Haberler

Cimnastik Minderinde Konferans Dinlediler

Güncelleme:

Bülent Ecevit Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta yer kalmayınca, öğrenciler, sahneye serilen cimnastik minderlerinin üzerine oturdu.

Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Canan Efendigil Karatay'ın, 'Karatay'ın Diyeti' konulu konferansında, 236 kişilik salon tamamen dolunca, öğrencilerin bir bölümü dışarıda kaldı. Bunun üzerine spor salonundan getirilen cimnastik minderleri sahneye serildi. Öğrencilerin bir kısmı minderlere otururken, bir kısmı da salonun kenarlarında ve arka tarafta ayakta durarak Prof. Dr. Karatay'ı dinledi.

'ŞİŞMANLIK HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR'

Prof. Dr. Karatay, rafine un, şeker ve tuzun kanda şeker ve insülini yükselttiğini, bunun da şişmanlık, obezite, karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, felç, alzheimer gibi pek çok hastalığa neden olduğunu belirtti. Şişmanlığın halk ve ülke sağlığını tehdit eden son derece önemli bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Karatay, şöyle konuştu:

"Genç ve ileri yaşlarda ortaya çıkan hastalıkların temelinde hareketsizlik, kilo almak ve yanlış beslenme yatmaktadır. Şişman kişilerdeki beyin felci, kalp krizi, katarakt, bütün akciğer solunum sistemi hastalıkları, pankreas, karaciğer hastalıkları, safra kesesi, taş iltihabı, şeker, tansiyon, kroner sistem hastalıkları, erkeklerde sperm azlığı, sperm kalitesinin bozukluğu yağlanma ile oluyor. Genç kızlarımızda erken adet görmeler veya adet başlamaması, adetlerin düzensiz olması, hanımlarda ve beylerde kısırlık, yine yağlanma ile görülür. Bütün bu hastalıklar önlenebilir hastalıklardır."

'ENERJİ İÇECEKLERİ, PROTEİN TOZLARI TEHLİKELİ'

Şekere dönüşen karbonhidratlarin yağlanmaya sebep olduğunu anlatan Prof.Dr. Karatay, şöyle devam etti:

"Her türlü şeker, tatlı, tüm unlu gıdalar, tüm şekerli içecekler, taze sıkılmış meyve suları, hazır meyve suları, pirinç pilavı, patates kızartması, makarna, enerji çubukları içecekleri ve protein tozları yağlanmaya neden olur. Çocuklara verilen enerji çubukları, sporculara verilen enerji içecekleri, fabrikada üretilmiş zehirlerdir. Çocuklara spor salonlarında sunulan protein tozları peyniraltı suyundan elde edilir. Peynirin suyu çıkar, o suyu alıyorlar, fabrikada işliyorlar, kurutuyorlar, toz yapıp dünyanın parasına çocuklarımıza satıyorlar 'protein' diye. Ama o işlem gördüğü süreçte onun artık proteinlikle alakası kalmıyor. O resmen zehir haline gelmiştir. ve genç vücut için tehlikelidir."

'KOLA EROİNDEN BETER'

Prof. Dr. Karatay, portakal suyunun da sıkıldığı için tehlikeli olduğunu, ancak bütün olarak beyazıyla yenildiğinde faydalı olduğunu söyledi. Çocukların şişman ve hasta olmasında suçlunun anne, baba, dede ve ninelerin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karatay, şöyle konuştu:

"Nineler, dedeler, 'torunlarım bana bağlansın' diye çikolata alıp gelirler, yanlıştır. Onun yerine fındık, fıstık getirsinler, incir, kuru incir getirsinler. Çocukları buna alıştırmak lazım. Çocuklara yönelik en büyük tehlike koladır. Eroinden beterdir diyorum ben kola için. Çünkü 5 yaşındaki çocuk eroini içemez, 10 yaşındaki çocuk eroini içemez, ama kolaya erişebiliyor, müthiş bağımlılık yapıyor. Bir de benim en ağrıma giden bu kola reklamlarında iftar sofralarında. Yaşlı hanımlar, beyler, nur yüzlü dedeler iftar pozu veriyorlar, kola şişesi ortada. Ayıptır ve günahtır. Benim yüreğimi eziyor, acıtıyor. Bunun yasaklanması lazım. Mis gibi süt varken, mis gibi ayran varken, mis gibi suyumuz varken iftar sofrasında bekliyorlar, dua ediyorlar, ortada kocaman bir kola şişesi. Zehir olduğunu bilin. Evinize, ailenize zehir aldığınızı bilin."

Meyvenin kahvaltıda peynirle yenilmesinde fayda olduğunu belirten Prof. Dr. Karatay, "Kuru meyveleri sabah kahvaltısında öneriyoruz. Ancak ölçülü yenecek. Meyve bütünüyle, tüm lifleriyle yenmeli. Ancak hareket etmeli, yürüyüş yapmalısınız. Akşam yiyip yatmak tehlikelidir. Her gün mutlaka 20 dakika yürümek gerek. Saf tereyağı, köy tereyağı ve saf zeytinyağından korkmayın. Bol bol kullanın. Bal ve pekmezin de bir faydası yok, kan şekerini ve insülini yükseltiyor. Fazlası gider yağ olur. Akşam yemeğinden sonra meyve tehlikeli. 20.00'den sonra hiçbir şey yenmemeli" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Canan Efendigil Karatay Mis Politika Güncel Haberler

Bir ilimiz diken üstünde! 5 günde 3 ölümlü vaka, hepsinin de yaşı gençti

Bir ilimiz diken üstünde! 5 günde 3 ölümlü vaka, hepsinin de yaşı gençti

Üniversite sınavında yapay zeka yardımıyla kopya! Görevlilerden öğrenciye suçüstü

Üniversite sınavında yapay zeka yardımıyla kopya! Görevlilerden öğrenciye suçüstü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sigaraya karşı yeni kanun sinyali! Gündemde 'İngiliz modeli' var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sigaraya karşı yeni kanun sinyali! Gündemde "İngiliz modeli" var

Ali Koç'un kongredeki ceket hassasiyeti akıllara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı getirdi

Ali Koç'un kongredeki ceket hassasiyeti akıllara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı getirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title