Haberler

Bucak'ta Gelecek İçin Ufuk Turu

Güncelleme:

BAKA Antalya, Burdur ve Isparta'nın stratejik yol haritası olacak bölge planı hazırlık toplantısını Burdur'un Bucak İlçesi'nde gerçekleştirdi.

Kamu kurumları, belediyeler, STK'lar, işadamları ve akademisyenlerden oluşan geniş katılımla gerçekleştirilen toplantıda, hızla büyüyen Bucak'ın sanayide, tarımda, turizm ile eğitimde nerede olacağına cevap aranırken, potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi için ilçede proje üretilmesi istendi.

BAKA'nın Bucak Kültür Merkezi'ndeki bölge planı hazırlık toplantısına Bucak Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Bucak Belediye Başkanı Ramazan Ayaz, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Süleyman Duran, il genel meclisi üyeleri Mustafa Tulum, belde belediye başkanları Kocaaliler İsmail Durmaz, Ürkütlü İbrahim Keskin ile Çamlık Mehmet Çelikdemir, akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşları ile STK temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmalarında Bucak Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu, ilçenin sanayisi ve tarımsal üretimiyle Burdur'un ekonomik büyüklüğünde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Batı Akdeniz'de turizmden Bucak'ın önemli pay alamadığını belirten Kaymakam Hacıbektaşoğlu, sanayide, tarımda, turizmde ve eğitimde ilçenin nereye geleceği sorularına cevap aranan toplantının önemini vurguladı.

Sağlık meslek yüksek okulu kurulma kararı alınan Bucak'ta 125 fabrika ve yaklaşık 8 bin işçinin çalıştığına dikkat çeken Kaymakam Osman Hacıbektaşoğlu, "Şehir hızlı büyümektedir. Sosyal kültürel altyapı gelişmesini sanayi ve tarımsal üretimle gelişmeden daha çok yüksek öğretim sağlayacaktır. Sosyal ve kültürel altyapıya çok büyük katkılar yapacağını düşünüyor bu açıdan yüksek öğrenimi önemsiyoruz" dedi.

'YENİ SANAYİ ALANLARI ÜRETMEK ZORUNDAYIZ'

Süt üretiminin önemli olduğu ilçede sütün işlenmesi gerektiğine işaret eden Kaymakam Hacıbektaşoğlu, süt inekçiliği ve besi çiftliklerinde büyük artış olduğunu ancak büyük işletmelerin büyük önem taşıdığını kaydetti. Bucak'ta büyük sanayi alanlarının belirlenmesi gerektiğini bunun için de ıslah organize sanayi bölgeleri çalışmasının sürdürdüğünü, OSB'nin genişletildiğini ve tahsislerinin gerçekleştirildiğini, yeni teşvik sistemi sonrasında Burdur'un 3. Bölgede OSB'nin de 4. Bölgede kabul edildiğini ve bunun da talebi arttırdığını bildiren Hacıbektaşoğlu, "Bizler yeni sanayi alanları üretmek zorundayız. Hızlı tren ve İzmir'den gelecek otoyol için Bucak önemli nokta olacak" diye konuştu.

Karacaören havzasının büyük bir turizm potansiyeli olduğunu ve turizmin 12 aya yayılması yönündeki çalışmalara da dikkat çeken Bucak Kaymakamı, turizm potansiyelinin hak ettiği şekilde değerlendirmesi için destek beklediklerini, turizm yatırımlarının teşvik edilmesi ve master plan hazırlanmasının büyük yarar sağlayacağını belirtti. İlçenin hızlı geliştiğini ve şehir altyapısının desteklenmesi gerektiğini belirten Kaymakam Hacıbektaşoğlu, sözlerini toplantı ve sürdürdüğü faaliyetler için BAKA'ya teşekkür ederek tamamladı.

Belediye Başkanı Ramazan Ayaz da, Bucak'ın güçlü yönlerini; çok çalışkan insanları ve ilçede yatırım yapmaları, resmi kurumlar ile ticaret ve sanayi odası ve diğer işadamları arasında çok iyi diyalog, eğitim kalitesinin yüksekliği ve desteklerin verilmesi olarak sıraladı.

Tarihi kervansaraylar ve barajların turizme kazandırılması, mermer yataklarının fırsatlar olduğunu belirten Başkan Ramazan Ayaz, kalifiye işgücü eksikliği, turizm yatırımlarının yetersizliği, sektörel çeşitlik olmamasını zayıf, sanayiden kaynaklanan çevre kirliliğine neden olan atıkları, işsizliğin olmaması nedeniyle göç sonrası gecekondu bölgelerinin oluşma ihtimalinin de Bucak için tehdit olduğuna dikkat çekti.

Kalkınma ajanslarının dünyada ve Türkiye'deki durumuyla ilgili bilgi veren BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ise, BAKA'nın bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetler, kalkınma ajansının neden kurulduğu ve bölge planının amacı hakkında bilgi verdi. Engin, yerelden kalkınma modelinin kurumları olan kalkınma ajanslarına bölge planı için yetki verildiğini, tüm yerel yöneticiler, STK'lar, belediyeler, işadamları ve halkın katılımlarıyla bölge planının hazırlanacağını ve görüşlerin büyük önem taşıdığını belirtti.

Kalkınma ajansının özel ve kamu yatırımlarında etkin olacak önemli bir kurum olduğunu hatırlatan Genel Sekreter Engin, katılımcıların görüşlerin çok önemli olduğunu ve ilçenin 5 yıllık yol haritasının belirleneceği toplantıya katılım için teşekkür etti. ENGİN, sözlerini "Dünya hizmetler sektörüne kayıyor bunu görmek lazım. Kontrollü sanayileşme, altyapısı ve yeşil alanlarının olduğunu sanayileşme mantığını unutmamak gerekiyor diye düşünüyorum" diyerek tamamladı.

POTANSİYEL İÇİN PROJE ÜRETİLMESİ

Bucak'ın güçlü, zayıf yanları, fırsat ve tehditlerinin (GZFT) analizi için anket yapılan toplantıda, Kaymakam Hacıbektaşoğlu'nun yönetiminde kurum müdürleri, akademisyenler ile STK ve özel sektör temsilcileri sırayla söz alarak ilçe sorunları hakkında çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Katılımcılar, Bucak'ın potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesi için birey, kurum ve kuruluşlar bazında proje üretilmesini istedi.

Toplantıda, parsel hayvancılık ve parsel tarım yapılmasına son verilip süt üreticiler toplu sağım ve bakım merkezlerinin tarımla birlikte oluşturulması, hayvancılık işletmelerinde ve firma bazında üretim ölçeklerinin büyütülmesi, arazi toplulaştırması, üretim yapılırken çevrenin ve doğal kaynakların korunarak planlama yapılmasının önemini vurguladı.

Onaç Barajı'nın enerji harcamadan 19 bin dönüm kapalı sistem sulama sağlayabildiği ve 2 yıldır sulama yapılan barajdan 3 bin 500 dönüm alanının sulandığına dikkat çekilen toplantıda, su varlığının rantabl değerlendirilmesinin önemi ve alternatif ürünlerin artırılmasının gerekliliği vurgulandı.

MAKÜ Zeliha Tolunay Meslek Yüksek Okulu'nun araştırma sonuçlarına göre Bucak'ta 11 turizm türünün gerçekleştirilebileceği belirlediğine dikkat çekilen toplantıda, bunların da yayla, mağara, Susuzhan ve İncihan ile İpek Yolu, trekking, antik kentlerle kültür, sportif olta balıkçılığı, dağ bisikleti, karavan ve gençlik, hedef bulmayı içeren oryantiring ve sağlık turizmleri olduğu hatırlatıldı. Katılımcılar, Karacaören havzasının turizm alanı ilan edilmesi için planlamaların yapılması da talep edildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Osman Hacıbektaşoğlu Tuncay Engin Burdur Bucak Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title