Haberler

Deprem Uzmanından Korkutan Uyarı: En İyi İhtimal 7,2 Büyüklüğünde Deprem Olacak

Güncelleme:

Ünlü deprem uzmanı Haluk Özener, olası Marmara Depremi'ne ilişkin, "En iyi ihtimal 7,2 büyüklüğünde deprem olacak. 7'nin üzerindeki herhangi bir deprem Marmara'da yıkıma yol açacak.'' dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası Marmara Depremi'ne ilişkin, "Kuzey Anadolu Fayı'nda 1939, 1942, 1944, 1957, 1967 ve 1999 depremlerinin kırdığı yerlere bakacak olursak, geriye kırılmayan bir tek Marmara Denizi'nin içi kalıyor. En iyi ihtimal, 7,2 büyüklüğünde deprem olacak. 20 yıl daha gecikirse büyüklük 7,4 olur. Ne kadar çok enerji birikirse, depremin büyüklüğü daha fazla olacaktır. Bilemediğimiz tek şey; ne zaman? Bu deprem 5, 10, belki 50 sene sonra da olabilir. Ama depremin bugün olmasıyla 50 sene sonra olması arasında enerji farkı olacak. 7'nin üzerindeki herhangi bir deprem Marmara'da yıkıma ve can kayıplarına yol açacaktır." dedi.

MARDİM PROJESİ SONUÇLARI AÇIKLANDI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün, Kalkınma Bakanlığı, Japon Kalkınma ve İşbirliği Ajansı'nın desteğiyle yürüttüğü Marmara Bölgesi'nde Deprem ve Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Afet Eğitimi Projesi'nin (MARDİM) sonuçları açıklandı. Prof. Dr. Özener, bu kapsamda düzenlenen basın toplantısında çalışmaya ilişkin bilgi vererek, projenin 5 yıllık uzun soluklu bir araştırma olduğunu dile getirdi.

MARMARA DENİZİ İLK KEZ BU KADAR DETAYLI İNCELENDİ

"Marmara Denizi hepimiz için önemli bir deniz. Kuzey Anadolu Fayı, Bingöl Karlıova'dan başlayarak yaklaşık bin 500 kilometre yol katederek Marmara Denizi'nden geçiyor ve tarihte 1939'da Erzincan depremiyle başlayan bir deprem serisi var. Bu dönemde Marmara Denizi'nin içerisinde kırılmayan bir bölüm var ve sismik boşluk olarak adlandırdığımız enerjinin biriktiği bir bölüm var. Bununla ilgili yapılan çok önemli bilimsel çalışmalar var. Bu projenin özelliği 5 yıl sürmesi. Marmara Denizi'nin tabanına sürekli gözlem istasyonları kurmamızdır. Marmara Denizi, ilk kez bu kadar detaylı incelendi. 0,2 büyüklüğündeki depremleri kaydedip, fayın farklı segmentlerinin özelliklerini inceleme şansımız oldu."

ASIL RİSK SİLİVRİ'DEN ADALAR'IN KUZEYİNE KADAR OLAN BÖLGE

"Buradan çıkan en önemli nokta; fayın, Adalar'ın kuzeyinden Tekirdağ'a kadar olan kısmında bütüncül tek bir özellik taşımadığını, farklı kesimlerinde farklı davranışlar gözlemledik. Tekirdağ ile Silivri arasında daha yoğun sismik aktivitenin olduğunu, bununla birlikte burada bir atma hareketini gözlemlediğimizi, böylelikle o kısmın görece olarak diğer parçaya göre daha az risk taşıdığını, asıl risk taşıyan bölgenin Silivri'den Adalar'ın kuzeyine kadar olan bölge olduğunu söyleme şansımız var. ''

TSUNAMİ DALGALARI 2-3 METRE BOYUNDA OLACAK

Olası Marmara depreminde tsunami dalgalarının 2-3 metre boyunda olabileceğini ancak depremin tsunamiden daha fazla hasar ve kayba yol açacağını aktaran Özener, ayrıca Marmara Denizi'ndeki fayın kıyıya çok yakın olduğunu, erken uyarı sistemiyle 5-7 saniye önce bilgi alınıp, Marmaray, doğalgaz ve elektrik gibi kritik tesislere uyarı mesajı verebileceklerine işaret etti.

Kaynak: AA / Güncel

Kandilli Rasathanesi Marmara Denizi Haluk Özener 3.Sayfa Güncel Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500

Yorumlar (7)

TİREBOLU LU HASAN PAŞA NIN OĞLU TOLGA:

Eyy Yüce Yaratanım sen bizim Mevlamız, sen bizim Rabbimizsin! Seni bütün noksan sıfatlardan tenzih ediyoruz, bizlere acı, bizlere merhamet et! Bizleri korkutma. Eyy Yüce Yaratanımız! Yangın, sel, deprem, kasırga gibi felaket ve afetlerden ülkemizi koru ve muhafaza eyle! Sen bizlere acı çektirme. Ülkemizde ve dünya da sana karşı yapılan namütenahi kaba hat, günah, haram, zina bunca hatalara karşı başımıza taş dolu yağdırma. Sen her şeyi açığı da gizliyi de gören, bilen çok merhamet edensin.

7
0
yanıtYanıtla
VATANDAŞ:

DEPREM UZMANLARI ÇİKTİ GENE PİYASAYA

2
0
yanıtYanıtla
Düşünsün:

Osmanlı zamanında Camilerin betondan evlerin ahşaptan yapılmasının sebebi Allah cc baki olduğunu ima etmek kullarının ise fani olduğunu anlatmakmış. Ayrıca emniyet açısında da betonların insanlara vereceği zarar da ayrıca tedbir mahiyetinde ahşap yapılmasına sebepmiş. Şimdi Koskoca Mimar Sinan dahi kendi evini bile ahşaptan yaptığını düşündüğümüzde bizim kat kat kibrit kutusu gibi gökdelenler sağlam raporu verilen binalar deprem anında inşallah dayanıklı çıkarlar Yoksa Mütahitler Başkanlar

2
0
yanıtYanıtla
YARGIÇ:

YETER ARTIK ŞU ŞİDDETDE OLACAK BU ŞİDDETDE OLACAK ŞEYTAN DİYO TOPLA BU DEPREM HAKKINDA KONUŞANLARI BAĞLA BİRBİRİNE YAK..

1
0
yanıtYanıtla
selçuk seçkin:

Yeter artık se

0
1
yanıtYanıtla
Of ki of:

İnsanı geriyorsunuz.. Evet korkuyoruz evet olucak anladıkk????? Neden daha da felaket tellalığı !!!! Allaha emanet yaşiyoruz işte

0
0
yanıtYanıtla
ilknur:

bugunde izmirde oldu. .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title