Haberler

Balyoz Planı Davası Temyiz Duruşması

Avukat Ülgen: "Düşünün bir mahkeme bir retmatik kullanıyor günün moda deyimiyle. Sanık avukatlarının ağzından ne çıkarsa retmatiğin düğmesine basıyor anında reddediyor, mantık yok" "Tertipçilerin izinin olduğu anlaşılan, kendilerinin ele verilmesine neden olacak bir CD'yi yok ettiler. Biz bu konuda çekilmiş olan görüntüleri görmeden duruşmadan dışarı atıldık ve 'siz savunma hakkını kötüye kullanıyorsunuz, avukat olmadan da karar veririz' denilerek bu dosya önünüze geldi, böyle bir karar çıktı"

Emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da arasında bulunduğu 361 sanıklı "Balyoz Planı" davasının, Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki temyiz duruşmasına 14. günde devam edildi.

Sanıklar Süha Tanyeri, Çetin Doğan, Dursun Çiçek, Nedim Ulusan, Ahmet Zeki Üçok ve Ahmet Bertan Nogaylaroğlu'nun avukatı Celal Ülgen, davanın bir numaralı sanığı Çetin Doğan'ın da avukatı olduğunu hatırlatarak, savunmasında fuzuli ve gereksiz bilgilerden kaçınmaya, olayı olabildiğince özetlemeye çalışacağını söyledi.

Buna rağmen 20 bölüm halinde 10 saat sürecek savunma yapacağını ifade eden Ülgen, Ergenekon davasından çıktıktan sonra aşırı yorgunluk nedeniyle rahatsızlandığını ve 3 gündür yattığını belirterek, sabah yola çıktığını ve çok yorgun olduğunu dile getirdi, heyetten anlayış istedi.

Mahkeme Başkanı Ekrem Ertuğrul da Ülgen'in, duruşmanın başından beri sabırla beklediğini belirterek, kendilerinin de yorgunluğunu esas alarak savunmasını dinleyeceklerini kaydetti.

Ülgen, ele geçirildiği iddia edilen dijital verileri sanıkların hazırladığına dair kanıt bulunmadığını, verilerin hiçbirisinin sanıkların egemenlik alanında bulunmadığını söyledi.

-"Yargıtaya büyük görev düşüyor"-

Yerel mahkemede yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Ülgen, bazı avukatların "artık savunma yapmıyoruz" noktasına geldiğini anlattı. Bu konuda Yargıtaya çok büyük bir görev düştüğünü belirten Ülgen, "Bugün Türkiye'de kaç tane özel yetkili ağır ceza mahkemesi varsa o kadar uygulanan ceza muhakemesi kanunu çeşidi vardır. Her mahkemeye göre değişik usul uygulanmaktadır. Çünkü bir içtihat birikimi yoktur" dedi.

Yargıtayın bu kapsamda özel içtihatlar üretmesi gerektiğini ifade eden Ülgen, bunlardan birinin avukatların toplu olarak dışarı çıkmalarıyla sonuçlanan uygulamalar olduğunu vurguladı.

Mahkeme başkanının, kısa süreceğini söylemesine karşın kendisine söz vermediğini anlatan Ülgen, buna "Siz iddia makamının her söz alışında söz verip savunma avukatları söz istediğinde vermezseniz bu dengeyi bozarsınız. Silahların denkliği ilkesini bozarsınız" diye karşı çıktığı için salondan atıldığını aktardı.

-"Salonu terk ettik"-

Diğer avukatların da tepki olarak salonu terk ettiğini belirten Ülgen, "Sizin tespitiniz bundan sonra bu olayların bitmesine ya da sürmesine neden olacaktır. Çok önemli bir konudur. Bir ceza avukatı bir mahkemede istediği zaman eğer mahkemeyi uzatma kastı yoksa kısa sürede konuyu dile getirecekse hemen söz verilmeli midir, yoksa mahkeme başkanının canı ne zaman isterse o zaman mı söz vermelidir, buna karar vereceksiniz" diye konuştu.

"İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi savunmayı dışlamıştır" diyen Ülgen, şöyle devam etti:

"Bir kuruma içerisinde yargıç, savcı var diye mahkeme denmez, tek başına avukat olduğu zaman da elbette mahkeme denmez. Bunların bir arada olması gerekir. Mahkemeyi mahkeme yapan savunmadır. Bütün hukuk kitaplarında ve bütün Roma hukuku tarihinden başlayaarak savunma kutsanır. Savunma kutsaldır sözünü mahkemede dile getirdiğim zaman cumhuriyet savcısı oturduğu yerden kalkarak 'ne yani bellemişsiniz savunma kutsaldır diye, iddia da kutsaldır, biz de kutsalız' demiştir. Böyle bir garabeti yaşamış 42 yıllık bir avukat olarak huzurlarınızdayım."

Silivri'de ne zaman neyi istedilerse bütün taleplerininin gerekçesiz reddedildiğini belirten Ülgen, "CD'leri istedik olmadı, CD'lerin renkli fotoğrafını istedik onu bile vermediler. Gerekçe yok" ifadesini kullandı.

Türkiye'de bir olay olduğu zaman bunu çözecek MOBESE kameralarının her zaman bozuk çıktığını savunan Ülgen, gazeteci Mehmet Baransu'ya verilen CD'leri içeren bavulu kimin verdiğinin tespit edilebilmesi için gereken MOBESE kameralarının da arızalı çıktığını söyledi.

Birinci Ordunun 5-7 Mart 2003'teki seminerine değinen Ülgen, "Ses kayıtlarından plan yapıldığı anlaşılıyor deniyor, hayır ben de siz sahte planları ses kayıtlarını dinleyerek yaptınız diyorum" diye konuştu.

Ses kayıtlarının çözümlemesinde de yanlışlar olduğunu ileri süren Ülgen, Çetin Doğan'ın konuşmalarından yanlış çözümlendiğini öne sürdüğü bazı yerleri aktardı.

-"Tutanaklardan çelişkiler olduğu anlaşılıyor"-

Baransu'nun teslim ettiği veriler için tutulan tutanaklardan CD'lere ilişkin çelişkiler bulunduğunun anlaşıldığını savunan Ülgen, slayt sunumuyla tutanaklardaki bu kısımları mahkeme heyetine gösterdi.

Bu çelişkilerin giderilmesi için tutanakların yanında polis kamerasıyla çekilen görüntülerin incelenmesini istediklerini ancak bunun mahkeme heyetince reddedildiğini aktaran Ülgen, "Şaşmamak elde değil. Düşünün bir mahkeme bir retmatik kullanıyor, günün moda deyimiyle. Sanık avukatlarının ağzından ne çıkarsa retmatiğin düğmesine basıyor anında reddediyor, mantık yok" dedi.

Ülgen, mahkemenin kararında bu itirazlarından hiç sözedilmediğini, bu çelişkilerin giderilmesi konusunda neden adım atılmadığının karara yansıtılmadığını dile getirdi.

Tutanaklara çelişkili şekilde giren 9 Nolu CD'nin teslim görüntülerini istediklerini ancak görüntülerin duruşmada izletilmediğini kaydeden Ülgen, "Tertipçilerin izinin olduğu anlaşılan, kendilerinin ele verilmesine neden olacak bir CD'yi yok ettiler. Biz bu konuda çekilmiş olan görüntüleri görmeden duruşmadan dışarı atıldık ve 'siz savunma hakkını kötüye kullanıyorsunuz, avukat olmadan da karar veririz' denilerek bu dosya önünüze geldi, böyle bir karar çıktı" diye konuştu.

Bilirkişi incelemelerini eleştiren Ülgen, bilirkişilere, "Bir dijital verinin sadece üst verilerinden yola çıkılarak bu CD'nin gerçek bilgiler içerdiği kabul edilebilir mi, bir CD'nin üst verileri üretildikleri tarihten önceki veya sonraki tarihe ayarlanabilir mi" gibi can alıcı soruların sorulmadığını kaydetti.

Ülgen, "Bunlar sorulsa şu anda önünüze gelen dosya olmayacaktı ama bilerek bu sorular sorulmadı" iddiasında bulundu.

Avukat Ülgen, savunmasına yarın devam edecek. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Yargıtay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title