Haberler

Ekmek İsrafına Dikkat Çekmek İçin Yarışma Düzenlediler

Gümüşhane Valiliği ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nce ekmekteki israfının önlenmesi amacıyla düzenlenen "Bayat Ekmekten Yemek Yapma Yarışması"da kadınlar, dereceye girebilmek için hünerlerini sergiledi

Gümüşhane Valiliği ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nce ekmekteki israfının önlenmesi amacıyla düzenlenen "Bayat Ekmekten Yemek Yapma Yarışması"da kadınlar, dereceye girebilmek için hünerlerini sergiledi.

Gümüşhane Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nde düzenlenen yarışmaya Gümüşhane Vali Vekili Armağan Önal, Gümüşhane Belediye Başkan Vekili Şevki Aşkın, İl Sağlık Müdürü Emre Boşnak, İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, TMO Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer ve yarışmacılar katıldı.

Vali Vekili Önal burada yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan ekmek israfının önlenmesi kampanyasının ilk ayağının "Bayat Ekmekten Yemek Yapma Yarışması" olduğunu, toplumu bilinçlendirmek için bundan sonra da benzer etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi.

Önal, Gümüşhane'de ekmek israfının diğer illere göre daha az olduğunu belirterek, " Türkiye'nin birçok yerini gören birisi olarak bunu Gümüşhane ekmeğinin çok lezzetli olmasına bağlıyorum. Dolayısıyla ilimizde pek fazla israf olmuyor. Yanında yemek olmadan da Gümüşhane ekmeği tek başına tüketilebilir. Umarım bu kampanya ile Gümüşhane ekmeği tipindeki ekmeklerin Türkiye çapında kullanımı yaygınlaşacak,  toplumumuz israf etmeme uyurısını dikkate alınacaktır" şeklinde konuştu.

Vahit Özer ise  araştırmalara göre Türkiye'de üretilen ekmeğin bir bölümünün daha satılmadan fırınlarda, diğer bir kısmının da satın alındıktan sonra tüketilmeyerek israf edildiğini bildirdi.

Özer şöyle devam etti:

"Türkiye'de günde 6 milyon, yılda 2 milyar adet ekmeğin israf edildiği düşünülürse yıllık ekonomik kayıp 1 milyar 546 milyon liradır. Un ihracatında birinci sıraya yükselen ülkemizde ne yazık ki bir yılda israf edilen ekmeğin değeri, bir yılda ihraç ettiğimiz undan elde edilen döviz geliri ile aynı düzeydedir. Ekmeğin çöpe atılması israf olarak tanımlanmaktadır, insan gıdası olarak kullanılamayıp hayvanlara verilen ekmeklerin de israf edildiği kabul edilmektedir."

Konuşmalar sonrası 3 kişiden oluşan jüri, yarışmacıların bayat ekmekten yaptıkları yemekleri değerlendirdi. Değerlendirmede, Fehime Saran'ın yaptığı "kurutulmuş ekmek üzeri muhallebi" birinci, Seher Akıntürk'ün "bayat ekmek mantısı" ikinci ve İsmihan Ergin'in "döğmeç" adlı yemeği ise üçüncü oldu.

Vali Vekili Armağan Önal, dereceye girenlere çeşitli ödüller verdi. - Gümüşhane

Kaynak: AA / Güncel

Toprak Mahsulleri Ofisi Emre Boşnak Gümüşhane Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title