Haberler

Avustralyalılar, Eşekle Yaralı Asker Taşıyan Eri Unutamıyor

Avustralya Ulusal Üniversitesinden emekli tarihçi Prof. Dr. David Horner ile röportaj ZAFER AKPINAR - Avustralya Ulusal Üniversitesinden emekli tarihçi Prof. Dr. David Horner, Çanakkale Kara Savaşları'nda yaralı askerleri eşekle taşıyan ve ateş arasında kalarak hayatını kaybeden er John Simpson'u unutamadıklarını söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ- Avustralya Ulusal Üniversitesinden emekli tarihçi Prof. Dr. David Horner ile röportaj ZAFER AKPINAR - Avustralya Ulusal Üniversitesinden emekli tarihçi Prof. Dr. David Horner, Çanakkale Kara Savaşları'nda yaralı askerleri eşekle taşıyan ve ateş arasında kalarak hayatını kaybeden er John Simpson'u unutamadıklarını söyledi.Kara Savaşları'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında Gelibolu Yarımadası'na gelen ve Anzak Koyu'nu ziyaret eden Horner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşlarda ölen askerleri minnetle andığını belirtti.Avustralya'nın millet olarak yer aldığı ilk muharebelerin 100 yıl önceki Çanakkale Savaşları olduğunu anlatan Horner, "Avustralya'nın katıldığı savaşlarda hayatını kaybeden 60 bin kişiden 8 bini Gelibolu Yarımadası'nda öldü. Avustralya, 1901 yılında devlet statüsüne kavuştu. Katıldığı ilk katıldığı savaş olduğu için bizim tarafımızdan Çanakkale çok önemseniyor" dedi.Horner, dedelerinin dünyanın bir ucundan kalkıp kilometrelerce yol katederek savaşmak için Çanakkale'ye geldiğini vurguladı.Bunun nedeninin, İngiltere ile aralarındaki ilişkiler olduğuna değinen Horner, "İngiltere savaşa katılınca kendisini bu ülkenin bir parçası olarak gören Avustralya da savaşa katılıyor. İngiltere'ye asker ederek destek verdik. Avustralyalıların buraya geliş nedeni, İngiltere ile eskiye dayanan bağları ve onları asker olarak desteklemesidir. Buraya geldiğimiz için değil, bir savaş yaşandığı için pişmanlık duyuyoruz. Hem Avustralya hem de diğer ülkeler açısından burada büyük bir trajedi yaşandı" diye konuştu.- "Eşekli adam"ın öyküsüDavid Horner, ülkesinde Çanakkale Savaşları'na yönelik birçok yaşanmış öykü bulunduğunu dile getirdi.Bunlardan en ilgincinin er John Simpson'un hikayesi olduğuna dikkati çeken Horner, "Çanakkale Kara Savaşları'nda yaralı askerleri eşekle taşıyan ve kaldığı ateş arasında mermi isabet etmesi sonucu 19 Mayıs 1915'te hayatını kaybeden er John Simpson'u unutamıyoruz. Savaşlarda yaralı askerlerin hayatı için kendi canını hiçe sayan bir askerdi. Avustralya'da halk, bu askeri yakından biliyor. Cephede en masum işi yapan kişi bile bu savaşta yaşamını yitirdi" değerlendirmesinde bulundu.Horner, 100 yıl önceki savaşlarda ölen Avustralyalı askerler anısına ülkesinde de törenler düzenlendiğini aktardı.Söz konusu muharebelerden millet olarak büyük dersler çıkardıklarını söyleyen Horner, "Askerlerin karşılıklı dostlukları, buradaki ilişkileri, günümüzde barış anlamında bize hatırlamamız gerekenleri işaret ediyor" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

John Simpson Avustralya Çanakkale Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title