Haberler

ABD Dışişleri Bakanı: IŞİD Krizini Esad'ı Devirmek İsteyenler Çıkardı

Güncelleme:

ABD Dışişleri bakanı John Kerry, vaktiyle Esad'ı devirmek uğruna IŞİD ve benzeri radikal gruplara destek olanların bu krize sebep olduğunu söyledi.

CNN International kanalında ünlü gazeteci Christiane Amanpour'un programına katılan ABD Dışişleri bakanı John Kerry, vaktiyle Esad'ı devirmek uğruna IŞİD ve benzeri radikal gruplara destek olanların bu krize sebep olduğunu söyledi.

"IŞİD CİDDİ BİR TEHDİT"

Konuşmasında Kerry, devlet başkanları ve cumhurbaşkanlarıyla dün çok samimi bir görüşme yaptıklarını ve artık IŞİD'e karşı bir koalisyonun faaliyete başladığının kesin olduğunu belirtti. Kerry, IŞİD'in bölgedeki devletlerin meşruiyetine ve güvenliklerine karşı ciddi bir tehdit olduğunu, bölge ülkeleri için risk altında olan çok şeyin bulunduğunu ifade etti.

"İSLAM'I GERÇEK MÜSLÜMANLARA TESLİM ETMEK İSTİYORUZ"

IŞİD’in her millete ve devlete tehdit olduğunu belirten Kerry, Obama yönetiminin "İslam’ı IŞİD’in elinden alıp gerçek Müslümanlara" teslim etmeyi amaçladığını söyledi. Amanpour’un Suriye’de IŞİD’in vurulmasını Esed rejimine yarayacağına dair eleştirileri hatırlatması üzerine de “200 bin civarında kendi insanını varil bombalarıyla, gazla ve başka yollarla öldürmüş, nüfusun çoğunun ülkeden kaçmasına neden olmuş, onlara işkence etmiş bir kişinin meşruiyetinden söz edemezsiniz” diye konuştu.

"KRİZE ESADI DEVİRMEK İSTEYENLER NEDEN OLDU"

Kerry, "En başında Esad'ı devirme çabaları başladığında, 'Arada çürük elmalar olsa da, önemli olan Esad'a karşı savaşmalarıdır' diye hesap yapanlar vardı. Bu da, farklı gruplara kaynak sağlanmasına sebep oldu. Bu süreç baştan savma bir şekilde yapıldı ve iyi yönetilemedi." diyerek o zamandan beri bu finansman sağlama durumuna odaklandıklarını söyledi ve artık devlet destekli yardımların tamamen kesildiğini, sadece bireysel yardımlar kaldığını açıkladı.

"ÇÜRÜK ELMALAR" BAŞA BELA OLDU

"Esad'ı devirdikten sonra bu çürük elmalarla ilgilenileceği düşünülmüştü. Fakat bu çürük elmalar giderek daha tehditkar hale geldi" diye konuşan Kerry, katliamları durdurmanın öncelikli amaçları olduğunu ve IŞİD ablukalarının kalkmasını sağlayarak bunu başardıklarını söyledi.

"IŞİD BAĞDAT'A İLERLİYORDU"

Amanpour, ABD’nin altı haftadır IŞİD’i havadan vurduğunu ama örgütün yok edilemediğini hatırlatıp hava gücünün yanısıra özel kuvvetlerin de devreye sokulup sokulmayacağını sordu.

Kerry ünlü gazetecinin sorusuna şu yanıtı verdi:

“Irak’taki hükümet daha yeni kuruldu. Başbakan İbadi New York’ta, toplantılar yapıyor. Kendisiyle görüşüyoruz. IŞİD’i yenmek zaman alacak. Başkan Obama da 'IŞİD eninde sonunda bitecek dedi. Belirli bir zaman vermedi. Çünkü Irak ordusunun yeniden kurulması gerekiyor. Ama IŞİD’in ilerlemesi durduruldu. Hava saldırıları etkili oldu. IŞİD Bağdat’a ilerliyordu. Erbil ya da Bağdat düşebilirdi.”

"HORASAN" SORUSUNA CEVAP VERMEDİ

Kerry'e ABD'ye saldırı hazırlığında olduğu iddia edilen Suriye'deki El Kaide Bağlantılı Horasan grubunun liderinin akıbetini de sordu. Kerry grubun lideri El Fadli'nin öldüğünü şahsen teyit edemeyeceğini söyledi. Dşişleri Bakanı grubun ne tür bir saldırı tehdidi oluşturduğu sorusuna da yanıt vermekten kaçındı.

"ÇOK FAZLA İSTİHBARAT GİRDİSİ OLUYOR"

Kerry Suriye’deki hedefleri vururken istihbaratı nasıl topladıklarıyla ilgili olarak da “Karada çok farklı istihbarat kaynaklarımız var. Hepsi de farklı farklı biçimlerde. Çok fazla istihbarat girdisi oluyor” dedi. Ancak bu kaynakları açıklamayı reddetti. IŞİD’e karşı koalisyon çalışmalarını organize eden General John Allen’ın istihbarat ağının daha verimli kullanılmasını sağlamak için haftaya bölgeye gideceği bilgisini verdi.

Suriye’de rejimle savaşan muhaliflerin iki cephede çatıştığına dikkat çeken ABD’li bakan, “Suriye'deki muhalefet IŞİD ve rejimle savaştı. Hayatta kalmayı başardı. IŞİD'i Halep'ten çıkardılar. IŞİD'in kapasitesi azalırsa muhalefetinki artacak” öngörüsünde bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Christiane Amanpour Barack Obama John Kerry Suriye Politika Güncel Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500

Yorumlar (2)

ipimilen guşşam:

abd ing israil ve akp bunu zaten biliyoruz

1
0
yanıtYanıtla
mert kalleş:

BAŞTA BİZİMKİ OLMALI

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title