Haberler

ARITILMIŞ ATIK SUDAKİ ANTİBİYOTİKLERİN, TOPRAĞA VE BİTKİLERE ZARARI ARAŞTIRILIYOR

Güncelleme:

KONYA Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Nas ve ekibi, arıtılmış atık suların yeniden kullanımında suya karışan antibiyotik ve mikro kirleticilerin toprak ve bitkiye geçişini araştırmaya başladı.

KONYA Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Nas ve ekibi, arıtılmış atık suların yeniden kullanımında suya karışan antibiyotik ve mikro kirleticilerin toprak ve bitkiye geçişini araştırmaya başladı. Prof. Dr. Bilgehan Nas, ' Kullandığımız antibiyotiklerin yüzde 70'i kadarı, bünyede kullanılmadan dışkı ve idrar yoluyla suya karışıyor. TÜBİTAK desteğiyle başlattığımız projemizle, arıtılmış atık suların yeniden kullanımında, atık suyun içerisinde bulunabilecek antibiyotiklerin ve bunların metabolitlerinin, sulama sonunda toprağa ve bitkiye geçiş mekanizmalarını araştırıyoruz.' dedi.

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü arıtılmış, atık sularda bulunan antibiyotik ve mikro kirleticilerini toprağa ve bitkilere ulaşmasını araştırmaya başladı. Prof. Dr. Bilgehan Nas, projenin TÜBİTAK desteğiyle yapılacağını belirterek, "Üniversite olarak, arıtılmış suyla ilgili yaptığımız çalışmalarda da, atık suların yeniden kullanımında bu tür, suyu kazanmakla ilgili elde edebileceğimiz çevresel faydaların yanı sıra, olabilecek muhtemel risklerinde üzerinde çalışıyoruz. Son dönemde çalıştığımız ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projemizde, arıtılmış atık suların yeniden kullanımında, atık suyun içerisinde bulunabilecek antibiyotiklerin ve bunların metabolitlerinin, sulama sonunda toprağa ve bitkiye geçiş mekanizmalarını araştırıyoruz.? dedi.

'ANTİBİYOTİKLERİN YÜZDE 70'İ ATIK SUYA KARIŞIYOR'

Antibiyotik ve ilaç atıklarının atık sulara karışması sonucu, toprak ve bitkilerdeki risklerin araştırılmasının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nas, şunları söyledi: 'Kullandığımız ilaçlar, farmasötikler ve diğer bütün mikro kirleticiler kanalizasyon şebekesiyle beraber atık su arıtma tesisine ulaşıyor. Kullandığımız antibiyotiklerin yüzde 70'i kadarı, bünyede kullanılmadan dışkı ve idrar yoluyla suya karışıyor. Atık su arıtma tesislerimiz de bu kirleticileri gidermek üzere tasarlanmadığı için, tesislerde her bir farmasötik veya antibiyotik belli oranlarda giderildikten sonra alıcı ortamlara deşarj ediliyor. Bu alıcı ortama deşarj edildiğinde ülkemizin birçok noktasında, planlı bir şekilde tarımsal sulamada kullanılmıyor, plansız yeniden kullanım olarak veriliyor. Bunların içerebileceği çevresel risklerin de ve insan sağlığına olabilecek muhtemel risklerinin de iyi araştırılması gerekiyor. Bu noktada biz bilim insanlarının yapacağı çalışmalar oldukça önemli. Bu uygulamaların geliştirilebilmesi için gerçek ölçekli çalışmaların yapılabilmesi önemli. Bu çalışmalarda da büyükşehir belediyelerimizin aktif rol oynaması gerekiyor. İlgili bakanlıklarımızın da destek olması gerekiyor.?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Antibiyotik Konya Güncel Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Küçükçekmece'de piknik yapan vatandaşlar başından vurulmuş bir erkek cesedi buldu

Küçükçekmece'de piknik yapan vatandaşlar başından vurulmuş bir erkek cesedi buldu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

Asuman Tuğberk Yolaç kimdir, öldü? Asuman Yolaç neden öldü, hastalığı nedir? TYT- AYT sınavları ne zaman, kaç gün kaldı? 2024 YKS ne zaman yapılacak, tarihi belli mi? YKS sınavı ne zaman 2024? YKS (TYT-AYT-YDT) sınavı kaçta başlıyor, kaçta bitiyor? Resmi Gazete bugün (3 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek?
3 ilçe ve 4 belde yeniden sandığa gitti! İşte çıkan sonuçlar

3 ilçe ve 4 belde yeniden sandığa gitti! İşte çıkan sonuçlar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title