Haberler

8 Kişinin Öldüğü Maden Ocağında İş Bırakma Eylemi

Güncelleme:

Zonguldak'taki taşeron firma işçileri, maden ocağında meydana gelen ve 8 arkadaşlarının öldüğü kazadan sonra iş bırakma eylemi başlattı.

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında kömür üretimi için hazırlık çalışması yapan taşeron firma işçileri, geçen 7 Ocak'ta meydana gelen 8 arkadaşlarının öldüğü kazadan sonra şirketin bugün ilk kez ocakta iş başı yapma talebine karşı iş bırakma eylemi başlattı. Şirket şantiyesi önünde toplanan ve iş güvenliği önlemlerinin yeterli olmadığını savunan yaklaşık 50 madenci, "Artık kölelikten kurtulmak istiyoruz" dedi.

Taşeron firma Star İnşaat ve Ticaret A.Ş.'nin, yerin 630 metre altında meydana gelen ani metan gazı püskürmesi ve sonrasındaki göçükte 8 madencinin yaşamını yitirmesinden sonra ocaktaki hazırlık çalışmalarına devam etmek için TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne yazıyla başvurduğu belirtildi. Kurumun da kazanın meydana geldiği bölgenin dışındaki alanlarda çalışılabileceğini belirtmesi üzerine şirket, dün akşam işçileri arayarak bu sabahtan itibaren ocakta iş başı yapılacağını duyurdu. Ancak şirkette çalışan yaklaşık 110 işçi, güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu gerekçesi ile ocağı girmeme kararı aldı.

Sabah erken saatlerden itibaren taşeron firmanın şantiyesi önünde toplanan işçiler, şirketin iş başı yapma talebine karşı iş bırakma eylemi başlattıklarını söyledi. Madenciler adına konuşan 35 yaşındaki Ayhan Gökgöz, 8 arkadaşlarının kanı kurumamışken şirket yetkililerinin, "İşe girin, gelen gelir, gelmeyenin çıkışını veririz" baskısıyla karşı karşıya olduklarını söyledi.

'METRE SİSTEMİ EMNİYETLİ ÇALIŞMAMIZI SAĞLAMIYOR'

Ocakta emniyet önlemlerinin yeterli olmadığını savunan Gökgöz, metre sistemi ile çalıştıklarını, bunun da bazı risklerinin olduğunu söyledi. Ayhan Gökgöz, şöyle dedi:

"Ocakta kaç metre ilerlersek o kadar para kazanıyoruz. Ayda 30 metre yaptığımızda 900, 35 metre yaptığımızda 950, 40 metre yaptığımızda 1000 lira para alıyoruz. Metre bize para kazandırıyor ama emniyetli çalışmamızı sağlamıyor. Performansa dayalı bir iş. Bunun doğru olmadığını söylüyoruz. Şirket yönetimi işi metre hesabı aldığı için 'Ben ancak böyle para kazanırım' diyerek diretiyor. Arkadaşlarımı arayıp, 'Ocağa gireceksiniz, eski düzene göre çalışacağız' diyor. Biz de buna artık karşıyız. Zaten daha önce de karşıydık. Her yerde dile getirdik. Ama başaramadık."

'KÖLELİKTEN KURTULMAK İSTİYORUZ'

Ayhan Gökgöz, metre sistemiyle çalıştıklarında hata yapabildiklerini, çok para kazanmak adına emniyeti gözardı edebildiklerini ifade etti. Gökgöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesela sondaj yaptıktan sonra, 1- 2 vardiya dinlendirmen lazım. Ama biz sondaj yapıldı, yarım saat sonra saldırıyoruz bacaya. 2 günde bir mutlaka bir arkadaşımız yaralanıyor, başına, ayağına taş düşüyor, parmağı kopuyor. Neden? Biz emniyetli çalışmıyoruz, biz metreye çalışıyoruz. Metre yapmak istiyoruz, arına saldırıyoruz. Ne kadar metre o kadar para bizim için. Önce düşündüğümüz şey o. Eve ekmek götürmek zorundasın. Ne kadar metre yaparsan o kadar çok para alacaksın. Bu zihniyetten kurtulmak istiyoruz. Taşeron sisteminden, kölelik sisteminden kurtulmak istiyoruz. Artık kimsenin canının yanmasını istemiyoruz. Bizim sesimizi duysunlar artık."

Şirket yöneticilerinin ölen 8 arkadaşlarının ailelerini ziyaret etmediğini, 1 lira yardımda bulunmadığını anlatan Ayhan Gökgöz, sistem değişinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini, ocağa girmeyeceklerini söyledi. Gökgöz, kazanın meydana geldiği yerdeki 150 metrelik göçüğü de kendilerinin temizlediğini, ancak dün geceden itibaren oradaki çalışmayı da durdurduklarını, hala 20 metrelik göçüğün ocakta olduğunu belirtti.

ŞİRKET: BASKI YAPMIYORUZ

Şirket yetkilileri, TTK'dan ocakta hazırlık işlerine devam edilebileceği yönünde kendilerine resmi bir yazı gelmediğini, dolayısıyla işçilere de bu yönde bir baskı yapmadıklarını ileri sürdü. Ancak TTK Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, şirketin hazırlık çalışmalarına devam etmek için resmi yazıyla başvurduğunu, kazanın meydana geldiği bölgenin dışındaki alanlarda çalışabileceklerini kendilerine bildirdiklerini söyledi.

EE,GG(EE/BT) - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Taşkömürü Kurumu Ayhan Gökgöz Zonguldak Kozlu Politika Güncel Haberler

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Bakmadan Geçme

22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 22 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 22 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 22 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 22 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Ergin Göleli kimdir, zengin mi, serveti ne kadar? Fenerbahçe şampiyon olursa Aziz Yıldırım aday olacak mı? Yıldırım'dan önemli açıklamalar
Anlaşma tamam gibi! 1. Lig takımı Adanaspor satılıyor

Anlaşma tamam gibi! 1. Lig takımı Adanaspor satılıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title