Haberler

Cudi Dağı'nda Yeni Bir Çalı Türü Keşfedildi

Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Aksoy ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat, Şırnak'ın Cudi Dağı'nda yeni bir çalı türü keşfetti.

Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Aksoy ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat, Şırnak'ın Cudi Dağı'nda yeni bir çalı türü keşfetti.

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Necmi Aksoy ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat'ın birlikte yaptıkları araştırmalar, bilim dünyasına yeni bir odunsu bitki kazandırdı. Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat; Şırnak ve Silopi ilçe merkezleri arasında yer alan Cudi Dağı'nda 2013-2014 yılları arasında floristik arazi çalışmaları esnasında, bir çalı taksonuna ait örnekleri topladı. Fırat, toplamış olduğu bu örnekleri Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi, Odunsu Taksonlar Uzmanı Prof. Dr. Necmi Aksoy ile DUOF Herbaryumu'nda (Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Herbaryumu) ve diğer ulusal ve uluslararası herbaryumlarda inceledi. İki bilim insanının yaptıkları bu incelemeler sonucunda, bu bitkinin bilim dünyası için yeni bir odunsu bitki türü olduğu tespit edildi.

Gerçekleştirilen bu başarılı çalışma sonucunda açıklamalarda bulunan Odunsu Taksonlar Uzmanı Prof. Dr. Necmi Aksoy, "Yeni çalı türü, gülgiller (Rosaceae) familyasından İspirya (Spiraea sp.) cinsine ait olup, dünyada doğal olarak yetişen 100 tane türü bulunmaktadır. Türkiye'de ise bu cinse ait iki tane tür biliniyordu. Bu türlerden biri Doğu Anadolu'da yayılış gösteriyor, diğeri ise Doğu Anadolu, Karadeniz ve İç Anadolu'da yayılış göstermektedir. Bunlar bilinen orman altı ve orman içi açıklıklarındaki bitkilerdendir. Bundan dolayı, odunsu bitki taksondan yeni tür bulmak çok zordur. Yeni çalı türünün keşfedilmesi ülkemizin biyoçeşitliliği zenginliğini göstermesi açısından oldukça önemlidir. Yaptığımız bu araştırmayla 2 diye bilinen bu odunsu bitki türünün 3 olduğunu tespit etmiş olduk" şeklinde konuştu.

Yeni bulunan çalı taksonunu; yayılışını yaptığı, Cudi Dağı'nın adını vererek; 'Spiraea cudidaghense Fırat & N. Aksoy' ismiyle bilim dünyasına kazandırdıklarını belirten Prof. Dr. Aksoy, bu çalı türünün uzun süre çiçekli kalması ve her zaman yeşil görünmesi nedeniyle park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanım potansiyelinin olduğunu söyledi. Sadece Cudi Dağı'nda belli bölgelerde yayılış gösteren endemik bir bitki olduğunu ifade eden Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Aksoy, Cudi Dağı'nın; iç taraftaki vadilerde ve dağlık alanlardaki; açıklık ve yamaçlarda yetiştiğini dile getirdi. Kendisine en yakın bitki taksonunun ise; Güney Batı Asya'da yayılışını yapan, Spiraea pilosa'yakın olduğunu; Türkiye'nin Cudi Dağı'nın bulunduğu Güneydoğu Anadolu Dağları ile İran'ın Zağros Dağları üzerinden, bu bitkinin yayılışını yaptığını belirten Aksoy, Afganistan ve Pakistan'daki dağlık bölge ile floristik bağlantısı bulunduğunu sözlerine ekledi.

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Necmi Aksoy ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat'ın yaptıkları bu çalışma, Çin Halk Cumhuriyeti'nde orman ürünleri üzerine yayın yapan ve uluslararası prestije sahip 'Journal of Forestry Research' dergisinde yayınlandı.

(Ali Yıldız/İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Düzce Üniversitesi Mehmet Fırat Cudi Politika Güncel Haberler

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

Jose Mourinho kimdir, kaç yaşında? Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho kaç kupa kazandı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak?
Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title