Haberler

Eski Bakanların MASAK Raporuna İtirazı, Kader Kararını Erteletti

Güncelleme:

AK Partili 4 eski bakan hakkında Yüce Divan kararının verileceği karar toplantısı öncesi Ankara'da müthiş bir trafik yaşandı.

Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Egemen Bağış servet ve para hareketleriyle ilgili MASAK'ın hazırladığı bilirkişi raporuna karşı, son dakikada yazılı yanıt gönderdiler. Bunun üzerine Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, 3 bakanın yanıtını bilirkişiye vererek yeniden değerlendirme yapmasını istedi. Muhalefetin tepkisine rağmen komisyon toplantısı 5 Ocak'a ertelendi.

AK Partili eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'la ilgili rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında karar toplantısından önce siyasi kulisler son ayların en hareketli trafiğini yaşadı. Soruşturma Komisyonu'ndan çıkacak kararın ocak ayın sonunda Genel Kurul'da yapılacak oylamasında, Yüce Divan kararının çıkabilmesi içen en az 50-60 vekilin destek vermesi gerekiyor. Ak Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığındaki komisyonun dünkü tarihi görüşmesinden bir gün önce kulisler hareketlendi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın AK Partili komisyon üyeleriyle önceki gün bir araya geldiği ve durum değerlendirmesi yaptığı öğrenildi. Aynı gün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun partisinin Ankara il kongresindeki, "Kim milli hazinemize, kaynaklarımıza yolsuzluk niyetiyle yaklaşırsa, kim herhangi bir şekilde harama bulaşırsa kardeşimiz de olsa onun kolunu koparmaya kararlıyız" sözleri, kulislerde, 4 eski bakandan bazılarının Yüce Divan'a gönderilebileceği beklentisi doğurdu.

3 BAKAN'DAN YANITLAR

Ancak Bayraktar dışındaki 3 bakanın servetleri ve para hareketleriyle ilgili MASAK uzmanınca hazırlanan bilirkişi raporuna karşı son dakikada yazılı yanıt göndermeleri, AK Parti'deki havayı değiştirdi. Bir gün önce üyelerle bir araya gelen Elitaş, dün de bütçe görüşmelerinin büyük bölümüne katılmadı. Genel Kurul'da önceden aldığı söz hakkını da diğer Grup Başkanvekili Ahmet Aydın'a devreden Elitaş, öğleden sonra ilerleyen saatlerde Meclis'e geldi. Bu saatlerde AK Partili 9 soruşturma komisyonu üyesinin de kulislerde görünmemesi "Yeni bir toplantı mı yapıldı" sorularını gündeme getirdi.

BAŞBAKANLIK TRAFİĞİ

Komisyon Başkanı Hakkı Köylü de, önceden bildirdiği toplantı saatinde Başbakanlığa gitti. Son dakikada gelen yazılı yanıtlar ve bu trafik nedeniyle toplantı 45 dakika geç başladı. Başbakan Davutoğlu da Makedonya ziyaretinin hareket saatini 3 saat dolayında geciktirdi. Soruşturulan 4 bakan da bütçe görüşmelerinin yapıldığı Meclis Genel Kurulu ve kulislere uğramadı. Görüşme, Meclis Genel Kurulu'nda 2015 bütçesinin ele alındığı saatlerde gerçekleştirildi.

JAMMER ÇALIŞTIRILDI

Toplantı yapılan salonun dışarıdan dinlemelere karşı korumaya alınması ve görüşmelerle ilgili mesajlaşmaların önlenmesi amacıyla tüm koridoru kapsayan jammer (sinyal kesici) çalıştırıldı. Toplantıda 3 bakanın MASAK tespitleriyle ilgili yanıtlarını açıklayan Köylü, bunları incelemeden karar veremeyeceklerini vurguladı. Bazı AK Partili üyelerin, ayrıntılı inceleme yapmak amacıyla oylama gününü erteleme tekliflerine muhalefet partileri karşı çıktı.

KILIÇDAROĞLU İLE DEĞERLENDİRME

Bunun üzerine toplantıya 1 saat ara verilerek üyelerin görüş oluşturmak üzere raporu incelemeleri sağlandı. Bu sırada CHP'li üyeler Erdal Aksünger, Rıza Türmen, Emre Köprülü ve Osman Korutürk, bütçe görüşmelerine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile makamında bir araya gelerek gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Bayraktar dışındaki bakanların, ek dilekçelerinde, bilirkişinin "kayıtlı gelirleri ile açıklanamayacak şekilde orantısız" bulduğu, kaynaklarıyla ilgili kuşku ifade ettiği ve mal beyanlarında yer almadığı için yasaya aykırılık gördüğü tespitlerle ilgili açıklamalar yaptıkları öğrenildi.

5 OCAK'A ERTELENDİ

Ara verildikten sonra yeniden toplanan komisyonda, oylamanın ertelenmesi tartışıldı. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, 3 bakanın yanıtını bilirkişiye vererek yeniden değerlendirme yapmasını istedi. Bilirkişi bunun için birkaç güne ihtiyacı olduğunu belirtince Köylü, oylamanın ertelenmesi gerektiğini söyledi. CHP'lilerin itirazlarına rağmen toplantı 5 Ocak'a ertelendi.

AK PARTİ'SİZ OLMAZ

TBMM İçtüzüğü'ne göre, soruşturma komisyonlarının raporlarının oylanması aşamasında, partilerin bu konuda blok hareket etme kararı alma olanağı bulunmuyor. Oylamanın gizli yapılması da müdahale imkanını ortadan kaldırıyor. Komisyonun raporu bakanların bir kısmı veya tümü için Yüce Divan'a sevk yönünde olmasa bile, Genel Kurul'da yapılan oylama 'bunun yönünü' değiştirebilecek. Muhalefet partileri ve bağımsızların hiç fire vermemesi durumunda, bakanların Yüce Divan'a gönderilmesini isteyenlerin sayısı 224'de kalıyor. Yüce Divan'a sevk için ise en az 276 oy gerekiyor. Bu da AK Parti içerisinde en az 52 kişinin bakanların aleyhine oy kullanması anlamına geliyor. Muhalefetin fire verme olasılığı da hesaba katıldığında bu desteğin 60 civarında olması gerekiyor. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Hakkı Köylü Ak Parti Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (34)

YÜCE DiVANmobilWeb@haberler.com:

VERiLEMEYECEK HESABIN MI VAR Ki GELMiYORSUN. HANi OMURGALI OLUCAKTINIZ HANi DiK DURACAKTINIZ

21
1
yanıtYanıtla
39 trakyalı:

abe dur ayar yapıyoz elhamdülüllah 5 ocakta nasıl bu namussuzları namuslu yaparız diye düşünüyoz inlerine gireceğiz fakir fukaranın yetim öksüzün yaaaaaaa

yanıt1
yanıt1
GARiPmobilWeb@haberler.com:

Benim ve Çocuğumun geleceğini Çaldınız. Sizleri ve size göz yumanları affetmiyor. Adalete güvenmiyerek ALLAH a havale ediyorum.Hakkımı Helal etmiyorum.

17
3
yanıtYanıtla
mehmet öz:

kırmızıya oy veren şerefsiz, sende hırsızsınki yukarıdaki görüşe karşı çıkıyorsun.

yanıt5
yanıt0
kanka:

Bu yoruma kırmızıya basan insan müsveddesinin basma sebebini merak ediyorum

yanıt4
yanıt0
ankae:

AMAN ARAP SABUNUYLA YIKAYIN SONRADA ÇAMAŞIR SUYUNA YATIRIN TERTEMİZ OLSUNLAR AMA YUKARDA ALLAH C. C. VAR ONU UNUTMAYIN BUNLARA OY VERENLERDE VEBAL ALTINDALAR UNUTMASINLAR HIRSIZLARA HAKKIMIZ HARAM OLSUN

16
2
yanıtYanıtla
nedir:

Onlarda bizden bunu bekliyorlar güzel kardeşim , yeterki bizi allaha havale etsinler diyorlar , geçiştirsinler diyorlar , önce kendi kapını kendin kilitleyeceksin , sonra duva edeceksinki hırsız girmesin , biz kapıyı açık bırakıp allaha dua ediyoruz.

yanıt3
yanıt0
Hani..mobilWeb@haberler.com:

Akp gelirken hani fakirin soğuk elinden tutacaktı , Halkına hizmetkar olacaktı, fildişi Sarayda oturanlara karşıydı, Adil ve hakkaniyetli olacaktı hani vicdanlı ve özgür olacaktı Yazık hepimizihayal kırıklığına uuğrattınız.Siz vicdanî deyil Cüzdanı seçtiniz Tüyü bitmemiş Yetimin Hakkını yediniz.HARAM olsun. Hesabını hem bu Dünya da hemde Ahirette ALLAH ın Huzurunda verin. AMiN.

17
1
yanıtYanıtla
hakmobilWeb@haberler.com:

Hirsiz akp

14
2
yanıtYanıtla
kuş:

dosyaları kırpa kese kuşa dönderdiler AKP DAYANIŞMASI

13
2
yanıtYanıtla
Tüm 34 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title