Haberler

CHP, Anayasa Masasına 6 Şartla Oturacak

Güncelleme:

CHP, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yapacağı ilk toplantısı öncesi yol haritasını ve izleyeceği stratejiyi netleştirdi. CHP masaya 6 şartla oturacak.

CHP, komisyonda, Anayasa değişikliğiyle birlikte darbe yasalarının eşzamanlı değiştirilmesini şart koşacak. CHP, masaya 6 şartıyla oturacak.

TEMSİLCİLER BELİRLENDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman'ın başkanlığında ilk toplantısını 4 Şubat Perşembe günü yapacak olan Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda; CHP'yi Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Balıkesir Milletvekili NamıkHavutça ve Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan temsil edecek.

6 BAŞLIK GÜNDEME GELECEK

CHP'nin, toplantıda gündeme getireceği başlıklar ve talepler şöyle:

EŞZAMAN ŞARTI: Darbe yasaları, Anayasa ile eşzamanlı olarak değişmeli. Gerekirse yasalar için yeni bir komisyon kurulabilir. CHP, "Önce Anayasa, sonra yasalar değişsin" yaklaşımını kabul etmeyecek. Aynı heyet, alt metinleri tarasın, alt metinlerle beraber çalışma yapsın.

KURUCU İRADE: Kurucu irade, diğer deyişle Anayasa'nın ilk 4 maddesi tartışılmayacak. Ne bu Meclis'in ne de komisyonun Anayasa'nın ilk 4 maddesini değiştirme yetkisi var.

SİSTEM EKSENİ: Anayasa çalışmaları, parlamenter sistem ekseninde yürütülmeli. Sistem, kişilerin ihtiyaçlarına göre şekillenemez. Hükümet sistemi açısından parlamenter demokrasinin zaaflarını da giderecek yöntemler bulunmalı. Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin kısılacağı, TBMM'nin daha etkin çalışacağı hükümet sistemi hedeflenmeli.

BAŞKANLIK BOĞMAMALI: Başkanlık sistemi, Anayasa sürecini boğmamalı. Başkanlık sistemine yönelik tartışmaların parçası olmayız. Başkanlık sistemi, demokrasiyi ve Türkiye'nin üniter yapısını tehdit eder.

OYBİRLİĞİ ŞARTI: Komisyonda kararlar, oybirliğiyle alınmalı. Bu süreç, Anayasa yapımının yanı sıra darbe ile yüzleşme ve arınma için önemli bir olanaktır. Gerçekten darbe ile yüzleşme ve arınma niyetinde olanlar varsa masaya oturulmalı.

KOMİSYONLAR: Meclis Başkanı, ihtisas komisyonlarını çalıştırmalı. Sanki "Sistem tıkanıyor" algısı yaratmak için özel bir çaba var. Hiçbir komisyon çalışmıyor. Uzlaşma Komisyonu'nda TBMM Başkanı'na "Komisyonları çalıştırın" (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

İsmail Kahraman Türkiye Politika Güncel Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

500

Yorumlar (20)

veryansın:

Türk Tip Başkanlık Nedir. . ? Başkanı kim seçer. ? Görev Süresi nedir. ? Yetki ve Sorumlulukları nelerdir. ? Başkanlık babadan oğluna geçer mi? Hangi kurumlar Başkanı denetleyebilir. . ? BAŞKAN''a oy vermeyen GAVUR OLUR MU? Başkana kim MUHALEFET EDEBİLİR:? Bilmediğim oto yersem midem kaldırmıyor. . . ! Ben Eşeğim. . . !

16
2
yanıtYanıtla
haydar:

Saçmalamışsın sadece babadan oğula falan daha da saçma

yanıt7
yanıt2
haydar:

CHP hiç bir zaman çözümden yana değil kaostan yanadır. Çünkü özü sözü bir değildir.

yanıt4
yanıt11
Veryansın:

Başkan seçeceğiniz adam yarın ANAYASAYA KARŞI SUÇ İŞLERSE. . . Yargılanabilecek mi? Eğer geçmişte suç işlemişse, İşlediği adi suçlar ne olacak. ? Bugün Yetki ve Sorumluluklarını aşan, yetkisinden fazla güç kullanan CB. ''nın durumu ne olacak. . ? Eşekçe soruyorum. Çünkü ben bir Eşeğim. . İçgüdülerim ve aklım BU OT YENMEZ. . ! Diyor. . ! Aaii

14
3
yanıtYanıtla
Gözlem:

Eğer satın almayacaksam. . PAZARLIK BİLE ETMEM. . ! Anayasa Uzlaşma Komisyonuna oturMA. ! Oyunun bir parçası OLMA. . !

7
4
yanıtYanıtla
VATANDAŞ:

şart mar koyma seni kaale alaan yok milletimiz kendi anayasasını yapacaktır bay KeMal

4
4
yanıtYanıtla
veryansın:

Bir dönemde '' Hortumcuların bütün hortumlarını kestik '' O nedenle bağırıyorlar diyen zat. . ! Meğerse bütün hortumları kendi havuzuna veya çocuklarının havuzlarına bağlamış. . ! ( Kaale almamaya devam edin. . ! )

yanıt2
yanıt0
Veryansın:

Olm. HAYDAR. . . Ne istediğini bile TAM OLARAK Bilmiyorsun. . ! Ben Eşek aklımla öğrenmek istiyorum. . ! Bana Başkanlığı anlatamazsın. . ! YOK ÖYLE BİR ŞEY. . !

4
3
yanıtYanıtla
metin-x:

Ben Anayasayi bastan asagi Okumus biriyim. . . ilk 4 madde degistirilemez diye bizi uyutmaya ugrasiyorlar ama öteki maddelerin icini bosalttigi Zaman Anayasanin ilk 3 maddesinin ici zaten bosalmis oluyor. . . biz bu oyuna gelmeyiz kilictaroglu ))

3
2
yanıtYanıtla
Mehmet karaMobil-IOS:

CHP den memleket yararına birşey olmaz takoz

4
1
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title