Haberler

AK Parti'den Yeni Anayasa İçin Çifte Sandık Önerisi

Güncelleme:

TBMM'de kurulacak uzlaşma komisyonunda, içinde başkanlık sisteminin de olduğu tek metin üzerinde anlaşma sağlanamazsa, iktidar partisi muhalefete "Çift sandık kuralım" önerisi götürecek.

Ak Parti, TBMM'de oluşturulacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na, içinde revize edilmiş başkanlık sisteminin de olduğu yeni bir anayasa metni götürecek.

Partinin hukukçu kurmayları, iki kez Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı toplantı yaptı. Toplantılarda, geçen dönem üzerinde uzlaşma sağlanan 60 madde dışında, partinin daha önce gündeme getirdiği metin revize edildi. Ancak toplantının en ilginç yanı, muhalefetin başkanlık sistemi önerisine itiraz etmesi durumunda, nasıl bir tavır geliştirileceğine ilişkin değerlendirmeler oldu.

HALKA İKİ SEÇENEK SUNULABİLİR

Ak Parti kurmayları, yeni anayasanın özellikle başkanlık sistemine yönelik bölümüne muhalefetin itirazı durumunda, yeni öneri götürmeyi gündemlerine aldı. Toplantıda, "Böyle bir durumla karşılaşırsak, o zaman başkanlık sistemini ve parlamenter sistemi öngören iki ayrı metin hazırlayalım. Halkın karşısına iki metinle çıkalım. Hangisine oy verilirse onunla yola devam edelim, önerisi götürelim" dediler.

SÜRPRİZ ÖNERİ TOPLANTIDA TARTIŞMA KONUSU OLDU

Bu sürpriz öneri, toplantıda tartışma konusu oldu. Bazı AK Partili hukukçular, anayasa ve yasalara göre bunu hayata geçirmenin zor olduğunu dile getirdiler. Öneri sahipleri ise "Üzerinde uzlaşma olan maddeleri TBMM'de kabul edip, tartışmalı olanları iki seçenek olarak halk oyuna sunabiliriz. Uzlaşma masası dağılmadan bunu önerelim" dediler.

Bu konunun olabilirliğinin tartışılmasından sonra uzlaşma sağlanmaması durumunda gündeme getirilmesi benimsendi.

AK PARTİ ÖNERİYİ REVİZE ETME KARARI ALMIŞTI

AK Parti, önceki dönem hazırladığı taslaktaki başkanlık sisteminin, parlamentonun tamamen devre dışı bırakılmasına neden olacağı eleştirisine hedef olduğu için öneriyi revize etme kararı almıştı. Parti kurmaylarının üzerinde çalıştığı modelde, tek kamaralı parlamenter yapı sürecek. Federasyon, yerel parlamentolar, yerel yönetimlere federasyon benzer yetki aktarılması gibi bir öneri yer almayacak. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Ahmet Davutoğlu AK Parti Politika Güncel Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

500

Yorumlar (64)

Hikmet:

Hadi ordan demogoji budalası hokkabazlar... Millete koyun diyecek kadar alçalan soytarılar... Çatlasanız da patlasanız da başkanlık sistemi gelecek o kadar... Buna da millet karar verecek, sizin gibi çenebazlar değil...

47
0
yanıtYanıtla
SARAYA BAŞKAN DEĞİL SULTAN GEREK ):

BAŞKANLIK GELİR BİR SÜRE ONRA ODA KESMEZ :)) BU KEZ DAHA GÜÇLÜ İSTİKRAR İÇİN SULTANLIK GEREK DİYECEKLER. . BUNUN PROPAGANDASINI YAPACAKLAR :))

21
1
yanıtYanıtla
17-25 ARALIK:

TAYYİP HANEDANLIĞA DOĞRU GİDİYOR AMA HAVASINI ALACAK.

15
5
yanıtYanıtla
TÜRK ASKERİ:

DEMEKKİ İSRAİL ABD VE BOP UN DAHA ÇOK İŞİ VAR

17
0
yanıtYanıtla
UĞUR BÜLBÜL:

15 SENEDE ORTADOĞUYU VE CENNET VATANIMIZDA KAOS KARMAŞA TERÖR İNTİHAR HER GÜN ARTIYOR BIRAKIN ARTIK EMEKLİ OLUN BENCE

15
1
yanıtYanıtla
ALLAH FİRAVUNLARA FIRSAT VERMESİN:

BAŞKANLIK ABD DAYATMASIDIR RECEP T. ERDOAN 1996

15
0
yanıtYanıtla
mağdur çiftçi:

Allah AKPNİN bin belasını versin elim kırılaydı da oy vermeseydim.

12
3
yanıtYanıtla
YORGUN VATANDAŞ:

ARTIK BUNLAR HARBİ BİZİ İYİCE KOYUN YERİNE KOYUYORLAR ÇIRAKLIK OLMADI KALFALIK OLMADI USTALIK OLMADI ÜSDATLIK OLMADI BAŞKANLIK KALSIN YA KALSIN NEYİ ÇÖZDÜN

14
0
yanıtYanıtla
DAHA EN BAŞTAN NE GÜZEL:

AKPKK BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE ÜLKEYİ KÜÇÜK KÜÇÜK PARÇA PARÇA AŞİRET DEVLETİNE DÖNÜŞTÜRMEK AŞİRET BAŞIDA ZATEN BELLİ ADINA DA BAŞKAN DİYECEKLER GÜNÜ GELİNCE BOP PROJESİ KAPSAMINDA DOĞU VE GÜNEYDOĞU YAPILAN ALT YAPI ÇALIŞMASI SONUCUNDA REFERANDUMLA BÜYÜR ERMENİSTANA KATACAKLAR KISACASI TEK AMAÇLARI TEK PARÇA OLAN GÜÇLÜ TÜRKİYEYİ ERİTMEK ÇÖZÜM SÜRECİNİNDE SONUCU ORTADA YÜZLERCE ŞEHİD ANALAR AĞLAMASIN DEYİP SİLAHLI PKK MİLİTANLARINI ŞEHİRLERE DOLDURDULAR GÖZ YUMDULAR BİLEREK. .

14
0
yanıtYanıtla
osman gokbulut:

ya yeterin artık neden hep engel oluyorsunuz türküyenin kaderiylen oynuyorsunuz bu ülkenin başkanlık sistemine hitiyacı var bizler buradan anlıyoruzda siz niye anlamak istemiyorsunuz nafakanızmı kesilecek kendinizimi düşünüyorsunuz halkınızımı bu soruyu muhalefet liderlerine soruyorum

0
14
yanıtYanıtla
Tüm 64 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title