Anayasa Mahkemesi'ne Başvuruda Mektup, Faks ve E-posta Dönemi
Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Üyesi Nuri Necipoğlu, ileriki dönemde faks, mektup ve elektronik posta yoluyla başvuruları alacaklarını söyledi.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve İktisat ve Siyaset Topluluğu tarafından düzenlenen ' Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Hakları' konulu panele; Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Üyesi Nuri Necipoğlu, Anayasa Mahkemesi Üyesi Kadir Özkaya ve Anayasa Mahkemesi Raportör Hakimi Mustafa Eyyub Demirbaş konuşmacı olarak katıldı. Panelde; konuşmacıların yanı sıra, OMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebül Muhsin Doğan, öğretim üyeleri ve öğrenciler hazır bulundu.
MEKTUP, FAKS YA DA ELEKTRONİK POSTAYLA BAŞVURU
Anayasa Mahkemesi'ne 5 yılda 61 bin 332 bireysel başvurudan 38 bin 456'sının karara bağlandığını belirten Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Üyesi Nuri Necipoğlu, ileriki dönemde faks, mektup ve elektronik posta yoluyla başvuruları alacaklarını söyledi.
"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE BAŞLAYACAK"
Panelde Konuşan Nuri Necipoğlu, "Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurular; iç tüzük ekinde ve mahkemenin internet sitesinde yayınlanan başvuru formu ya da formdaki bütün bilgileri içeren aynı formatta bir dilekçede kullanılarak Anayasa Mahkemesi'ne doğrudan mahkemeler aracı kullanılarak, yurt dışı temsilcilikler vasıtasıyla yapılabilir. Bu formun doldurulmasında bireysel başvuru formu kılavuzundan yararlanılabilir. Peki, başvurular; faks, mektup ve elektronik posta yoluyla yapılabilir mi. Yasada; mektup, faks ya da elektronik posta yoluyla başvurular düzenlenmemiş. Niye bu şekilde davrandık yasal mevzuatı hazırlarken. İlk etapta kolay ve doğrudan doğruya mahkememize ulaşmasını sağlamak asıl prensibimiz. Ancak kuruluş aşaması, usulü iyice tespit edip eksiklikler ortaya çıktıktan sonra güvenlik sorununu da hallettikten sonra faks, mektup ve elektronik posta yoluyla başvuruları almaya kararlıyız. Bu noktada biz yasal mevzuatı düzenlemedik. Önümüzdeki dönemlerde faks, mektup ve elektronik posta yoluyla başvuru hususu başlayacak" dedi.
"PLANLAMAMIZ BU DOSYALARI KISA SÜREDE SONUÇLANDIRMAK"
Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru istatistiklerini hakkında konuşan Necipoğlu, "23 Eylül 2012 tarihinden itibaren yetkimiz başladı. 2012 yılında bin 342 dosya gelmiş. 4'ü sonuçlandırılmış. 2013 yılında 9 bin 897 dosya gelmiş 4 bin 924 dosyayı sonuçlandırmışız. 2014 yılında 20 bin 578 dosya gelmiş 10 bin 948 dosyayı sonuçlandırmışız. 2015'te 20 bin 376 dosya gelmiş 15 bin 711 dosyayı sonuçlandırmışız. 2016 yılında 13 Mayıs 2016 saat 15.58 itibariyle 9 bin 139 dosya gelmiş 6 bin 869'una müdahale edip sonuçlandırmışız. Toplamda 61 bin 332 dosya gelmiş, karara bağlanan 38 bin 456. Şu anda derdest dosya sayımız 22 bin 876. 2014-2015 yıllarını baz aldığımızda 21 bin civarında dosya gelmesi muhtemel. Elimizdeki dosya sayısı 22 bin. Bizim planlamamız bu dosyaları kısa sürede sonuçlandırmak" diye konuştu.