Haberler

Belediyenin tarihi ramazan topu müzede sergilenecek

Güncelleme:

ÇANAKKALE'de Osmanlı döneminden kalan ve cumhuriyetin ilk yıllarında ramazan topu olarak kullanılan eser, Edremit Belediyesi tarafından Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi'ne teslim edildi.

ÇANAKKALE'de Osmanlı döneminden kalan ve cumhuriyetin ilk yıllarında ramazan topu olarak kullanılan eser, Edremit Belediyesi tarafından Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi'ne teslim edildi. Bakımı ve onarımı yapıldıktan sonra bir dönem tarihine tanıklık eden top müzede sergilenecek.

Edremit Belediyesi, ilçenin tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkmak adına, Osmanlı döneminde çeşitli savaşlarda kullanılan bir topu, Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi'ne teslim etti. Uzun yıllar ramazanda iftar saatini bildirmek için kullanılan ve 'Ramaz Topu' olarak bilinen top daha sonra bir depoda kaderine terk edildi. Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan'ın talimatıyla bulunduğu depodan çıkartılan topun bakım ve onarımının ardından ziyarete açılacağı bildirildi.

ROMANLARA KONU OLDU

Edremit Belediyesi Özel Kalem Müdürü ve Sözcüsü Tayfun Canlı, topun tarihi hakkında ayrıntılı bilgi toplamaya başladıklarını belirterek asıl ününü cumhuriyet döneminde kazandığını söyledi. Canlı, "Sabahattin Ali'nin 'Kuyucaklı Yusuf' ve Edremitli yazar Fatma Bölek Gürel'in 'Ölmez Ağacının Evi' romanına konu olan 'Ramazan Topu' bakımı yapıldıktan sonra müzede, kentin kültürel değerleri arasında yerini alacak. Belediye Başkanımız Selman Hasan Arslan öncülüğünde Edremit'in tarihinde yer etmiş manevi değerlere sahip çıkıyoruz. Top, bundan sonraki dönemde de kentin yaşayan hafızası olarak sergilenecek" dedi.

KENTİN ORTAK HAFIZASI MÜZEDE

Edremit Belediyesi Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi Sorumlusu Cumhur Dokur ise, topun kentin ortak hafızasında önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Yaptıkları araştırmaya göre  1811'de Almanya'da kurulan Friedrich Krup firmasının ürettiği ilk toplardan olduğunu söyleyen Dokur şunları anlattı:

"Bu topları, tarihte daha çok Alman, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı ordusu  kullandı. Ancak uzun yıllar Edremit'in kent hafızasında yerini almış olan tarihi bir toptur. Edremit'te Çanakkale ve Kuvai Milliye kahramanlarını sembolize eder. Cumhuriyet döneminde ise bir şehir rengi olarak iftarlar, bu topun patlamasıyla açılırdı. Şehrin kurtuluş günü 9 Eylül'de ise halka teşhir edilirdi. Topun tarihi ve kullanıldığı alanlarla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak Osmanlı döneminden kaldığı çok belli. Topun üzerinde Osmanlıca envanter kayıtları bulunuyor. Tarihimizin ve şehitlerimizin anısına biz de topa gereken değeri verip, artık müzede sergileyeceğiz."


- Balıkesir
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Edremit Belediyesi Osmanlı Edremit Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

3 ilçe ve 4 belde yeniden sandığa gitti! İşte çıkan sonuçlar

3 ilçe ve 4 belde yeniden sandığa gitti! İşte çıkan sonuçlar

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 2 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? #128204 LGS yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024?
Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

title