Haberler

Burdur Bağımsız Milletvekili'nden "Ayasofya" Kanun Teklifi

Güncelleme:

Burdur Bağımsız Milletvekili Yıldırım, Ayasofya'nın "Ayasofya Camii" adıyla camii olarak yeniden ibadete açılması için kanun teklifi verdi.

AK Parti'den istifa eden Burdur Bağımsız Milletvekili Hasan Hami Yıldırım, Ayasofya’nın “Ayasofya Camii” adıyla camii olarak ibadete açılması için kanun teklifi verdi.

YILDIRIM: AYASOFYA, VAKFEDİLME AMACI DIŞINDA KULLANILIYOR

Hasan Hami Yıldırım’ın verdiği kanun teklifinin gerekçe bölümünde; “Ayasofya Camii, etrafındaki eserleriyle, külliyesiyle beraber bir vakıftır; Fatih Sultan Mehmet’in vakfiyesidir ve hukuken el konulmuş durumdadır, vakıf bırakılma maksadına aykırı biçimde kullanılmaktadır. Ayasofya’nın hâlâ vakfedilme amacı dışında kullanılması böyle bir yasağın devamı, bugünün dünyasında hukuk ve insan hakları ihlalidir. Bugüne kadar ülkemizde vakıflarla ilgili pek çok olumlu adımlar atılmışken maalesef bu ayıp ortadan kaldırılamamıştır. Bugün Ayasofya’nın vakfedilme gayesi dışında kullanılması, hem hukuken, hem örfen, hem de ahlaken yanlıştır, kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.

Gerekçede şu ifadeler yer aldı:

“Ayasofya Camii Türk milletinin tarihi kimliğinin bir parçası, ayrılmaz hatta asli unsurlarından biridir. Ne var ki, bu hâlâ ibadete kapalı tutulmakta, resmi kayıtlarla müze olarak görülmekte ve fiilen de müze olarak kullanılmaktadır.

"TARİHE, YAŞANANLARDAN DERS ÇIKARMAK İÇİN BAKMAK LAZIM"

Ayasofya Camii 1934 yılında bir restorasyon vesilesiyle ve aradan geçen 80 yıla rağmen hâlâ tartışmalı kabul edilen bir kararnameyle müzeye dönüştürülmüştür. Bu kararın 1930’larda ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu şartlar çerçevesinde alındığı anlaşılmaktadır. Tarihe, geçmişle hesaplaşmak için değil, yaşananlardan ders çıkarmak için bakmak lazımdır. Kararın doğruluğunu ya da yanlışlığını tartışmak her zaman mümkündür. Ancak bu siyasetçilerden ziyade bilim adamlarının, tarihçilerin işidir; zira tarihi olayları kendi bağlamından kopararak, sadece bugün dünyasından bakarak yargılamak çoğu zaman yanıltıcıdır adil değildir.

Ancak söz konusu kararın bugün halen muhafaza ediliyor olması, izah edilebilir bir durum değildir.

"AYASOFYA CAMİİ, BİR VAKIFTIR"

Ayasofya Camii, etrafındaki eserleriyle, külliyesiyle beraber bir vakıftır; Fatih Sultan Mehmet’in vakfiyesidir, ve hukuken el konulmuş durumdadır, vakıf bırakılma maksadına aykırı biçimde kullanılmaktadır. Ayasofya’nın hâlâ vakfedilme amacı dışında kullanılması böyle bir yasağın devamı, bugünün dünyasında hukuk ve insan hakları ihlalidir. Bugüne kadar ülkemizde vakıflarla ilgili pek çok olumlu adımlar atılmışken maalesef bu ayıp ortadan kaldırılamamıştır.

"HUKUKEN, ÖRFEN, AHLÂKEN YANLIŞTIR"

Bugün Ayasofya’nın vakfedilme gayesi dışında kullanılması, hem hukuken, hem örfen, hem de ahlaken yanlıştır, kabul edilemez.

Ayasofya’nın vakfedilme gayesine uygun hale getirilmesi hem hukuki, hem ahlaki, hem de vicdani bir sorumluluktur, görevdir. Bu sorumluluk ve görevden kaçınanlar Türk milleti, tarih ve gelecek kuşaklar önünde mesuldür, mesul olacaktır."

YILDIRIM, 17 ARALIK SONRASI AK PARTİ'DEN İSTİFA ETMİŞTİ

Burdur bağımsız milletvekili Hasan Hami Yıldırım, 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonundan sonra AK Parti’den istifa etmişti. 

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Bedrettin Yıldırım Ak Parti Burdur Güncel Haberler

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

30 yıl hapis cezası verilen Figen Yüksekdağ: Kimsenin yüzü düşmesin, yüreği kararmasın

30 yıl hapis cezası verilen Figen Yüksekdağ: Kimsenin yüzü düşmesin, yüreği kararmasın

500

Yorumlar (36)

abdulmutaleb abdullahabdullah_1989@hotmail.co:

çok güzel bir kanun teklifidir desteklenmelidir

37
4
yanıtYanıtla
Bilişimci, Şehri istanbulayaz@hotmail.com:

İnşallah o sayede İstanbul tam anlamıyla fetih edilmiş olacak. İnşallah

34
3
yanıtYanıtla
KARTALbayramkazim@hotmail.com:

aysofyayı cami yapmak uyuyan yılanı uyadırmaya yarar son zamanlarda yapılan bu teklif yersiz ve luzumsuzdur.

5
31
yanıtYanıtla
by noktaasdafdsx@hotmail.com:

şu an içi erken seçim öncesi tüm dünyanın tepsini çekmemek lazım türkiye biraz daha güçlendiğinde mutlaka açılacaktır. bu ak partiyi yaralamak için bence bir tuzak............

5
20
yanıtYanıtla
06 Ankaramfc1950@hotmail.com:

Onu açacak adamda mangal gibi yürek olmalı şu aşamada. ABD, AB, Yunanistan ve Ortodoks dünyası ayağa kalkar. Hem patrikhanenin mallarını iade et hem de Ayasofya'yı ibadete aç, olmaz, yapmazlar, yapamazlar. Malları madem iade ediyorsun, şart koşsaydın ya Ayasofya'yı da karşılık olarak ibadete açarım diye. Dediğim gibi yürek lazım. Keşke olsa... Keşke bir kilise adı olan Ayasofya adı da değiştirilse de bir Türk adı verilse. Ankara'da yaşıyorum, 2 rekat şükür namazı kılmak için uça uça giderim oraya.

19
4
yanıtYanıtla
alper tungaoguzhan_1979@hotmail.com.tr:

nerde akp li muslumanlar hadi destekleyin bunu oki muslumansiniz buyuk atamiz fatih sultan mehmet hanin amanetidir..hadi iyi muslumansaniz destek verin acalim yuruyelim sokaklara cikalim destekleyelim bunu ama nerde sizde bu iman sizin allahiniz bunlari istemez nedeni ise aga babaniz agzini acamiyo kisilerin degil davalarin adami olun adam olun hadi hodri meydan

12
8
yanıtYanıtla
SONMESAJstarcepsalih@hotmail.com:

cami olarak açılmasını isterim ama, açtırmazlar...

17
0
yanıtYanıtla
HASAN OGUZh_oguz_35@hotmail.com:

ALLAH sız ve sızler gıbılerden razı olsun ınsallah :)

14
2
yanıtYanıtla
mustafamusti@hotmail.com:

yav olsun iyi güzelde tarihi bir mekan turizm için çok önemli değerini bilmeliyiz elhamdülillah müslümanızda yok açılsında yenden fetih olsun felan gereksiz düşünüyorsunuz arkadaşlar cuma namazı dışında dolan cami gördünüzmü? bu arada açılmasına felanda karşı değilim buraya açılsın diyen arkadaşlara soruyorum kaçınız namaz kılıyorsunuz kılanlarda kaçınız camiiye gidiyorsunuz?

13
3
yanıtYanıtla
eskicumalıeskicuma66@hotmail.com:

enes misin nesin .milleti kandırma ne laneti.okuldan fazla cami var memlekette.sizin gibi düşünenler yüzünden bu vatan her gün geriye sayım yapıyor.böyle boş işlerle uğraşacağınıza bilim ve teknoloji ile memleketi abad etmeye bakın....

yanıt0
yanıt0
Tüm 36 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title