Haberler

Çin, Filistin-İsrail Meselesinde Acil ve Kararlı Adımlar Atılması Çağrısı Yaptı

Güncelleme:

Çin'in BM Daimi Temsilcisi, "Şu an için gerekli olan, Filistin-İsrail durumunun tamamen raydan çıkmasını önleyecek acil ve kararlı eylemlerdir" dedi.

Çin'in BM Daimi Temsilcisi, "Şu an için gerekli olan, Filistin- İsrail durumunun tamamen raydan çıkmasını önleyecek acil ve kararlı eylemlerdir" dedi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 27 Haziran (Xinhua) -- Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun Pazartesi günü, işgal altındaki Filistin topraklarında kötüleşen durumdan duyduğu derin endişeyi dile getirdi ve uluslararası toplumu Filistin- İsrail meselesinin tamamen raydan çıkmasını önlemek için acil ve kararlı adımlar atmaya çağırdı. Zhang, Güvenlik Konseyi'nde Filistin sorunu da dahil Ortadoğu'daki durum konusunda yaptığı konuşmada, sürekli genişleyen İsrail yerleşimlerinin "Filistin topraklarına ve doğal kaynaklarına tecavüz etmesinin ve Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını baltalamasının" endişe verici olduğunu söyledi.

Zhang, "Genişleyen yerleşimin her karışında, iki devletli bir çözüme ulaşma olasılığını daha da zorlaştırıyor. İsrail'i 2334 sayılı Karara yönelik itaatsizliğine son vermeye, tüm yerleşim faaliyetlerini durdurmaya ve iki devletli çözüm temelini daha fazla baltalamaya son vermeye çağırıyoruz" dedi. Son zamanlarda işgal altındaki topraklardaki güvenlik durumunun patlamaya hazır olmaya devam ettiğini kaydeden Zhang, Çin'in İsrail güvenlik güçleri ve yerleşimcilerin devam eden ve aralarında çocukların da bulunduğu Filistinliler arasında ağır kayıplara yol açan şiddetini sert şekilde kınadığını söyledi. Çinli temsilci, İsrail'i El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesine ilişkin ceza soruşturmasını en kısa sürede başlatmaya ve hesap verilebilirliği sağlamak için bulgularını yayınlamaya çağırdı. "Filistin meselesi, uluslararası adalet ve hakkaniyetin önemli bir sınavıdır" diyen Zhang, bölük pörçük kriz yönetiminin kapsamlı ve adil bir çözümün yerini tutamayacağını vurguladı.

Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun, New York'taki BM Genel Merkezi'nde düzenlenen BM Genel Kurulu toplantısında konuşuyor, 8 Haziran 2022. (Fotoğraf: Xie E/Xinhua)

Zhang, sınırlı ekonomik ve insani önlemlerin siyaset ve güvenlik açığını gideremeyeceğini ve bireysel ulusal politikaların, aralarında Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul tarafından birbiri ardına kabul edilen kararların da bulunduğu uzun süredir var olan uluslararası fikir birliğinin ve çok taraflı sürecin yerini alamayacağını da sözlerine ekledi. Zhang, "Şu an için gerekli olan, Filistin-İsrail durumunun tamamen raydan çıkmasını önleyecek acil ve kararlı eylemlerdir" dedi. Zhang, Çin'in uluslararası toplumu, özellikle ilgili taraflar üzerinde kilit etkiye sahip olanları Ortadoğu'daki barış süreci için samimi çaba göstermeye çağırdığını söyledi.

Bunun, diyalog için sözde koşulların olgunlaşmasını beklemek yerine, iki devletli çözümü acilen teşvik etmek anlamına geleceğini belirten Zhang, "Bu, bir tarafın güvenliğinin diğerinin güvensizliği üzerine inşa edilmesine üstü kapalı olarak izin vermek yerine, hem Filistin hem de İsrail'in güvenlik endişelerine eşit önem vererek güvenliğin bölünmezliği kavramına bağlı kalmak anlamına gelir" dedi. "Bu aynı zamanda, barış sürecini daha da karmaşık hale getiren değişken politikaya izin vermek yerine sorumlu bir tutum içinde sebat etmek anlamına gelir" diyen Zhang, bunun aynı zamanda Güvenlik Konseyi'nin Filistin-İsrail sorununu ele alma şekline uzun süreli engeller koyma uygulamasına girişmek yerine, çifte standardı ortadan kaldırmak ve objektif ve tarafsız bir konumu sürdürmek anlamına geldiğini de vurguladı.

Zhang, Çin'in uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak her zaman barış ve adaletin tarafında, insan vicdanı ve hakkaniyetin tarafında, tarihin doğru tarafında yer alacağını söyledi. Zhang sözlerini, "Filistin halkının meşru ulusal haklarını geri kazanması için haklı davasını sıkı bir şekilde destekleyeceğiz ve Ortadoğu'da kapsamlı, adil ve kalıcı barışı elde etmek için aralıksız çaba göstermeye devam edeceğiz" diyerek tamamladı.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Filistin İsrail Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title