Haberler

Dijitalleşen Dünyada Kısa Film Geleceğin Sineması Olacak"

Kısa Film Yönetmenleri Derneği Başkanı Serhat Serdar Karakaş, dünyanın değiştiğini, internetin hızla yaygınlaştığını belirterek, "Her şey akıyor, odaklanma süreleri kısalıyor.

TARKAN DEMİR - Kısa Film Yönetmenleri Derneği Başkanı Serhat Serdar Karakaş, dünyanın değiştiğini, internetin hızla yaygınlaştığını belirterek, "Her şey akıyor, odaklanma süreleri kısalıyor. Seyirci daha kısa filmler istiyor. Dijitalleşen dünyada kısa film geleceğin sineması olacak." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Anadolu Üniversitesi (AÜ) ve İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından bu yıl 20'ncisi düzenlenen "Eskişehir Uluslararası Film Festivali"ne katılan Karakaş, tanımı üzerinde evrensel bir uzlaşma bulunmamakla birlikte, süresi 30 dakikaya kadar olan eserlerin "kısa film" olarak adlandırıldığını anımsatarak, kısa filmi sektör haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'de dünya çapında başarı sağlayabilecek nitelikte kısa filmler üretildiğini ancak yönetmenlerin bunu uzun süre sürdüremediğini aktaran Karakaş, "Birkaç iyi film yaptıktan sonra dizi ve reklam sektörüne geçiyorlar. Hedefimizi gerçekleştirebilmek için kısa filmlerin gösterim alanlarından biri olan festivalleri tercih ediyoruz. Eskişehir Uluslararası Film Festivali de bunlardan biri." diye konuştu.

Karakaş, dünyanın geldiği durum, teknolojik gelişim ve yeni neslin alışkanlıkları doğrultusunda, 4-5 yıl sonra hayatında hiç kısa film çekmemiş ünlü uzun metraj yönetmenlerin de bunu yapmaya başlayacakları öngörüsünü dile getirerek "Dünya değişiyor, internet hızla yaygınlaşıyor. Her şey akıyor, odaklanma süreleri kısalıyor. Seyirci daha kısa filmler istiyor. Dijitalleşen dünyada kısa film geleceği sineması olacak." ifadelerini kullandı.

Sosyal medyaya bakıldığında, karakter ve sadece görsel paylaşabilme gibi bazı sınırlamaların bulunduğuna işaret eden Karakaş, şunları kaydetti:

"Haliyle odaklanma sürelerimiz değişiyor. Sosyal medya, örneğin zamanla kitap okuma alışkanlığını değiştirdi. Bunlar seyircinin zihnini de değiştiriyor. Yavaş yavaş video paylaşım sitesi Youtube estetiği sinemaya da yön verecek diye tahmin ediyoruz. İpuçlarını alıyoruz. Yeni nesil çok farklı. Zihinleri, kafalarının çalışma şekli. Bu yüzden kısa film gittikçe daha fazla talep görecek bir alan. Sinema sektöründe gelecek kısa filmde. Yeni teknolojik gelişmeler de oraya işaret ediyor."

"Artık tahammül sınırımız var"

Yönetmenliğini yaptığı 5. kısa filmi "Abiye" ile İstanbul'dan festivale katılan Doğuş Algün de filmiyle mutfak masraflarını çıkarmak için yüksek fiyatla satılan abiye kıyafetleri evlerinde işleyen kadınların hikayesini anlatmaya çalıştığını söyledi.

Son 5 yıldır kısa filmin çok iyi bir yolda olduğuna dikkati çeken Algün, "Kaliteli yapımlar ortaya çıkıyor. Bunun yanında fonlamalar da çoğaldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı fonları, diğer bazı bağımsız desteklerin de etkisiyle kısa film Avrupa düzeyine yetişmek üzere." dedi.

Algün, Türkiye'de artık bir seyir zevki oluştuğuna işaret ederek, "İnternet ya da televizyonda izlediğimiz dizilere tahammül sınırımız var artık. 20 ve 30 dakikalık dizi veya filmleri daha tolerans göstererek izleyebiliyoruz. Anlatılan etki güçlü olmaya başladı. O yüzden kısa filmlerin etkisinin arttığını düşünüyorum. Buna roman ile öykü örnek verilebilir. Kısa filmi öyküye benzetebiliriz." ifadesini kullandı.

"Sosyal medyayla kısa süreli filmler izlemeye alışıyoruz"

Festivalde 4 dakikalık "C.O.D" adlı çalışmasıyla yer alan yönetmen Onur Doğan ise teknolojinin gelişmesiyle kısa film üretiminin kolaylaştığını ve bunun sinemacılar için adil hale geldiğini söyledi.

Sinema ve televizyon okullarının çoğalmasına paralel mezun sayısında da bir artış yaşandığını belirten Doğan, "Böylece sinemacılar da ilk filmlerini ya da projelerini kolaylıkla yapabiliyorlar. Belediyeler, üniversiteler aracılığıyla yapılan festivallerde de eserlerini tanıtabilme imkanı buluyorlar. Türkiye'deki sinema ve sanatın gelişimi açısından da önemli bir gelişme." diye konuştu.

Doğan, tüm dünyada yapılan film ve dizilerin süresinin gittikçe kısaldığına dikkati çekerek, "İnternet dizileri gibi daha önce alışık olmadığımız formatlar ortaya çıkıyor. Sosyal medyayla kısa süreli filmler izlemeye alışıyoruz. Yeni filmler ve medyalar da buna ayak uyduruyor ister istemez. Hızlı tüketiyoruz. Kısa film de süresi bakımından avantajlı konumda." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Bakmadan Geçme

LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak? Zorunlu askerlik kalkacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılacak mı 2024? 2 Haziran hangi burç? 2 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 2 Haziran tarihi hangi burç olur? Kurban Bayramı hangi gün başlıyor? Kurban Bayramı hangi tarihte, ayın kaçında başlayacak?
Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli'ye çağrıda bulundu: Çayın fiyatı 25 liraya çıkarılmalıdır

Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli'ye çağrıda bulundu: Çayın fiyatı 25 liraya çıkarılmalıdır

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title