Haberler

Belgeselde Gördüğü Filografiye Gönül Verdi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Filografi üstadlarının çalışmaları- Filografi eserlerinden detaylar- Allah, besmele, bayrak figürlü tablolar- Filografi üstadı Orhan Yakar'ın konuşması- Atölye dışı Belgeselde gördüğü filografiye gönül verdi- Antalya'da yaşayan Orhan Yakar, izlediği belgeselden etkilenerek çok fazla bilinmeyen filografi sanatı ile ilgilenmeye başladı- İnternetten yaptığı araştırmanın ardından yaklaşık 2 yıl önce bir arkadaşıyla atölye kuran Yakar, eserlerini yakında açmayı planladığı sergiyle Antalyalıların beğenisine sunmayı planlıyor SÜLEYMAN ELÇİN - İzlediği belgeselden etkilenerek "Çivi ile telin aşkı" olarak adlandırılan filografi sanatı ile ilgilenmeye başlayan Orhan Yakar, yaklaşık 2 yıldır çalışmalarını sürdürüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Filografi üstadlarının çalışmaları- Filografi eserlerinden detaylar- Allah, besmele, bayrak figürlü tablolar- Filografi üstadı Orhan Yakar'ın konuşması- Atölye dışı Belgeselde gördüğü filografiye gönül verdi- Antalya'da yaşayan Orhan Yakar, izlediği belgeselden etkilenerek çok fazla bilinmeyen filografi sanatı ile ilgilenmeye başladı- İnternetten yaptığı araştırmanın ardından yaklaşık 2 yıl önce bir arkadaşıyla atölye kuran Yakar, eserlerini yakında açmayı planladığı sergiyle Antalyalıların beğenisine sunmayı planlıyor SÜLEYMAN ELÇİN - İzlediği belgeselden etkilenerek "Çivi ile telin aşkı" olarak adlandırılan filografi sanatı ile ilgilenmeye başlayan Orhan Yakar, yaklaşık 2 yıldır çalışmalarını sürdürüyor.Antalya'nın eski mahallerinden Sinan Mahallesi'ndeki eski bir işhanında bulunan atölyede "filografi" sanatıyla uğraşan emekli Orhan Yakar'ın hikayesi, yaklaşık 2 yıl önce televizyonda Türk el sanatlarından filografiyle ilgili belgeseli izlemekle değişti.Belgeselde gördüğü sanatı çok beğenen Yakar, internette bu sanatı araştırdı. Filografiyle ilgili bütün bilgileri edinen Yakar, bu sırada aynı sanata gönül veren Yılmaz Arslan ile tanıştı. Birlikte atölye kurarak bu sanatı yapmaya başlayan Yakar ve Arslan, kısa sürede kendilerini geliştirerek bu sanatın öncüleri haline geldi.Yakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, filografinin ahşap zemin üzerine çivilerin çakılması, sonra tel ile üzerine örgü teknikleri kullanılarak resim yapma sanatı olduğunu söyledi.Türkiye'de bu sanatla ilgilenen az sayıda kişi bulunduğunu, Antalya'da ise kendilerinden başka olmadığını ifade eden Yakar, "Filografinin unutulmaması, gelişmesi için elimizden gelen katkıyı vermeye çalışıyoruz. Bu sanat rehabilitasyon, gençlerin turizme yönelik ticaret yapması için kullanılabilir. Özellikle kadınlar bu konuda çok başarılı olabilir. Bunun öncülüğünü yapmaktan mutlu olacağız" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Yılmaz Arslan Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title