Haberler

Bodrum'da 3 Bin 500 Yıllık Kaya Mezarları Bulundu

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan ve arkeologlar Banu Mete Özler ve Ece Benli Bağcı öncülüğünde, bodrum'da daha önceki yıllarda Prof.Dr.Yusuf Boysal'ın Başkanlığı'nda gerçekleştirilen kazıların devamı niteliğinde, bir ay önce...

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan ve arkeologlar Banu Mete Özler ve Ece Benli Bağcı öncülüğünde, bodrum'da daha önceki yıllarda Prof. Dr. Yusuf Boysal'ın Başkanlığı'nda gerçekleştirilen kazıların devamı niteliğinde, bir ay önce Ortakent-Yahşi Beldesi'ndeki 8 dönümlük üzüm bağında başlatılan çalışmalarda 3 bin 500 yıllık mezarlar bulundu. En erken 'Myken III Aö Dönemine ait olduğu saptanan mezarlarda pişmiş toprak kaplar, matara, üç kulplu kap, sürahi, bronz ustura, hayvan kemiği ve çok sayıda cam ile değişik ebatlarda boncuk taneleri ile insan kemikleri çıtı.

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Fahri Işık ile Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Adnan Diler'in bilimsel danışmanlığını yaptığı kazı çalışmalarında ortaya çıkan iki mezardan birincisi 300x300 cm boyutlarında kare planlı bir mezar olup, ikinci mezar yapısı ise 1293 parselin kuzey sınırında açılan açmada ak toprak içine oyulmuş yuvarlak planlı bir mezar özelliği taşıdığı bildirildi. Eserlerin, Geç Tunç Çağı Batı Anadolu'nda Akha Helenleri ile Luwi kökenli Anadolu Hakları arasındaki kültür ve sanat ilişkilerinin yeniden irdelenmesi açısından önem taşıdığı belirtildi.

Bodrum'un Ortakent İlçesi'nde halen devam eden kazılarda gün ışığına çıkartılan ve Anadolu haklarının birbirleriyle olan kültür ve sanat ilişkilerini gösteren 'Myken Dönemiö mezarları, o döneme ait halk kültürü ve sanat anlayışının bir göstergesi olarak günümüze ışık tutacağı kaydedildi.

Öte yandan, tarihi mezarların bulunduğu nekropol alanını tarih yağmacılarından korumak için geniş güvenlik önlemi alındı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Ankara'da 3,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Ankara'da 3,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Aliyev Ankara'da! Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'yi tanımayan Azerbaycan'ın Dostluk Grubu adımını olumlu karşıladı

Aliyev Ankara'da! Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'yi tanımayan Azerbaycan'ın Dostluk Grubu adımını olumlu karşıladı

Eşi ve kızını öldürüp intihara kalkıştı! Site bahçesinde yankılanan son sözler 'Dur baba, yapma' haykırışı oldu

Eşi ve kızını öldürüp intihara kalkıştı! Site bahçesinde yankılanan son sözler "Dur baba, yapma" haykırışı oldu

Erdoğan'la sürpriz görüşmesinin ardından dikkat çeken hamle! Akşener, Çankaya'da ofis tuttu

Erdoğan'la sürpriz görüşmesinin ardından dikkat çeken hamle! Akşener, Çankaya'da ofis tuttu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title