Haberler

BM 67. Genel Kurulu

Birleşmiş Milletler (BM) 67.dönem Genel Kurulu toplantılarına dünyanın çeşitli bölgelerinde devam eden ekonomik ve siyasi belirsizlikler damgasını vuracak.

Birleşmiş Milletler (BM) 67. dönem Genel Kurulu toplantılarına dünyanın çeşitli bölgelerinde devam eden ekonomik ve siyasi belirsizlikler damgasını vuracak. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bu yılki Genel Kurul'un, tarihinin en yoğun gündemini yaşadığını ve görüşmelerde Suriye'deki krizin önemli yer teşkil edeceğini söyledi.

Genel Kurul toplantılarına 193 ülkeden devlet ve hükümet başkanları, bakanlar ve üst düzey yetkililer katılacak.

Genel Kurul Başkanı Vuk Jeremic, toplantıların uluslararası anlaşmazlıklara barışçıl çözüm bulma çabaları üzerine yoğunlaşacağına dikkat çekti. 8 Haziran'da BM Genel Kurulu Başkanı seçilen eski Sırbistan Dışişleri Bakanı Jeremic, küresel ekonomik büyüme, sürdürülebilir gelişme ve toplumsal ilerleme için zorunlu olan barış ve güvenliğin ilk koşulunun istikrar olduğuna işaret etti.

Jeremic, silahsızlanma, terörle mücadelede işbirliği ve insan hakları gibi konuların da 67. dönem toplantılarının gündeminde üst sıralarda yer alacağını söyledi.

-Genel görüşmeler 25 Eylül'de başlıyor

18 Eylül'de başlayan Genel Kurul toplantıları, 24 Eylül'de Genel Kurul'da ulusal ve uluslararası düzeylerde hukukun üstünlüğü ile ilgili üst düzey bir toplantı ile devam edecek. Toplantıya, üye ülkeler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlardan üst düzey yetkililer katılacak.

25 Eylül-1 Ekim arasında BM Genel Kurulu genel görüşmeleri yapılacak. Genel görüşmelerde 193 ülkenin devlet, hükümet ya da diğer üst düzey temsilcileri tek tek Genel Kurul'a hitap edecek.

Genel görüşmelerin başlamasından önce Genel Kurul'da geçtiğimiz Haziran ayında Brezilya'da yapılan BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nin (Rio+20) sonuçlarının tartışılacağı bir toplantı da yapılacak.

Genel Kurul toplantıları çerçevesinde 24 Eylül'de "Herkes için Sürdürülebilir Enerji", 27 Eylül'de "Beslenme" ve 28 Eylül'de de "Nükleer Terörizm" ile ilgili üst düzey toplantılar düzenlenecek.

Genel Kurul toplantıları, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un 9 Ekim'de örgütün çalışmalarıyla ilgili bir rapor sunması ile sona erecek.

-"Suriye krizi önemli bir yer teşkil edecek"-

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, 67. Genel Kurul'un, tarihinin en yoğun gündemiyle çalışmalarına başladığını ve önümüzdeki hafta boyunca küresel sorunların dünya liderleri tarafından yoğun bir şekilde BM gündemine taşınacağını söyledi. Ban, en yoğun dönemin 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında olmasının beklendiğini belirtti.

Suriye krizinin Genel Kurul çalışmalarında önemli bir yer teşkil edeceğini kaydeden Ban, Somali, Myanmar ve Yemen'deki geçiş süreçlerinin desteklenmesi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki istikrarsızlık ile Sudan ve Güney Sudan arasındaki ilişkilerin de masaya yatırılacağını bildirdi.

Hz. Muhammed'e hakaret içeren film ve karikatürlere de değinen Ban, "Bir kez daha, kasıtlı bir nefret ve bağnazlık yoluyla insanları kışkırtmak isteyenleri kınıyoruz" diyerek, öfkeli kitlelerden "kışkırtmalara alet olmamaları"nı istedi.

Ban, "Eşitsizliğin ve işsizliğin yükseldiği, hoşgörüsüzlüğün ve kızgınlığın arttığı bir dönemde Birleşmiş Milletler göreve hazır olmalıdır" diye konuştu.

-Başbakan Erdoğan toplantılara katılacak-

BM'nin beş ana organından biri ve tüm üye milletlerin eşit olarak temsil edildiği tek organ olan Genel Kurul, küresel öneme sahip konuların her açıdan ele alınması için büyük bir fırsat oluşturuyor.

BM Genel Merkezi'nde yapılacak toplantılara katılmak üzere üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının New York'a gelmesinden önce olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

BM Genel Kurulu toplantılarında Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil edecek. Erdoğan, 22 Eylül'de New York'a gidecek. Davutoğlu ise, Kanada'daki temaslarını tamamladıktan sonra Erdoğan'a eşlik etmek üzere New York'a geçecek.

Muhabir: Umur Koçak Semiz - Mücahit Oktay

Yayıncı: Ogün Duru - ANKARA/NEW YORK

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler Suriye Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title