Haberler

589 bin 112 deniz kaplumbağası, denizle buluştu

Güncelleme:

KORUMA altındaki 20 kumsalda bu yıl 445 bin 592 caretta caretta ile 143 bin 520 Chelonia mydas (yeşil kaplumbağa) olmak üzere toplam 589 bin 112 deniz kaplumbağası yavrusu, yumurtalarından çıkarak denizle buluştu.

KORUMA altındaki 20 kumsalda bu yıl 445 bin 592 caretta caretta ile 143 bin 520 Chelonia mydas (yeşil kaplumbağa) olmak üzere toplam 589 bin 112 deniz kaplumbağası yavrusu, yumurtalarından çıkarak denizle buluştu.

Yaşamlarının neredeyse tamamını denizlerde geçiren, sadece yumurtlamak için mayıs ve eylül ayları arasında karaya çıkan deniz kaplumbağalarının nesilleri tehlike altında bulunuyor. Çevre kirliliği, iklim değişikliği, sahillerin olumsuz kullanımı, ses ve ışık kirliliği gibi pek çok tehditle karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının yumurtalarının bulunduğu 20 kumsalda koruma çalışmaları yürütülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin taraf olduğu 'Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması' ve 'Akdeniz'in Deniz Ortamı ve Kıyı Bölgesi'nin Korunması Sözleşmeleri' kapsamında yürüttüğü çalışmalarla deniz kaplumbağalarının her yıl denizle buluşmasını sağlıyor.

Bu kapsamda, deniz kaplumbağalarının korunması için 20 bölgede yuvalama alanı belirlendi. Bu alanların 14'ü DKMP Genel Müdürlüğünce, Özel Çevre Koruma alanı olan diğer bölgeler ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca korunuyor. 2023 yılında kaplumbağa kumsallarında yumurtalardan 445 bin 592 caretta caretta yavrusu, 143 bin 520 yeşil kaplumbağa yavrusu olmak üzere toplam 589 bin 112 deniz kaplumbağası çıkarak denizle buluşturuldu.

Koruma çalışmaları kapsamında turistler, sanayiciler ve yöre halkı, kumsalı nasıl kullanacakları konusunda bilgilendiriliyor ve bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Yuvalara kum altı ve kum üstü kafesleme çalışmaları yapılıyor ve su altında kalan kafesler daha kuru kumul ortamlara taşınıyor. Koruma çalışmalarının yanı sıra deniz kaplumbağalarının beslenme, kışlama alanları gibi bilgilerin belirlenmesi için uydu vericiler takılarak deniz kaplumbağaları takibe de alınıyor. (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kaplumbağa Turizm Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title