Haberler

Batman Müftüsü: Kaçak Elektrik Kullanmak Haramdır

Güncelleme:

Batman Müftüsü Hasan Çağlar, yüzde 300 artış gösteren elektrik tüketimine ve kaçak elektrik kullanımına noktayı koydu.

Batman Müftüsü Hasan Çağlar, Yargıtay'ın "kayıp-kaçak bedeli tüketiciden tahsil edilemez' kararı ile Türkiyenin gündemine oturan ve yüzde 300 artış gösteren elektrik tüketimine ve kaçak elektrik kullanımına noktayı koydu.

Hasan Çağlar, 'kaçak' kelimesinin meşru olmayan eylemler için kullanıldığını hatırlatarak, elektriğin, devletin ya da özel şirketlerin malı olduğunu söyledi. Çağlar, "Dinimize göre satın alınan herhangi bir şeyi hizmet bedeli ödemeden veya sahibinin rızası olmadan almak veya kullanmak caiz değildir, haramdır. Dolayısıyla kaçak elektrik dinen haramdır. Çünkü sahibinin rızası olmadan, bedeli ödenmeden kullanılıyor" diye konuştu.

"KAÇAK ELEKTRİKLE KULLANILAN SU İLE GUSÜL ALMAK CAİZ DEĞİLDİR"

Kaçak elektrik ile giyim ve gıda arasında bir fark bulunmadığını belirten Müftü Çağlar, bedeli ödenmeyen ve sahibinden rıza alınmadan kullanılan her şeyin haram olduğunu kaydetti. Kaçak elektrikle alınan abdest ve kılınan namazın haram işlenerek yapılan bir ibadet statüsünde olduğuna vurgu yapan Müftü Çağlar, "Nasıl ki, çalınan bir elbiseyle kılınan namaz, çalınan gıdalarla yenilen bir yemek caiz değilse, kaçak elektrikle alınan abdest ve kılınan namaz, alınan gusül de caiz değildir. Dini hüküm budur. Kaçak elektrik kullanan vatandaşların ücreti, hakkıyla ödemesini yapan vatandaşlara yükleniyor. Bu da ayrı bir haram olur. Dinimizde israf etmek de haramdır. Haram olan bir şey de israf yapılıyorsa bunun vebali daha da ağırdır. İnsan kullanımından fazla bir şeyi tüketiyorsa, lüzumundan fazla masraf yapıyorsa israftır ve dinen caiz değildir" şeklinde konuştu.

Öte yandan Batmanlı bir vatandaş da kaçak elektrik kullanımının dinimizde yerinin olmadığını belirterek, kaçak elektrik kullanımı tüketilen sudan alınan abdestin ibadetin sevabını götürdüğünü söyledi. İsmini vermeyen vatandaş, başkasına ait olan bir malın izinsiz kullanılmasının haram olduğunu ifade ederek, kaçak olarak kullanılan her şeyin haram olacağını dile getirdi.

"ELEKTRİK MİLLETİN MALIDIR, KAÇAK KULLANIMI HARAMDIR"

Batman'da elektrik tüketiminin yüzde 300 artması nedeniyle gözler kaçak elektrik kullanımına çevrilirken, din adamları da kaçak elektrik kullananları uyardı. Kaçak elektriğin hırsızlık olduğuna dikkat çeken din adamları bunun fırından ya da bakkaldan çalınan bir ekmekle aynı olduğunu söyledi.

Batman'ın tanınan din adamlarından Ahmet İnan, kaçak elektrik kullanmanın haram olduğunu hatırlatarak, kaçak elektrik ile kuyudan çekilen suyu içmek ve evlerde kullanmanın haram olduğunu kaydetti. İnan, birinin malını izni olmadan kullanmanın haram olduğunu dile getirerek, "Elektrik milletin malıdır. O yüzden kaçak elektrik kullanımı haramdır" ifadelerini kullandı.

"HARAM OLAN BİR İŞLE YAPILAN AMELLERE DE SEVAP YAZILMAZ"

Kaçak elektrik kullanan kişilerin elektrik ile ısıttıkları sudan aldıkları abdestin sevabının olmadığını ifade eden İnan, "Çünkü kaçak elektrik kullanmak haramdır, caiz değildir. Haram olan bir işle yapılan amellere de sevap yazılmaz. Haram ile yapılan hiçbir işin geçerliliği de olmaz" dedi.

Kozluk ilçesinde fahri imamlık yapan Muhammed Akkağıt ise kaçak elektrik kullananlar yüzünden elektriğe yükleme olduğunu ve vatandaşların sağlıklı elektrik enerjisi alamadığını ifade ederek, "Kaçak kullanım yüzünden yüklenme oluyor. Bu yüklemeler nedeniyle arızalar oluşuyor. Kaçak kullanmayanlar bile elektriksiz kalıyor. Bu da kul hakkına giriyor. Kimse kendine fetva çıkarmasın, kaçak olan her şey haramdır" diye konuştu.

İSRAF VE AŞIRI YÜKLENMENİN ÖNÜ ALINAMIYOR

Bu arada Batman'da kaçak elektrik kullanımı, israf ve aşırı yüklenmenin önü alınamıyor. 1.5 aylık dönemde 25 trafo yanarken kaçak elektrik kullanımı yüzde 90 seviyesine dayandı. Eylül sonunda 2.2 milyon KWH olan günlük elektrik tüketimi, havaların soğuması ile 3 katını da aşarak günlük 6.8 milyon KWH'ye yükselirken, şehir şebekesinin bu denli büyük bir yükü kaldıramama tehlikesi de gündeme geldi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet İnan Yargıtay Batman Müftü Politika Güncel Haberler

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Eşini evde başkasıyla yakaladı! İkisini de öldürüp intihar etti

Eşini evde başkasıyla yakaladı! İkisini de öldürüp intihar etti

Suriye'yi karıştıran iddia: Beşar Esad'ın eşi Esma Esad hayatını kaybetti

Suriye'yi karıştıran iddia: Beşar Esad'ın eşi Esma Esad hayatını kaybetti

Bakmadan Geçme

4 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 4 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 4 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 4 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Almanya Ukrayna maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Almanya Ukrayna maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Almanya Ukrayna maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Almanya Ukrayna maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Almanya Ukrayna maçı CANLI izle! (HD) 3 Haziran Almanya Ukrayna maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Erden Timur basın toplantısı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Aile destek ödemesi ne zaman yatacak 2024? #129300 İngiltere Bosna Hersek maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İngiltere Bosna Hersek maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Mbappe hangi takımda, Real Madrid'de mi? Lewandowski Fenerbahçe'ye gelecek mi? Fenerbahçe Robert Lewandowski ile görüştü mü, transfer edecek mi? Lukaku Fenerbahçe'ye gelecek mi? Fenerbahçe Lukaku'yu transfer edecek mi? Mourinho açıkladı İngiltere Bosna Hersek maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! İngiltere Bosna Hersek maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bayram öncesi emekli maaşları yatacak mı 2024? #129300
Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

500

Yorumlar (82)

zaza licemobilWeb@haberler.com:

Petrol nerden cıkıyor kürt dağlarından elektirik nerden geliyor kürt suyu fırat ve dicleden eee türkler niye inliyor insanda biraz utanma olur hırsız türkler ne biz sizi severiz nede siz bizi def olup gidin kürt topraklarından

9
29
yanıtYanıtla
ZAZA LİCE:

elektrik üretimin yüzde 75 bu bölge toprağındadır. o yüzden kendi malımızı istediğimiz gibi kullanırız. karar bizi bağlamaz. helaldır bize.

6
28
yanıtYanıtla
KOMİNİST:

hakları ve hayalları çalınmış doğu halkına helali hoş olsun.

6
24
yanıtYanıtla
aytek:

doğudakiler alışmışlar hırsızlığa

17
11
yanıtYanıtla
batmanemobilWeb@haberler.com:

Bak işine kullanırken demiyordun uyle

4
19
yanıtYanıtla
kewerzoMobil-IOS:

Kaçak elektrik denince akıllarına doğu-güneydoğu gelen zevatlar istanbul Sanayi bölgesinde tüketilen kayıp(kaçak) elektriğin miktarını bi araştırın ve susun. Hem T.C sosyal bi devletse maddi durumu kötü olan yurttaşın elektrik ihtiyacını karşılamalı. Müftü 17-25 aralık hakkında ne düşünüyor acaba? O paralar için haram diyebilecek mi?

3
20
yanıtYanıtla
ELAZIĞLI:

peki müftü bey. . genel evde meyhanede. birahanelerde. . alınan para ile diyanetin. . maaşı veriliyor. . bu caizmi. . .

15
8
yanıtYanıtla
GüneydoğumobilWeb@haberler.com:

Müftüm barajlar bizim işgal altında bizim olan bişeyi bize satmak ne kadar helal onada cevap verin

8
15
yanıtYanıtla
dedeMobil-ANDROID:

İmama laf atan hainler dogrular isinize gelmiyor tabi. Tayyipin kacak saray yapmasi sizinde hirsizlik yapmaniza cevazmi veriyor?

15
5
yanıtYanıtla
Fatih TürkoğluMobil-IOS:

Benim hakkım haram olsun. Zerresine kadar almayı nasip etsin Allah.

12
8
yanıtYanıtla
Tüm 82 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title