Haberler

Çapkın Arkadaşına Hediye Yaptı, Bıçakçılıkta Çığır Açtı

Sivas'ta 62 yıldır boynuzdan bıçak imalatı yapan 72 yaşındaki İbrahim Argut'un bir arkadaşı için Charlie Chaplin'in 'Sahne Işıkları' adlı filminde dans eden balerinin ayak hareketlerinden esinlenerek yaptığı 'Balerin Bacağı' isimli bıçak, Sivas...

Sivas'ta 62 yıldır boynuzdan bıçak imalatı yapan 72 yaşındaki İbrahim Argut'un bir arkadaşı için Charlie Chaplin'in 'Sahne Işıkları' adlı filminde dans eden balerinin ayak hareketlerinden esinlenerek yaptığı 'Balerin Bacağı' isimli bıçak, Sivas bıçağının simgesi oldu.

Eski Sanayi Sitesi'nde 62 yıldır boynuzdan bıçak imalatı yapan 72 yaşındaki İbrahim Argut'un çapkın bir arkadaşı için yaptığı balerin bacağı isimli bıçak, Sivas bıçakları arasında en fazla ilgi gören bıçak oldu. İlkokul üçüncü sınıfta babasının vefat etmesi sonucu okulu bıraktığını, ilkokul diplomasını 36 yaşında dışarıdan bitirme sınavlarına girerek birincilikle aldığını ifade eden Argut, "Sanatı ağabeyimden ve eniştemden öğrendim. Onların yanında yetiştim. 1950'den beri bu mesleği yapıyorum, hala da yapmaktayım. Hiç ara vermeden yapmaya devam ettim" dedi. Bıçağın yapım sürecinin kolay olmadığını anlatan Argut, bir bıçağı yaparken yaklaşık 120 defa elden geçirdiklerini kaydetti. Sivas bıçaklarının diğer bıçaklara göre daha iyi olmasının sebebinin nadir ustaların elinden çıkması, temiz malzemeyle yapılması ve dayanaklı olması olduğunu anlatan Argut, teknolojinin gelişmesiyle birlikte Sivas bıçaklarına olan ilginin azaldığını, el sanatlarına sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi.

DANS EDEN BALERİN İLHAM KAYNAĞI OLDU

Sivas'a gelen yerli ve yabancı birçok turistin yakınlarına Sivas hatırası olarak Sivas bıçağı götürdüğünü ifade eden Argut, Sivas bıçakları arasında en fazla ilgiyi ise 'Balerin Bacağı' adlı bıçağın gördüğünü söyledi. Balerin bacağı adını verdiği bıçağı kendisinin tasarladığını belirten Argut, tasarımının ortaya çıkış hikayesini şöyle anlattı:

"1961 yılında bir arkadaşım benden dünyada eşi benzeri olmayan bir bıçak yapmamı istedi. Eve geldim. Arkadaşımın karakterine, zevklerine göre nasıl bir bıçak olabilir diye düşündüm. Arkadaşım biraz çapkındı, onun hoşuna gidecek ve ilgisini çekecek bir bıçak yapmalıydım. Bir iki gün düşündüm, bulamadım. Bu arada sinemaya gitmiştim. Charlie Chaplin'in 'Sahne Işıkları' adlı filmi oynuyordu. Filmde dans eden balerinin ayak hareketlerinden esinlenerek balerin bacağı isimli bıçağı yaptım. Sapı balerin bacağını andıran bıçağı yapabilmek için heykeltıraş gibi çalıştım ve arkadaşıma eşsiz bir bıçak verdim"

Argut, Balerin Bacağı adlı Sivas bıçağının günümüzde her bıçakçıda olduğunu da belirterek, bu tip tasarımların geliştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. - SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Charlie Chaplin Sivas Politika Güncel Haberler

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Hazine Bakanı Şimşek: Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz

Hazine Bakanı Şimşek: Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title