Haberler

Afrika Medya İnisiyatifi Ceo'su Ba, Aa'yı Ziyaret Etti

Afrika Medya İnisiyatifi CEO'su Amadou Mahtar Ba, beraberinde Türkiye'nin Çad Büyükelçisi Ahmet Kavas ile Anadolu Ajansı'nı (AA) ziyaret etti.

Afrika Medya İnisiyatifi CEO'su Amadou Mahtar Ba, beraberinde Türkiye'nin Çad Büyükelçisi Ahmet Kavas ile Anadolu Ajansı'nı (AA) ziyaret etti.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile bir araya gelen Ba, burada yaptığı konuşmada, AA'nın çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek, "Ziyaretim, AA ile Afrika medyası arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyor" dedi.

Türk hükümetini ve AA'yı Afrika Medya Liderleri Forumu'nun Kasım ayında Senegal'in başkenti Dakar'da yapılacak 5. yıllık toplantısına davet eden Ba, söz konusu toplantının Afrika medyasının önde gelen aktörleriyle tanışma fırsatı sunacağını kaydetti.

Toplantıya Afrika'nın çeşitli bölgelerinden 400 kadar medya yöneticisiyle uluslararası camiadan önemli isimlerin katılacağını ifade eden Ba, "Umarım bu toplantıda, hem Afrika hem de Türkiye'nin yararına olacak güzel bir işbirliği başlar" diye konuştu.

-AA'dan Afrika'da yeni bürolar

AA Genel Müdürü Öztürk de, Afrika medyasını yakından izlediğini, özellikle Svahili dilinin ilgisini çektiğini ve farklı dillerde yayın yapan AA'nın bu dilde de üretime başlamayı düşündüğünü kaydetti.

Afrika'nın önemli bir bölge olduğunu ve Türkiye için ayrı bir önemi bulunduğunu ifade eden Öztürk, "Bu nedenle Kuzey Afrika'da bürolarımız bulunuyor. Orta ve Kuzey Afrika'da yeni bürolar açmayı düşünüyoruz. Sizlerle ve diğer medya kuruluşlarıyla işbirliği için pek çok fırsatımız olduğuna inanıyorum" dedi.

Ba'ya ziyaretinde eşlik eden Türkiye'nin Çad Büyükelçisi Kavas'ı yeni görevinden ötürü tebrik eden Öztürk, Kavas'ın Afrika üzerine çalışmalar yapan en başarılı isimlerden biri olduğunu ve kendisiyle geçmişte birlikte çalışma fırsatı yakaladığını belirtti.

-Kavas: "Afrika medyasında Türkiye haberi çıkmıyor"

Büyükelçi Kavas ise, Afrika'daki gelişmelerin Türk medyasına fazla yansımadığını belirterek, geçtiğimiz günlerde Nijer'de meydana gelen ve on binlerce evin yıkılmasına, yaklaşık 500 bin kişinin evsiz kalmasına neden olan sel felaketinin Türk basınında yalnızca birkaç cümleyle yer bulduğuna dikkati çekti.

"Normalde böyle bir felaket Avrupa'da olsa günlerce gazetelere yansır," diyen Kavas, Afrika'da da Türkiye'yle ilgili fazla haber çıkmadığını vurgulayarak, "Böylesine bir kıtada Türkiye'ye ilişkin haber çıkmıyor. Ancak, bunda kasıt yok. Nereden haber verecekler-" ifadesini kullandı.

Büyükelçi Kavas'ın, Afrikalı gazetecilerin Türkiye'deki siyasi liderlerle görüşme talebini dile getirmesi üzerine AA Genel Müdürü Öztürk, "Bizim görevimiz bu. AA olarak bizim kuruluş felsefemiz de bu. Anadolu'nun sesini dünyaya duyurmamız gerekiyor. Şimdi Türkiye'nin sesini dünyaya duyurmak için çaba gösteriyoruz" diye konuştu.

AA'nın Afrika'yla ilgili yapılacak her türlü çalışmaya katılmaya hazır olduğunu kaydeden Öztürk, "Buradan haber aktarımı, oradan buraya haber aktarımı konusunda hazırlıklarımızı yapıyoruz. Şu anda Arapça'yı başardık. 20 Arap ülkesinde ekiplerimiz çalışıyor, bürolarımız açıldı. Artık Ortadoğu'da, Arap dünyasında olacak her haber, her olay şu anda AA'dan hem Türkiye'ye duyuruluyor, Türkiye'deki her haber de oraya gönderiliyor. Önümüzdeki yıllarda, inşallah bütçe sorunlarımız da olmazsa, Afrika üzerinde kesinlikle çalışacağız. Svahili dili de bizim ilgi alanımız içine girdi" dedi.

Muhabir: Duygu Özbay

Yayıncı: Hüseyin Köşger - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Kemal Öztürk Ahmet Kavas Türkiye Çad Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title