Haberler

AB projesiyle organik pekmez ürettiler

ÖZCAN GÜNEY - ŞAHİN ÖZMEN - Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde, sahiplerinin yurt dışında olduğu için bakamadığı bağların bakımını üstlenen Belediye, AB Projesiyle kadınlara eğitim vererek, org...

ÖZCAN GÜNEY - ŞAHİN ÖZMEN - Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde, sahiplerinin yurt dışında olduğu için bakamadığı bağların bakımını üstlenen Belediye, AB Projesiyle kadınlara eğitim vererek, organik pekmez üretti.

Bahadın Belediye Başkanı Dilaver Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi beldelerinde de göç nedeniyle, nüfusun önemli bir bölümünü yaşlıların oluşturduğunu söyledi.

Beldenin Avrupa'ya ciddi oranda göç verdiğini ifade eden Özcan, "Bu nedenle kayıtlı bin 400 dekar üzüm bağımızın büyük bir kısmı atıl kalmıştı. Bu bağları nasıl canlandırabiliriz' diye düşündük ve girişim başlattık" diye konuştu.

- 110 kadın eğitim aldı

Avrupa Birliğine, Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile ortak hazırladıkları "Bahadın'da Verimli Topraklar Çalışan Kadınlar' isimli bir proje verdiklerini anlatan Özcan, AB Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında hazırladıkları projeyle Gıda Mühendisliği bölümünden gelen öğretim görevlilerinin beldede 110 kadına bağcılık, pekmez, çalma ve ekşi gibi yöresel ürünlerin yapımı üzerine eğitim verdiğini ifade etti.

Amaçlarının Bahadın'da atıl kalan bağları canlandırmak olduğunu dile getiren Özcan, "Hedefimize tam anlamıyla ulaştığımızı söyleyemem. Ancak bu yıl ciddi bir kıpırdanma yaşanmaya başladı. Beldemizden Avrupa'ya ve büyük şehirlere göç eden vatandaşlarımızın atıl durumdaki bağ ve bahçelerinin bakımını üstlendik. Bu bağlarda üzüm yetiştirmeye başladık. Kadınlarımız bu üzümlerden pekmez yapıyor. Şimdilik bu üretimleri ticari anlamda yapmıyoruz. Kadınlarımıza üzümden üretim yapmayı öğrenmeleri için bu projeyi hayata geçirdik" diye konuştu.

Projenin olumlu sonuçlar verdiğini söyleyen Özcan, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız tekrar bağlardan gelir elde edebileceğinin farkına varsın istiyoruz. Organik üretim yapmaya dikkat ediyoruz. Üretim tamamen eski yöntemlerle gerçekleştiriliyor. Hiçbir üründe katkı maddesi kullanmıyoruz. Son derece kaliteli bir ürün elde ediliyor. Daha çok hediyelik, herkesin ihtiyacına yönelik ticari olmayan bir üretim yapıyoruz. Kadınlarımız önümüzdeki birkaç yıl daha organize olup bir kooperatif bünyesinde toplanıp ya da bir şirket kurarak bunu ticari bir atılıma dönüştürmelerini hedefliyoruz."

- Marka olmayı planlıyorlar

Özcan, beldede ürettikleri organik üzüm pekmezlerini "Bahadın Güllüce Pekmezi" adı altında marka yapmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu yılki üzüm hasadının ardından yaklaşık 3,5 ton pekmez, 3 ton ekşi ürettik. Tamamen organik üretim yaptığımız için bir marka olmayı düşünüyoruz. Organik üretim yaparak, yöre ekonomisini canlandırmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Bahadın Türkiye Sorgun Politika Güncel Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Bakmadan Geçme

Survivor eleme adayları kim oldu? Survivor 4. eleme adayı kim? 20 Mayıs Survivor'da potaya kim girdi? İran Dışişleri Bakanı öldü mü? Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir? İbrahim Reisi kimdir, kaç yaşındaydı? İbrahim Reisi ne zaman Cumhurbaşkanı oldu? İran Cumhurbaşkanı öldü mü? İbrahim Reisi helikopter kazasından öldü mü, yaşıyor mu? Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir?
İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title