Haberler

"Berfo Ana" Son Yolculuğuna Uğurlanıyor

Güncelleme:

"Berfo Ana" olarak tanınan Berfo Kırbayır'ın cenazesi, toprağa verilmek üzere Ardahan'ın Göle ilçesine bağlı Okçu köyüne gönderildi.

Mide kanseri ve yaşlılığa bağlı nedenlerle dün vefat eden, 13 Eylül 1980'de gözaltında alındıktan sonra kaybolan oğlu Cemil Kırbayır'ın bulunması için yıllardır mücadele eden ve kayıp yakınlarının

"sembolü" olan "Berfo Ana" olarak tanınan 105 yaşındaki Berfo Kırbayır'ın cenazesi, toprağa verilmek üzere Ardahan'ın Göle ilçesine bağlı Okçu Köyü'ne gönderildi.

Berfo Kırbayır için Şakirin Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine, oğlu Mikail Kırbayır, damadı Necmi Gülmez, kızları Yıldız Çam, Filiz Batmaz, Fatma Gülmez ve aile yakınlarının yanı sıra CHP genel başkan yardımcıları Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu, eski TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, "Cumartesi Anneleri" ile vatandaşlar katıldı.

Mikail Kırbayır ve kardeşleri, Şakirin Camisi avlusunda taziyeleri kabul etti.

Berfo Kırbayır için cuma namazının ardından cenaze namazı kılındı. Kırbayır'ın tabutu, "Cumartesi Anneleri" tarafından omuzlara alınarak, cenaze aracına taşındı.

"Berfo Ana"nın cenazesi daha sonra yarın toprağa verilmek üzere Ardahan'ın Göle ilçesine bağlı Okçu Köyü'ne gönderildi.

-"CHP olarak bu davayı sonuna kadar takip edecğiz"-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, gazetecilerin "Berfo Ana, oğlunun mezarını bulamadan vefat etti. Bundan sonra ne olacak-" sorusu üzerine, Sezgin Tanrıkulu'nun da TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nda yer aldığını ve arkadaşlarının bu konuda çok ciddi mücadele verdiğini ifade etti.

Bu mücadelede bir sonuç alacaklarını tahmin etmediğini belirten Tekin, şöyle konuştu:

"CHP olarak biz insani olan bir davayı sonuna kadar takip edeceğiz. Sadece bizim taleplerimizle sonuç almak zor. Berfo Ana'nın ne talebi vardı- Çok insani bir talep. Böyle bir ayıp olabilir mi- Bu parlamentonun milletvekili olmaktan gerçekten utanıyorum. Bir annenin son derece insani talebini yerine getiremeyen bir devlet anlayışı ve o devletin parlamentosunun milletvekili olarak, bu utançla karşı karşıya olduğumu belirtmek istiyorum. Berfo Ana, ne talep etmişti- Berfo Ana, 'Bedenini almış olduğunuz evladımın sadece kemiklerini istiyorum' demişti. Kemiklerini bile Berfo Ana'ya çok gördük. Bu devlet, Berfo Ana'nın bu feryadıyla karşı karşıya kalacak. Umut ediyorum ki, bu bir başlangıç olur ve Türkiye Cumhuriyeti kendisiyle yüzleşir. Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu, ivedilikle Berfo Ana'nın talebini yerine getiremedi ama Berfo Ana gibi, binlerce, milyonlarca insanın taleplerini umut ediyorum ki yerine getirir."

Berfo Kırbayır'ın oğlu Mikail Kırbayır da annesinin ilerlemiş yaşına rağmen Ardahan'dan Galatasaray Lisesi önüne kadar adalet aramanın mücadelesini verdiğini ve 32 yıldır yollarda olduğunu söyledi.

Mikail Kırbayır, annesinin yetkililerden oğlunun kemiklerini istediğini,

"Cemil'in kemiklerini bulmadan ölmeyeceğim" diye direndiğini ama bunu yapamadığını kaydetti.

Kırbayır, "Yüreği yanan ananın bir tek isteği oğlunun kemikleriydi. Onun dışında herhangi bir isteği yoktu" dedi.

Muhabir: Metin Tokgöz

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Cemil Kırbayır Gürsel Tekin Ardahan Göle Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title