Haberler

Balıkesir Marmara Adalar'ın Mermerine Arap İlgisi Sürüyor

Dünyadaki maden rezevrinin yaklaşık yüzde 15'ini bulunduran ve 3 bin yıldır tüm dünyaya mermer gönderen Balıkesir'in Marmara Adalar'da bulunan mermer rezervinde, bu yıl da en çok ihracat Arap ülkelerine yapıldı.

Dünyadaki maden rezevrinin yaklaşık yüzde 15'ini bulunduran ve 3 bin yıldır tüm dünyaya mermer gönderen Balıkesir'in Marmara Adalar'da bulunan mermer rezervinde, bu yıl da en çok ihracat Arap ülkelerine yapıldı. Orta Doğu'daki en çok ihracat yapılan ülke olan Suriye'nin yerini yaşadığı iç savaş nedeniyle Ürdün aldı.

Dünyanın pek çok ülkesine yıllardır mermer ihracatı yapılan Balıkesir'e bağlı Marmara Adalar'ının Saray Mahallesindeki yaklaşık 3 bin yıllık geçmişi olan mermer rezervi blok mermer ve kırık mermer(mıcır) ürünleri ile halen dünya devi şirket ve işletmelerin gözde rezervi olma özelliğini koruyor. Toplam, 29 mermer işletmesi ile çalışılan rezerv hakkında bilgiler veren Marmara Adalar Belediyesi Başkanı Süleyman Aksoy, 2017 yılında, Marmara Adası'ndan 50 bin metreküp blok Mermer iskelelerimizden gemilere yüklenmiş. Bunun yüzde sekseni ihracata yüzde 20'si de iç piyasadaki fabrikalarımızda gönderildi. dedi.

Açıklamasında, en fazla mermer ihracatının Arap ülkelerine yapıldığını belirten Süleyman Aksoy, Orta Doğu'da devam eden savaşın bu ülkelere yapılan ihracatı olumsuz yönde etkilediğini açıkladı. Aksoy, İhracattaki en büyük müşterimiz Suriye'ydi. Savaş olmadan önce günde yaklaşık 5 bin ile 15 bin metreküp arasında mermeri Suriye'ye gönderiyorduk. Savaş olduktan sonra sektörde bir durulma oldu. Ancak bugün en büyük ihracat noktamız Ürdün olmuş durumda. Kaliteli mermere ise en fazla Çin ilgi gösteriyor dedi.

Başkan Aksoy, çıkartılan mermerlerin genellikle camiler de, mezarların yapımında, aralarında tarihi yapılarında olduğu binaların donanımlarında kullanıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Süleyman Aksoy Balıkesir Marmara Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title