Haberler

    Elektrikli araç: Üç ülke 'lityum OPEC'i kurmak istiyor

    Güncelleme:

    Lityum, elektrikli otomobillerin üretimi için kritik önemde.

    Lityum, elektrikli otomobillerin üretimi için kritik önemde. Geniş lityum rezervleri bulunan üç Latin Amerika ülkesi, ihracatı kontrol etmek istiyor.Lityum rezervi zengini Arjantin, Bolivya ve Şili'de politikacılar, lityum ihracatının kontrol edilmesi için bir araya gelerek bir çeşit mekanizma kurulması fikrini gündeme getirdi.

    Arjantin'de tahminen 19 milyon, Bolivya'da 21 milyon ve Şili'de 10 milyon ton lityum rezervi bulunuyor. Dünyanın "lityum üçgeni" olarak bilinen bu üç ülkeyi lityum zenginliği bakımından Avustralya ve Çin takip ediyor. Aynı zamanda Meksika'da 1,7 milyon ton, Brezilya'da ise yarım milyon ton lityum rezervi bulunuyor.

    Lityum üçgenini oluşturan Latin Amerika ülkelerinde şimdi, bir çeşit "lityum OPEC'i" kurma fikri konuşulmaya başlandı. Söz konusu ülkeler, aynı petrol ihraç eden ülkelerin yaptığı gibi, bir çeşit uluslararası kuruluş kurmak suretiyle lityum ihracatını kontrol elde etmek istiyor. Çok sayıda otomobil üreticisinin gelecek yıllarda büyük oranda elektromobiliteye geçmeyi planladığı ortamda, yeryüzündeki lityum rezervleri büyük önem taşıyor. Elektrikli otomobillerin bataryaları için hayati önemde olan lityum, aynı zamanda gündelik hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen akıllı telefonların da önemli bir bileşeni.

    Farklı yaklaşımlar sorun teşkil ediyor

    Hammadde zengini ülkelerin amacı açık. Arjantin Teknoloji, Bilim ve İnovasyon Bakanı Daniel Filmus, birkaç hafta önce yaptığı açıklamada, "Biz yalnızca lityum karbonat ihraç eden değil, aynı zamanda bataryaları da üretebilen ülkeler haline gelmek istiyoruz" diye konuştu. Filmus, bunun gerçekleşebilmesi için de uluslararası bir işbirliğini öngören bir siyasetin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

    Arjantinli lityum şirketi Ligreen S.A.'nın genel müdürü Miguel J. Mitre, DW'ye yaptığı değerlendirmede, "Arjantin, Bolivya ve Şili"nin her birinde durum farklı. Bolivya'da finansman desteği devlet tarafından veriliyor, Şili'de bir karışım söz konusu ve Arjantin'de ise bunu özel sektör yapıyor" diyor. Dolayısıyla Mitre, lityum üretimine verilen finansman desteği konusunda farklı ekonomi politikası yaklaşımlarının mevcut olduğuna vurgu yapıyor.

    Ortak pazar hedefi yok

    Buenos Aires Üniversitesi'nden Martin Kazimierski DE hem Bolivya hem de Şili'de lityumun devlet tarafından "stratejik kaynak" olarak tanımlandığını aktarıyor. Bu çerçevede, devlet söz konusu hammadde üzerinde tam yetkiye sahip. Arjantin'de ise daha federal bir sistem söz konusu. Kazimierski, DW'ye yaptığı değerlendirmede, "Arjantin'de eyaletler şirketlerle doğrudan pazarlık yapıyor" bilgisini aktarıyor.

    Buna ek olarak ülkelerdeki pazarların farklı nitelikler taşıması da önemli rol oynuyor. Petrolün aksine, lityum konusunda henüz herhangi bir uluslararası referans fiyatı söz konusu değil. Aynı zamanda dünyanın diğer bazı yerlerinde de büyük lityum rezervleri mevcut. Dolayısıyla Latin Amerika ülkeleri arasında OPEC-vari bir kuruluş kurulduğu takdirde, dünyanın farklı yerlerinde onlarla rekabet eden yeni kuruluşlar da ortaya çıkabilir.

    Ortak proje gerekliliği

    Ancak olası bir ortak kuruluşun kurulabilmesi için, önce Arjantin'in de lityumu stratejik kaynak ilan etmesi gerekiyor. Ancak Kazimierski, bunun çeşitli eyaletlerdeki güç odakları arasında çatışmalara yol açabileceği için pek olası olmadığı kanaatinde. Kazimierski, "Şu ana kadar birbirleriyle çelişen modeller uygulayan bu üç ülke arasında ortak bir proje konusunda hemfikir olunması gerekiyor" değerlendirmesini yapıyor.

    Öte yandan bölgedeki çeşitli tarihi-siyasi anlaşmazlıklar da söz konusu fikrin hayata geçirilmesi konusunda sorun teşkil edebilir. Örneğin, Bolivya'nın Şili'nin kuzeyinde toprak talep etmesi gibi.

    Aynı zamanda orta vadede bataryalardaki lityum oranının azaltılmasını sağlayacak olası bir teknolojik gelişme, "lityum OPEC'i" planı önündeki engellerden bir diğeri. Örneğin yakıt hücresi gibi teknolojiler, özellikle de ağır araçlar konusunda, gelecekte elektrikli bataryaların yerini almayı hedefliyor.

    Şirketler hızlı davranılmasını istiyor

    Tüm bunların ötesinde, Miguel J. Mitre, bu ülkelerdeki potansiyelin karlı bir biçimde kullanılabilmesi açısından sınırlı bir zaman penceresi mevcut olduğunu vurguluyor. Devletlerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini kaydeden Mitre, "Potansiyel şu ana kadar verimli bir biçimde kullanılmış değil" değerlendirmesini yapıyor.

    İç politikada çeşitli sorunlarla boğuşan Bolivya hükümeti, planlananın biraz gerisinden geliyor. Bir otobanın inşaatına başlanırken açıklamalarda bulunan Devlet Başkanı Luis Arce, yönetiminin lityum politikasına açıklık getirdi. "Biz yalnızca hammadde satmak istemiyoruz, bitmiş ürün üretmek ve bunu tüm dünyaya ihraç etmek istiyoruz" diye konuşan Arce, bu konuda yakın gelecekte olumlu adımlar atacakları sözünü verdi:

    "Lityumun endüstrileşmesi adım adım hakikat olacak."

    Kaynak: Deutsche Welle / Güncel

    Togo Cumhuriyeti Arjantin Bolivya Opec Güncel Haberler

    Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

    Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

    Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

    Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

    Slovenya, Filistin devletini tanıma kararı aldı

    Slovenya, Filistin devletini tanıma kararı aldı

    Bakmadan Geçme

    Aldatmak 34. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Bayern Münih'in yeni teknik direktörü Vincent Kompany kimdir? Vincent Kompany nerelidir, kaç yaşında? Eyvah Eyvah nerede çekildi? Eyvah Eyvah oyuncuları, konusu ve fragmanı! Eyvah Eyvah ne zaman çekildi? #128250 İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! Eyvah Eyvah filmi oyuncuları kim? Eyvah Eyvah filmi konusu ve Eyvah Eyvah özeti! #128250 ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kripto yasası Meclis'ten geçti mi? Kripto varlıklara ilişkin düzenleme ne oldu? Serdar Sertçelik kimdir, Serdar Sertçelik yakalandı mı? #129300 31 Mayıs okullar tatil mi? 31 Mayıs Cuma günü okul var mı, resmi tatil mi? Yarın okul var mı? Ayak başparmak çıkıntısı Bunyon-Halluks Valgus nedir? Bunyon nasıl düzelir? Arnavutköy Belediyesi hangi parti? Arnavutköy Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? 2024 Arnavutköy yerel seçim sonuçları! Ahmet Uğurlu hasta mıydı? Ahmet Uğurlu hastalığı neydi?
    Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

    Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title