Haberler

Bosna'da, "Sırp Cumhuriyeti Günü" Kutlandı

Bosna Hersek'te, ülkeyi oluşturan iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti tarafından "Sırp Cumhuriyeti Günü" törenle kutlandı.

Bosna Hersek'te, ülkeyi oluşturan iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti tarafından "Sırp Cumhuriyeti Günü" törenle kutlandı.

Bosnalı Sırplar, "Sırp Cumhuriyeti Günü" dolayısıyla Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin en büyük kenti olan Banya Luka'daki Kurtarıcı İsa Kilisesi'nde, Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği İriney'in yönettiği ayinde bir araya geldi.

İriney, kilisedeki konuşmasında, Sırp politikacılara birlik çağrısında bulunarak, "Eğer kavga ederseniz, tüm ulus için bu durum zararlı olur. Hem Bosna Sırp Cumhuriyeti hem de Sırbistan için gerekli olan birliktir" dedi.

Daha sonra, kuruluş günü dolayısıyla Ban Sarayı Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi.

Törene, Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği İriney, Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik, Sırbistan Adalet Bakanı Neboyşa Selakoviç, Sırbistan Enerji Bakanı Zorana Mihayloviç katıldı.

Dodik, burada yaptığı konuşmada, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin öncelikle otonom yapısını güçlendirmeyi, zamanla da bağımsız olmasını istediklerini kaydetti.

Bu düşüncenin uluslararası hukuka aykırı olmadığını savunan Dodik, "Bosna Sırp Cumhuriyeti, Bosna Hersek'ten hiçbir fayda görmüyor. Bosna Hersek, yaşamak için ne kadar kötü bir yer olduğunu her geçen gün kanıtlıyor" diye konuştu.

Bu arada,  törene katılması beklenen Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç ise yoğun sis nedeniyle Banya Luka ziyaretini gerçekleştiremedi.

-Boşnaklar, kuruluş yıldönümü kutlamalarına tepkili

Öte yandan, "Sırp Cumhuriyeti Günü" kutlamalarına Boşnaklar tepki duyuyor.

Savaş mağduru Boşnaklar tarafından kurulan bazı sivil toplum örgütleri, kutlamalara duyulan tepkiyi Bosna Sırp Cumhuriyeti kurumlarına, üzerinde toplu mezarlardan çıkarılan kemiklerin bulunduğu kartpostallar göndererek gösterdi.

Soykırım Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Emir Ramiç de yaptığı açıklamada, "Sırp Cumhuriyeti Günü" kutlamalarının kabul edilemez olduğunu söyledi.

9 Ocak gününün, geçmişte Bosna Hersek'te yapılan en sistematik, planlı ve toplu zulmün günü olduğunu ifade eden Ramiç, "Radovan Karaciç ve Ratko Mladiç, soykırım suçundan Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanırken, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümünü kutlamak insanlığa saldırıdır" dedi.

Bosna Hersek'in önde gelen akademisyenlerinden Prof. Dr. Muhamed Filipoviç de Sırp Cumhuriyeti Günü'nün kutlanıyor olmasının aslında savaşın Bosna Sırp Cumhuriyeti için halen devam ettiğinin ve Bosnalı Sırplar'ın, Bosna Hersek'ten ayrılarak Sırbistan'a dahil olmak istediklerinin kanıtı olduğunu kaydetti.

Bosna Hersekli 30 sivil toplum kuruluşunu bünyesinde barındıran 1 Mart Koalisyonu Başkanı Emir Sulyagiç ise "bugün kuruluşunun 22'nci yıldönümünü kutlayan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin, 30'uncu yıldönümünü göremeden tarihe karışacağını" belirtti. - Republika Srpska

Kaynak: AA / Güncel

Banya Luka Saraybosna Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title