Haberler

'Ben Daha Öteye Gidersem Yanarım'

Bir Mucize Gerçekleşti? Mekke Devri'nin 11. Yılı Recep Ayı'nın 27. Gecesi Bizim İçin Çok Kutsal Olan Isra ve Mirac Mucizesi Meydana Geldi.

BİR mucize gerçekleşti? Mekke Devri’nin 11. yılı Recep Ayı’nın 27. gecesi bizim için çok kutsal olan ısra ve Mirac Mucizesi meydana geldi.

İsra gece yolculuğu ve gece yürüyüşü anlamına geliyor. Mirac ise yükseğe çıkmak ve yükselme aleti demek?

ışte bu büyük mucize gece meydana geldiği için Resulullah (sav) bu gece semalara ve yüce makamlara yükseldiği için mucizeye “ısra ve Mirac” denmektedir?

Kuran-ı Kerim’de bu mucize şöyle anlatılmaktadır:

“Kulu Muhammed (s.a.s.)’i, bir gece Mescid-i Haram’dan, kendisine bir kısım ayetlerimizi göstermek için, etrafını mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı ne yücedir. Doğrusu O işitir ve görür.” buyurulmuştur.

Kuran-ı Kerim’de bu mucizenin gerçekleştiği ayetle sabittir. Mescid-i Aksa’dan semalara ve yüce makamlara yükseldiği ise Peygamber Efendimiz’den nakledilen sahih hadis-i şeriflerden öğreniyoruz?

Hadislerde Burak’tan bahsediliyor. Belirtilen gecede Cebrail (a.s.) adının Burak olduğu belirtilen bir binekle Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya gitmiş, orada namaz kılmıştır. Buradan da adının Mirac olduğu belirtilen bir başka binekle semalara yükselmiştir.

Semalarda diğer peygamberlerle karşılaşmıştır. Hadis-i şeriflerde belirtildiğine göre 1. semada Hz. Adem, 2. semada Hz. Yahya ve Hz. ısa, 3. semada Hz. Yusuf, 4. semada Hz. ıdris, 5. semada Hz. Harun, 6. semada Hz. Musa ve 7. semada Hz. ıbrahim’le görüşmüştür.

Ve bu Peygamberler, Resullullah (sav)’ı selamlayıp tebrik ederek “Hoş geldin Salih kardeş?” dediler?

Sahih hadisler böyle söylüyor? Ve biz de buna yürekten inanıyoruz.

Ve en son katın adı da Sidretü’l Münteha”? Burada kaza ve kaderi yazan kalemler var? Peygamberimiz onların seslerini duyuyor? Daha ötesini anlatmaya da kelimeler yetmiyor?Cebrail (a.s) buradan öteye hiç geçememiş? “Benim için burası sınırdır. Buradan öteye geçersem yanırım?” demiştir.

Miraç’ta Cenab-ı Hak, Peygamber Efendimize nice alemler gösterdi. Kuluna vahyedeceğini bu kez vasıtasız vahyetti?

Ve Hz. Peygamber (sas)’e üç önemli şey verildi:

1) Beş vakit namaz farz kılındı.

2) Bakara Sûresi’nin son iki âyeti (Amene’r-rasûlü...) vahyedildi.

3) Ümmetinden şirk koşmayanların Cennet’e girecekleri müjdesi verildi.

Peygamber Efendimiz geri döndüğünde şüphesiz bunların bir bölümünü insanlara nakletti. ınananlar kendisini tebrik ettiler lakin müşrikler yine inkara saptılar? Bir gecede Kudüs’e gidip gelmenin imkansız olduğunu söylediler. ıçlerinde daha önce Kudüs’e gidenler ve Mescid’i Aksa’yı görenler vardı? Onlar peygamberimizi soğru yağmuruna tuttu:

“Söyle o zaman, Mescid-i Aksanın kaç kapısı var? şurası nasıl, burasında ne var?”

Hz. Peygamber bu konuyu daha sonra şöyle anlatmıştır:

“Kureyş bana seyahat ettiğim yerler, özellikle Mescid-i Aksa ile ilgili öyle şeyler sordular ki, ısra gecesi bunlara hiç dikkat etmemiştim. Fakat Cenab-ı Hakk, benimle Beyt-i Makdis arasındaki mesafeyi kaldırdı. Ne sordularsa, oraya bakarak cevap verdim.”

Bu durumda ne yapacaklarını şaşıran müşrikler Hz. Ebu Bekir’e koştular. Muhammed dün gece Kudüs’e gidip geldiğini, göklere çıktığını söylüyor. Buna da mı inanacaksın, dediler. Ebu Bekir, hiç tereddüt göstermeden:

“Bunu O söylemişse inandım gitti. Ben O’nu bundan daha önemli olan konularda tasdik ediyorum. Akşam- sabah göklerden vahiy geldiğini söylüyor, buna inanıyorum...” dedi. Bu yüzden Hz. Ebu Bekir’e “Sıdık” denildi.

Ehli- sünnet bilginlerinin çoğunluğuna göre, ısra ve Mirac aynı gecede; Rasulullah (s.a.s.) ‘in ruh ve vücuduyla birlikte uyanık halde iken olmuştur. ısra ile Miracın ayrı gecelerde olduğunu, rüya halinde ve ruhani olarak vuku bulduğunu kabal eden bilginler de vardır; fakat bunların sayısı azdır.

Bu mucize Müslümanlar için gerçekten çok değerliydi?

Çünkü Allah-u Teala şöyle buyuruyordu:

“(Rabbına) iki yay kadar veya daha da yakın oldu. Allah Kulu’na vahyettiğini o anda vahyetti...” (en Necm Sûresi, 9-10)

Bu da gösteriyordu ki Yüce Peygamberimiz o gece pek çok sırrı öğrenmiş, bilgi sahibi olmuştu?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title