Haberler

"Aile Hekimleri Hastasından Haberdar Olmalı"

Selma Bıyıklı Adabaş - Dünya Aile Hekimleri Birliği Avrupa Bölgesi Yönetim Kurulu üyesi ve Avrupa Aile Hekimliği Araştırma Ağı Başkanı Prof.Dr.Mehmet Ungan, aile hekimlerinin üst basamaktaki hastanede yapılan tüm tetkik ve tedavilerden haberdar...

Selma Bıyıklı Adabaş - Dünya Aile Hekimleri Birliği Avrupa Bölgesi Yönetim Kurulu üyesi ve Avrupa Aile Hekimliği Araştırma Ağı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ungan, aile hekimlerinin üst basamaktaki hastanede yapılan tüm tetkik ve tedavilerden haberdar olması, hastaya uygulanan işlemleri, kullandığı ilaçları iyi bilmesi gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Ungan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa genelindeki bir çalışmaya göre Türkiye'deki aile hekimliği sisteminin "orta düzeyde" olduğunu söyledi.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin iyi olduğu ülkelerde aile hekimliği sisteminin de iyi olduğuna dikkati çeken Ungan, "İyi işlediği düşünülen ancak hiç de öyle olmadığı görülen ülkeler de var" dedi.

Türkiye'de geçmişte var olan sağlık ocaklarıyla topluma yönelik uygulamaların güçlü olduğunu, aile hekimliğiyle de bireye yönelik uygulamaların güçlü hale geldiğini ifade eden Ungan, "İyi bir aile hekimliği sisteminde bu iki yönün de dengeye oturtulması lazım. Koruyucu sağlık hizmetleri bağlamında bu denge sağlanırsa kalıcı, uzun süreli, sürdürülebilirliği olan bir sistem inşa edilebilir" diye konuştu.

-Sevk zinciri-

İkinci ve üçüncü basamaktaki hasta yoğunluğunun azaltılmasına yönelik zaman zaman Türkiye için de önerilen "Sevk zinciri" uygulamasını değerlendiren Ungan, şunları kaydetti:

"Aile hekimi bir hastası için ön tanı koyduysa bir üst basamaktaki tanı ve tedavinin en kısa sürede yapılmasının garantisi olmalıdır. Bunun için örneğin 2 haftalık bir süre makuldür. Mesela İngiltere'de aile hekimlerine büyük bir iş yükü verildiği ve bu süre çok uzun tutulduğu için sistem iyi işlemiyor. İyi bir aile hekimliği sisteminde hastaneye gitmek isteyenlerin sayısı son derece düşüktür. Bu sistemi en iyi oturtan ülkelerden biri Hollanda."

Aile hekimi ile üst basamaktaki sağlık kuruluşu arasındaki iletişimin iyi olmasının önemine dikkati çeken Ungan, "Aile hekimleri üst basamaktaki hastanede yapılan tüm tetkik ve tedavilerden haberdar olmalı, hastaya uygulanan işlemleri kullandığı ilaçları iyi bilmelidir" diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Ungan, aile hekimliğinde tarama testlerinden ziyade periyodik muayene sistemi getirilerek erken tanı konusunda büyük bir adım atılabileceğini söyledi.

15-19 Mayısta düzenlenecek 12. Ulusal Aile Hekimliği Kongresi'nde Türkiye ve dünyadaki uygulamaların ele alınacağını bildiren Ungan, kongrede, dünyada bu konuda söz sahibi olmuş önemli uzmanların görüş ve önerilerini dile getireceğini belirtti.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Selma Bıyıklı Adabaş Türkiye Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

Bakmadan Geçme

Survivor eleme adayları kimler? 2 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title