Haberler

Başbuğ Örgütten Beraat Almamış

Güncelleme:

Akyol: ''İlker Başbuğ örgüt üyeliğinden beraat etti" haberlerini ajanslar yanlış geçti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında Savcı dün esas hakkındaki mütalasını verdi.

4,5 yıldır süren davada 64 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet istendi. Müebbet hapis cezası istenen sanıklardan birisi de Ergenekon'un tutuklu sanığı Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'du.

Dün ajanslar ve televizyonlar Başbuğ'la ilgili haberleri geçerken, Başbuğ'un örgüt üyeliğinden beraat ettiğini ama hükümeti devirmeye teşebbüs suçlaması nedeniyle de hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendiğini aktardılar.

Başbuğ'un "örgüt üyeliğinden beraat ettiği" ibaresi dünden beri özellikle ulusalcı kesimin dilinde. Hem örgüt üyeliğinden beraat ediyor hem de müebbet hapis cezası isteniyor diye Savcı'nın mütalasını eleştiriyorlar.

Hukukçu kimliği ile de bilinen Hürriyet Gazetesi Yazarı Taha Akyol, Başbuğ'un örgüt üyeliğinden beraat etmediğini hatırlatarak, Savcıların Başbuğ'a neden örgüt üyeliğinden ceza istemedini hukuki olarak açıkladı.

BAŞBUĞ'A ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN NEDEN CEZA VERİLMEDİ?

İşte Taha Akyol'un meselenin hukuki boyunu net olarak ortaya koyduğu o açıklaması;

"Bu teknik bir konu. Savcı Ergenekon'un bir terör örgütü olduğu iddiasından vazgeçmiş değil. Aksine Ergenekon Terör Örgütü'nün varlığı tespit edilmiştir diyor. İlker Başbuğ bu örgütün yöneticilerinden birisi olarak faaliyet göstermek suretiyle "darbeye teşebbüs ettiği" iddia ediliyor. Bunlar teknik konular. Yoksa örgüt üyesi değiller diye bir sonuç çıkmamalı.

Çünkü dün bazı ajanlar, Savcı örgüt üyeliği suçundan beraat istedi diye yanlış bir bilgi geçtiler. Teknik bir konu dediğim de şudur: Yargıtay'ın içtihadı var. Darbeye teşebbüs suçlarında ayrıca bir de örgütlenme, örgüt üyeliği suçu verilmez. Bu ceza kanununun genel prensipleri bakımından da böyledir. Bir fiil bir bütünlük oluşturuyorsa onun bir parçası için ayrı bir ceza, diğer parçası için ayrı bir ceza verilmez. Bu teknik bir konu. Beraat etti haberlerinin bir anlamı yok.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

İlker Başbuğ Taha Akyol İstanbul Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title