Haberler

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Konya'da Açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Biz bu tarihin nesnesi olmayacağız."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Biz bu tarihin nesnesi olmayacağız. Ne bu coğrafyanın, ne de çevremizdeki coğrafyaların, dünyanın nesnesi olmayacağız. İddialı olduğumuzu söyleyenler, bize dönüp

'hayalperest' diyenler aslında şunu söylüyorlar; 'Sizin ne hakkınıza özne olmak. Siz oturun ve bizim dediğimizi yapın'. Biz yeni nesilden şunu bekliyoruz; biz bundan sonra özne olarak tarihe dönüyoruz" dedi.

Davutoğlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi 2012-2013 Akademik Yılı açılışında yaptığı konuşmada, üniversitelerin bir boşlukta doğmadığını, bütün kurumlar gibi üniversitelerin de bir tarihe ve mekana doğduklarını söyledi.

Üniversiteleri tarihte iz bırakacak bir kuruma dönüştüren temel şartın, o üniversitenin; mekanın ve zamanın ruhunu kavrayabilmesi olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Üniversiteler varlığını, mensubu olduğu akademik çevrenin zihniyetini de buna göre inşa etmesiyle devam ettirebilir. Dikkat edin, her şey bir yere doğru akıyor. Bazı şeyler var ki bu maddi yönüyle paradır ama zihniyet yönüyle üniversitelerdir, bilim adamlarıdır. En çabuk onlar kokuyu alırlar. Nereye doğru hareket etmek gerektiğini... Onun için Semerkant'ta Uluğbey'lerin kurduğu o büyük geleneğin bütün hocaları onun için İstanbul'un fethinden sonra İstanbul'a aynı kelebekler gibi uçarak geldiler, adım adım. Kimileri yolda kaldı, kimileri ulaştı. Fatih Sultan Mehmet kimilerinin her adımına altın ödedi. Çünkü biliyordu, güçlü ordularla güçlü devletler kurabilir ama bilim ve tefekkür hayatından yoksun güç, bir müddet sonra tiranlığa dönüşebilir."

Davutoğlu, devletlere güç verecek ve güce muhteva kazandıracak şeyin değerlerde bulunduğunu, değerleri öğretecek olanın da bilimle birlikte zihniyet inşa eden eğitim kurumlarının olduğunu aktardı.

Sadece felsefe, bilim alanında değil sosyal bilimler alanında da artık yeni bir Türkiye'nin olduğunu aktaran Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizler devlet adamları olarak sürecin içinde yaşarken bazen fark etmeyebiliriz ama akademik dünyamızın şu anda bütün bu yaşanan süreci doğru bir zeminde analiz etmesine büyük ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü şu anda emin olun bütün herkesten, Latin Amerika'dan bile talep geliyor. 'Acaba Türkiye üzerine çalışmalar yapabilecek bir merkez açabilir miyiz' diye. Çünkü dünyayı anlamak isteyen, bütün bu değişim sürecini anlamak isteyen Ortadoğu'daki, Balkanlar'daki değişimi anlamak isteyen, Asya ekonomisini anlamak isteyen, baktığında Türkiye'yi bir hareket noktası olarak görüyor, akademik olarak. Onun için İstanbul'da bir ay içerisinde onlarca akademik sempozyumlar, seminer ve toplantılar yapılıyor."

Türkiye'nin bir özne olarak tarihe dönmesinin vaktinin geldiğini vurgulayan Davutoğlu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Biz bu tarihin nesnesi olmayacağız. Ne bu coğrafyanın, ne de çevremizdeki coğrafyaların, dünyanın nesnesi olmayacağız. İddialı olduğumuzu söyleyenler, bize dönüp 'hayalperest' diyenler aslında şunu söylüyorlar; 'Sizin ne hakkınıza özne olmak. Siz oturun ve bizim dediğimizi yapın'. Biz yeni nesilden şunu bekliyoruz; biz bundan sonra özne olarak tarihe dönüyoruz. Tenkit edenler benim için 'gençlik hayalleri' diyor. Evet ben 18 yaşındayken de üniversite öğrencisiyken de bu hayali görüyordum. Eğer şu an akademik hayatta olsaydım bu hayalin teorisini yazardım. Bugün üstlendiğim bu onurlu görevde de bu hayalin pratiğini yapmaya çalışıyorum. Bu hayal aynen Martin Luther King'in, Gandi'nin hayali gibi bir hayal. Bu tür şeyler, aidiyetler ancak ve ancak güçlü bir arka planı olan bir öznenin yansıtabileceği aidiyetlerdir. Onun için bizim üniversitelerin, kendi kültürünün ve medeniyetinin yürüyen öznesini yetiştirme görevi de var. Bu zihniyet inşa edildiğinde ister doktor, ister sosyal bilimci olsun mesleki başarı zaten paralelinde gelecek."

Davutoğlu, daha sonra Necmettin Erbakan Üniversitesi 1. etap binasının temelini attı.

-Konya Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret-

Ardından Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Adem Alemdar'ı makamında ziyaret eden Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, basının demokratik toplumların olmazsa olmaz ana direklerinden biri olduğunu belirtti.

Basın özgürlüğünün, basının mevcudiyetinin çeşitlendirilmiş olmasının demokratik toplumlarda büyük kazanç olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bu hususta hem Konya'yı temsilen Bakanlar Kurulu'nda olmak, hem de Konya milletvekili olmak açısından çok memnunum. Belki de Türkiye'de en etkin ve dinamik yerel basın, Konya basını. Yerelin ötesinde yayınlarını ulusal alana da taşıyan özelliği var. Tüm Türkiye'de izlenebilir bir düzeye kavuştu. Bu bir kıvanç meselesidir" dedi.

Muhabir: Mümin Altaş / İbrahim Yozoğlu / Rıfat Yerlikaya

Yayıncı: Ahmet Kayır - KONYA

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu İstanbul Uluğbey Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title