Haberler

Dershanelere İlişkin Tasarı Meclis'te

Güncelleme:

Dershanelerle ilgili düzenlemeleri içeren kanun tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.

Hükümet, uzun süredir tartışılan ve dershanelerin kapatılmasını öngören Dershane Yasa Tasarısını dün gece geç saatlerde Meclis'e götürdü. Ancak tasarıda dershanelerin kapatılmasının yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı’nın Müsteşar hariç tüm üst düzey yönetiminin değişmesi de gündeme geldi.

Tasarıya eklenen geçici madde ile Müsteşar Yardımcıları, Talim Terbiye Kurulu Başkan ve Üyeleri, tüm genel müdürler, grup başkanları ile 81 il milli eğitim müdürlerinin görevlerinin, ‘kanun yürürlüğe girdiği tarihte sona ereceği hükme bağlandı. Hürriyet'in haberine göre, tasarıda bu görevlerde bulunanların ‘bu maddenin yayımı tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın’ sona ereceği vurgulandı. 

4 YILLIK OKUL MÜDÜRLERİNİNDE GÖREVİ SON BULACAK

Tasarı ile yine okul müdür ve yardımcılarının görev süreleri de belirlendi. Kanun yürürlüğe girdiği tarihte 4 yıl ve üzeri sürelerle okul müdür ve yardımcısı olanların, bu görevlerinin ‘hiçbir işleme gerek kalmaksızın’ sona ereceği belirtildi.

Tasarıda dershaneler konusundaki önemli unsur ise, dershanelerin 1 Eylül 2015’te tamamen kapanacağının hükme bağlanması oldu. Özel okula dönüşmek isteyen dershanelere de tüm şartları yerine getirmek için Haziran 2018’e kadar süre tanındı. 50 bin özel okul öğretmeni içinde 6 yıllık çalışmışlığı olanlar, KPSS’ye girmeden ancak bakanlığın sözlü sınavıyla 2015 yılı yaz tatilinden itibaren Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen kadrosuna alınması hükme bağlandı.

DERSHANE TANIMI TAMAMEN KANUNDAN ÇIKARILIYOR

5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasası’nda yapılacak değişiklikle dershaneler tamamen kapanacak. Özel okula dönüşmek için başvuranlara teşvik verilecek.

Tasarıda öngörülen değişiklikle ‘dershane’ tanımı tamamen kanundan çıkarılıyor. Çeşitli kurslar tanımında ise yine dershanelerin kanundan çıkarılması amacıyla ‘orta öğretime ve yüksek öğretime giriş sınavlarına hazırlık’ niteliğinde olmamak kaydıyla’ ibaresi ekleniyor. Böylece kişilerin ‘sosyal, sanatsal, sportif, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, dil yetenek ve deneyimlerini’ geliştirecek kursların faaliyetine olanak sağlanıyor. Ancak ortaöğretim ve yüksek öğrenim sınavlarına hazırlık için kurs açılmasının önü kesiliyor.

İŞTE O MADDE:


ETÜT MERKEZLERİNE 12 YAŞ SINIRI

Özellikle çalışan anne ve babaların tercih ettikleri öğrenci etüt merkezlerinde ise çocukların ödevlerine yardımcı olmak üzere verilen eğitimler ise yasak kapsamına alınmıyor. Ancak bura merkezlere gidebilecek çocuklar için 12 yaş üst sınırı çiziliyor.

MEB'DEN İZİN ŞARTI

Tasarı ile, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda ‘her ne ad altında olursa olsun, eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen tüm faaliyetler’ Milli Eğitim Bakanlığı’nın iznine bağlanıyor.

DERSHANE ÖĞRETMENLERİ NE OLACAK

Dershanelerde yaklaşık 50 bin öğretmenin çalıştığı tahmin ediliyor. Tasarıda bu öğretmenlerin dershanelerin kapatılmasıyla ortaya çıkacak durumuna da açıklık getiriliyor. Buna göre 1/7/2015 tarihinde  en az 6 yıl çalışmış olanlar, kamuda öğretmen olma şartlarını taşıyorlarsa KPSS’ye girmeden bakanlık tarafından sözlü sınava alınacaklar. Sözlü sınavı geçenler de öğretmen olarak atanabilecekler.

ÖZEL OKULA GİDEN ÖĞRENCİYE DEVLET DESTEĞİ

Devlet, özel okula giden öğrencilere de maddi destek verilecek. Kaç öğrenciye destek verileceği, özel okullarda boş kapasiteler dikkate alınarak her yıl Maliye ve Milli Eğitim Bakanlığınca ortaklaşa belirlenecek.

Destek kriterleri şöyle olacak; 
1- Yörenin kalkınmada öncelik derecesi
2- Öğrencinin ailesinin gelir durumu
3- Eğitim bölgesinin öğrenci sayısı
4- Desteklenen öğrenci ve gideceği okulun başarı seviyeleri
5- Öncelikli öğrenciler

Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak, devleti yanıltan özel okullar önce para cezasına çarptırılacak; suçun tekrarı halinde ise kurum açma izinleri iptal edilebilecek.

Tasarıya göre dönüşüm için öngörülen sürede, belirlenen şartları karşılayamayan okulların faaliyet izinleri iptal edilecek. Bu süre içinde kendilerine verilen destek, gecikme faiziyle geri alınacak.

DÖNÜŞÜMDE SON TARİH 2018

Halen dershane olarak hizmet veren kurumlar, 1 Eylül 2015’e kadar faaliyetlerini sürdürebilecekler. Milli Eğitim Bakanlığı da bu kurumlardan yine 1 Eylül 2015’e kadar özel okula dönüşmek konusundaki talepleri toplayacak. Talepte bulunan kurumlar, bu tarihten itibariyle ‘özel okul’ statüsüne kavuşacaklar ancak Bakanlıkça belirlenen tüm şartları yerine getirmeleri için kendilerine, devlet desteğiyle birlikte süre verilecek. Bu şartları yerine getirmenin son tarihi ise 2017-2018 eğitim öğretim yılının son günü olacak. Bu da 2018 yılının Haziran ayına tekabül ediyor.

TALİM TERBİYE KURULU'NUN STATÜSÜ DÜŞÜRÜLÜYOR

Tasarı ile Talim Terbiye Kurulu’nun görev ve yetkileri, Milli Eğitim mevzuatı konusunda ‘karar vermekten’ ‘görüş bildirmeye’ çevriliyor. Böylece kurulun statüsü ‘danışman’ seviyesine düşürülüyor.

MÜSTEŞAR HARİÇ HERKESİN GÖREVİNE SON

Tasarıya eklenen geçici madde ile kanun yürürlüğe girer girmez Talim Terbiye Kurulu Başkan ve üyeleri ile Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür, Strateji Geliştirme Başkanı, İnşaat ve Emlak Grup Başkanı ve Grup Başkan kadrolarında bulunanlar ile Bakanlık taşra teşkilatında il müdürü kadrolarında bulunanların görevleri bu yasanın yayımı tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek.

YURTDIŞINA DİL ŞARTI

Yurtdışı görevlendirmelere dil şartı geliyor. Milli Eğitim mensuplarının yurtdışında görev yapacakları ülkenin dilini ya da Almanca, Fransızca, İngilizce dillerinden birini bilme zorunluluğu getiriliyor.

Özür atamalarının yarıyıl ve/veya yaz tatilinde yapılacağı hükmü de tasarıda yer alıyor.

OKUL MÜDÜRLERİNİ VALİ ATAYACAK

Okul müdürü ve yardımcılarının bir okulda yapabilecekleri görev süresi 4 yıl olarak belirleniyor. Okul müdür ve müdür yardımcılarını atama yetkisi il milli eğitim müdürünün teklifi ile valiye veriliyor.

BAKANA ÖĞRETMEN ATAMA YETKİSİ

Tasarıyla ayrıca bakana proje yürüten okullara öğretmen atama ve yönetici görevlendirme yetkisi verilen şu hüküm ekleniyor:

“Yurtiçi ve yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslar arası proje yürütün okul ve kurumlar, bakan onayıyla proje olarak seçilen ve belirli eğitim reformu ve programları uygulanan okul ve kurumlar ile bakan onayıyla doğrudan bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri bakan tarafından yapılır.”

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Talim Terbiye Kurulu KPSS Güncel Haberler

500

Yorumlar (79)

CEVDET ÖRENcevdet_oren@hotmail.com:

KAPANSIN TABİ SINAV SORULARINI ÇALIP KURSLARINDA VEREN SAHTE ŞEYHLERİN MABEDİNİ YIKIN.ONLAR BİLİNKİ İSLAMIN GERÇEK DÜŞMANLARIDIR.

17
56
yanıtYanıtla
RTE Ülkeme Daha Fazla Zarar Vermevatansever83:

Hiçbir demokratik ülkede hükümet, herhangi bir bakanlığa bağlı olmayan özel bir kurumu kapatamaz. Dershane kapatmanın, özünde, bakkal kapatmaktan bir farkı yoktur. Eğitim sisteminin yeterli olduğunu düşünüyorsanız bile bir vatandaş dershaneye ihtiyaç duyuyorsa gitmesine kimse engel olamaz. Kaldı ki bizdeki eğitim sisteminin hali ortada... RTE böyle boş işlerle uğraşıp birilerine zarar vermeye çalışacağına üstünü örtmeye çalıştığı ama beceremediği yolsuzlukları açıklasın. Olay izah edilemeyecek boyutlarda ise de ülkeye daha fazla zarar vermeden çekip gitmesini bilsin.

61
12
yanıtYanıtla
KUMPAS HERKATI..bulut24h@hotmai.com:

DOĞRU SÖYLEMİŞSİN KARDEŞ, DERSHANELERİ BAKKALA ÇEVİRMİŞSİNİZ! PARA BASAN MERKEZLER OLMUŞ!..ANLAYANA..

yanıt0
yanıt0
cemrecemre.cevikoz@gmail.com:

O yolsuzluklar açılsın, yapılan onca haksız, usulsüz işlemler gün yüzüne çıksın sonuna kadar katılıyorum. Ancak 'demokratik ülkelerde' eğitim sistemi devlete bağlıdır. Özel okullar dahi tabi olmalıdır. Habere göre kurs niteliğindeki kuruluşlarda sorun yok, 'ÖSS'ye hazırlanma' amaçlı olanlara engel var. En doğrusu bence çünkü dershane sistemi mili eğitimimizin bir kanseriydi, öğrenciler okula gitmek yerine rapor rapor dershaneye gidiyordu. Bir sonraki aşama (ama bunu asla yapmazlar akıl yetmez) çoktan seçmeli 3 saatlik sınavı doğru düzgün lise bilgisini ölçen bir kaç oturumlu ders bazlı ve çoktan seçmeli olmayan sisteme çevirmek

yanıt0
yanıt0
İNADINA AKP ÖNDERkuscu_onder45@hotmail.com:

SORUYORUMMMMM SANA EYYYYYYY FETULLAH GÜLEN Türkiyeye Gelmeye Korkuyon Madem ALLAHINI KİTABINI PEYGAMERİNİ Seviyon Sen Neden Mekkede Medinede Yaşamıyonda Katil Amerikada Zalim Amerikada İnsanlığın Yüz Karası AMerikada Yaşıyon Onu SÖYLEEEE ßana Hergün Kabede Kılmak Varken Namazını Neden Elin Gavur Memleketinde Böbürleniyon Sen SÖYLEEE ßana Peygamber Deyince Ağlıyon yaaa Neden Hergün Ziyaret Etmiyon ßunca İMKANIN Varken Yoksa Sen O Musun Şu KABEYE ADIM Atamıyacak Olan Peygamberin Haber Verdiğimisin Yoksaaa AHİR ZAMANDAKİ Söyleeeeseneee

22
41
yanıtYanıtla
SEN SÖYLE BAKALIMesmerim_sibel80@hotmail.com:

asıl amaç kolay yerde olan değildir zor olan yerdir..Şimdi sen söyler misin peygamber efendimiz de göç ederek islamı yaymadı mı?Peki onuda gecelim SEN OLSAN ORDA MÜSLÜMAN OLAN YADA OLMAYANLARI KATLEDENLERİN İÇİNDE OLUP ONLARA DİNİNİ (TABİİ MÜSLÜMANSAN) ANLATABİLİR MİSİN?ŞİMDİ SEN SÖYLE LÜTFEN..

yanıt0
yanıt0
İNADINA AKP ÖNDERkuscu_onder45@hotmail.com:

F.G. Sen Ümmeti Muhammedi ßir ßirine Kardeşken Düşman Ettin ALLAH Sevdiği Kulunu Sevdirir Kullarına Ama Seni Sevdirmiyor ßana Ve ßenim Gibi İnananlara Said Nursi Sizin Davacınız Olacakkkk Çünkü O Yaptı Sen Yıkıyorsunuz Onun Yazdıklarıyla Mahfediyorsun Herşeyi Şu Cemaatin Abileri Çıkında Ortaya Konuşun Şu F.G. Fitneci Diyin Nifak Sokuyo Kardeşler Deyin ALLAHTAN Korkun Yahu Ülkeyi Parçalatıcak İçten Mahfedicek Amerikada Neden Övülüyor ßu Kadar ALLAH Dostu Varken Neden ßitek Onu Anlıyorlar Aynı Masada Yemek Yiyorlar Hiçmi Düşünmezsiniz Sizzzzzzzzz ?

15
39
yanıtYanıtla
ahmetsedat8488@hotmail.com:

peki sen hic dusunmez misin tayip edogan iktidar olmadan once amerikaya defalarca gidip amerika ve israille ilimli islamiyet adi altinda anlastigini Allahin dinini peskes cekerek kullanarak ne hale getirdiklerini Allah kendi dinini sizlerin eline birakir mi saniyorsunuz Peygamberin su guzel hadisinden de mi ders almazsiniz peygamberimiz(sav) buyurur ki kisinin namazi,ibadeti sakin sizi aldatmasin siz onun dirhemle yani parayla olan munasebetine bakin buyurmustur.Simdi soruyorum senin gibi kendini musluman zannedenlere 11 yillik iktidarlik doneminde dunyaninen zengin 8. basbakani olan tayyip erdoganin namazi ne kadar inandirici

yanıt0
yanıt0
cafermesaj911@mynet.com:

Kardeş iyi güzel de haberden daha çok senin yorumların var. bu kadar çok yazmana gerek yok. miting alanı değil burası.

yanıt0
yanıt0
humanistfatma_hasar@hotmail.com:

hocanızx da dünyanın en zengin hocası. Erzurum'un hali perişan halinden nasıl bu hale geldi. başbakan zaten siyasetçi,din adamı değil! onun kimliği belli siyasetçi, hocanızın asıl kimliği ne, siyasetçi mi? siyaset yapıyorda? cemaat lideri ise niye dünya malı için beddua ediyor, kendini paralıyor? müslüman kanıyla beslenen vampirlerle işi ne? niye dini, imani bırakmış devlet kurumlarına sızıyor. iktidar hırsından memleketini bile satıyor. hırs ve kibir şeytandandır. cemaat niye zaman gazetesi abonesi bulmak için kendini paralıyor. bu ne pehriz bune lahana turşusu. hoça müslüman kardeşlerimize yaptıkları zulumler nedeni ile ABD ve İsraili de para için karıştırsa, sırlarını ifşa etse ne iyi olurdu. ama nerde?...

yanıt0
yanıt0
Tüm 79 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title