ait bazı özel eşyalar, İskitler'de haftada bir kez kurulan bit pazarında fark edildi. Sancar'a 1978'de NATO tarafından verilen plaket ile Güney Kore Savunma Bakanı Yu Jae Hung ve Japonya Meşru Müdafaa Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Hiroichi Samejima tarafından takdim edilen madalyonların da aralarında yer aldığı 30 parça eşyayı, koleksiyoner Necati Doğan satın aldı.


BAKIMSIZLIKLARI DŞKKAT ÇEKİYOR

Yaklaşık 40-45 yıllık mazisi bulunan eşyalar içinde Sancar'ın Osmanlıca yazdığı not defteri, üniformasında yer alan şerit rozetler ve bröveler ile Sancar'a Çukurova Üniversitesi tarafından takdim edilen "Onur Belgesi" de bulunuyor.

Yakın tarihe ait belge niteliğine sahip eşyaların uygun olmayan koşullarda tutulmaları sebebiyle bakımsızlıkları da dikkati çekiyor.


"BAŞKA EŞYALAR ÇIKARSA ŞAŞIRMAMAK GEREKİR"

Sancar'a ait eşyaları bit pazarından satın alan koleksiyoner Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sancar'ın özel eşyalarının çöpe atıldığını ya da eskicilere satıldığını ve bir şekilde bit pazarına kadar düştüğünü söyledi.

Bir satıcının, Sancar'a ait olduğunu fark ederek eşyaları bit pazarından topladığını anlatan Doğan, o kişiden de bunları kendisinin satın aldığını kaydetti.


''ÜLKEMİZDE MÜZE SAYISI OLDUKÇA YETERSİZ''

Elinde Sancar'a ait madalya, madalyon, plaket ve rozetlerin de olduğu 30 parça eşyanın bulunduğunu dile getiren Doğan, şöyle konuştu: "Öğrendiğim kadarıyla Sancar'a ait eşyalar hala bit pazarlarında satılıyor. Bunların bir kısmının Sancar'a ait olduğu ise hala bilinmiyor. Mesela, bir koleksiyoner arkadaşım geçen hafta Sancar'a ait fotoğraf albümünü pazarda görmüş. Sancar'a ait başka eşyalar bit pazarında çıkarsa şaşırmamak gerekir. Kıbrıs Barış Harekatının ardından dönemin hükümeti tarafından mareşal unvanına layık görülen ama bu unvanı kabul etmeyen Sancar gibi bir kahramanın eşyalarının bit pazarına düşmesi üzüntü verici. Böyle bir tablonun oluşmasında ülkemizde müzeciliğin yeterince gelişmemesinin de etkisi var. Özellikle askeri müze sayısı oldukça yetersiz. Müze sayımız çoğaldıkça insanımızda tarih ve müzecilik bilinci oluşacak ve tarihi değeri olan birçok eşya muhafaza edilecektir."


SEMİH SANCAR KİMDİR?

Erzurum'da 1911'de dünyaya gelen Sancar, 1932'de Kara Harp Okulundan, 1934'te Topçu Okulundan mezun oldu. Sancar, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birliklerde 1939 yılına kadar batarya takım komutanlığı yaptı. Harp Akademisini 1942'de kurmay subay olarak bitiren Sancar, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çeşitli kademelerde görev yaptı. Korgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Eğitim Kolordusu ve 9'uncu Kolordu Komutanlığı görevlerinin ardından 1969'da orgeneralliğe terfi eden Sancar, Jandarma Genel Komutanlığı, 2'nci Ordu Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerini yürüttü.

Sancar, 6 Mart 1973'te Türkiye'nin 16. Genelkurmay Başkanı oldu. Sancar, görev süresinde, 20 Temmuz 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta başlattığı ve 14 Ağustos'ta Türk birliklerinin başkent Lefkoşa'ya girmesiyle sonuçlanan Kıbrıs Barış Harekatını yönetti.

Genelkurmay Başkanı olarak 7 Mart 1978'de emekliye ayrılan Sancar, 8 Aralık 1984'te vefat etti.

Kaynak: AA / Güncel

Semih Sancar Türkiye Kıbrıs Güncel Haberler

Kamuda tasarruf dönemi başladı! İşte madde madde yeni tedbirler

Kamuda tasarruf dönemi başladı! İşte madde madde yeni tedbirler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 28 Şubat davasından hüküm giyen emekli generallere af

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 28 Şubat davasından hüküm giyen emekli generallere af

Kobani Davası'ndan tahliye edilen Kışanak: Mesele ülkenin sorunlarının çözüleceği ortamı yaratmak

Kobani Davası'ndan tahliye edilen Kışanak: Mesele ülkenin sorunlarının çözüleceği ortamı yaratmak

Bakmadan Geçme

Survivor Aleyna kimdir? Aleyna Kalaycıoğlu kaç yaşında, nereli? Survivor Özgür kimdir? Survivor All Star Özgür Tetik kaç yaşında, nereli? GELİNİM MUTFAKTA 17 MAYIS 2024 İZLE #128105 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 17 Mayıs Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? #128250 Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
Kılıçdaroğlu'ndan dikkat çeken 'Kobani' davası yorumu: Bunun için dikta rejimleriyle el sıkışılmaz, sistemin aparatı olunmaz

Kılıçdaroğlu'ndan dikkat çeken "Kobani" davası yorumu: Bunun için dikta rejimleriyle el sıkışılmaz, sistemin aparatı olunmaz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title