Haberler

450 ton üretim yapılan 'tuzla' yanlış düzenlendiği iddia edilen raporla heba oldu

Güncelleme:

450 ton üretim yapılan 'tuzla' yanlış düzenlendiği iddia edilen raporla heba oldu -Sivas'ta kaynak suyuyla yılda yaklaşık 450 ton organik tuz üretimi yapılan 'tuzla', yanlış düzenlendiği iddia edilen Çevresel Etki Değerlendirmesiraporu nedeniyle harabeye dönüştüSİVAS Sivas'ta kaynak suyuyla...

450 ton üretim yapılan 'tuzla' yanlış düzenlendiği iddia edilen raporla heba oldu

- Sivas'ta kaynak suyuyla yılda yaklaşık 450 ton organik tuz üretimi yapılan 'tuzla', yanlış düzenlendiği iddia edilen Çevresel Etki Değerlendirmesiraporu nedeniyle harabeye dönüştü

SİVAS Sivas'ta kaynak suyuyla yılda yaklaşık 450 ton organik tuz üretimi yapılan tuzla, yanlış düzenlendiği iddia edilen Çevresel Etki Değerlendirmesiraporu nedeniyle harabeye dönüştü.

Sivas'ın Şarkışla İlçesi Polatpaşa köyünde bulunan tuzlanın ruhsatı, ÇED'in olumsuz raporunun ardından iptal edildi. Olumsuz verilen ÇED raporunun ardından yıllardır işletilen, bölge ve ülke ekonomisine değer katan tuzlada üretim durdu. Tuzlanın sahibi ve köy muhtarı Kadir Öztürk, 18 yıl boyunca işlettiği tuzlanın kalite ve lezzet bakımından Türkiye'de ki sayılı tuzlalardan biri olduğunu söyledi.

Öztürk, normal şartlarda işletmelerinde atık madde ve sularının olmadığı için ÇED' den muaf olmasına rağmen, 2015 yılında ÇED raporunda yapılan bir hata nedeniyle yüklü miktarda para cezası ödemek zorunda kaldıklarını ve ruhsatlarının iptal edildiğini dile getirdi. 2015 yılından itibaren terk edilen ve üretim yapılamayan tuzlanın yeniden açılmasını isteyen Öztürk, milli servetin heba edildiğini vurguladı.

Kapalı tuzlada vergi ödemeye devam ediyor

Kadir Öztürk, işletmenin vergi ve stopajını düzenli olarak ödediklerini belirterek, "Tuzla 1997'de tekel adı altında devlet tarafından işletiliyordu. Özelleşmesinin ardından 1997 yılında biz aldık. Burada 2 yıl yaptığımız tadilatın ardından üretime geçerek 2015 yılına kadar işlettik. O zaman bir Çevresel Etki Değerlendirmesi çıkardılar. Biz normalde ÇED' den muaf bir işletmeydik. Burada 10 aile geçimini sağlayıp evine ekmek götürüyordu. Köylülerimiz ve çevre köyden birçok vatandaş bu tuzla işletmesinden emeklidir. Şuanda her yanı dağılıp harabe oldu. ÇED' den sonra bir iki daire parası ceza yedik. O zaman Maden İşleri Müdürlüğü bizim paramızı yaktı ve bir daha yatırmamızı söyledi. Bizde yatırmadık ve buradan terk istedik. Ama bizim işletme ruhsatımızı iptal etmediler. Sadece çalışma ruhsatımızı iptal ettiler. Şuanda vergisini, stopajını düzenli olarak ödüyoruz" ifadelerini kullandı.

Bir çok ailenin geçim kapısıydı

Öztürk, milli servetin heba edildiğini dile getirip, "Burası bir milli servet Türkiye'de genelinde tuz kalitesi ve lezzeti olarak sayılı işletmelerden birisi. Biz burayı açmak için çok niyetlendik evrakta biraz sıkıntılar çektik, muhatabımızı bulamadık. Yıllık tuz üretimimiz hava durumu ve sıcaklığa bağlı 450 tona kadar çıkıyordu. Şuanda içler acısı bir durumda artık kuş bile konmuyor. ÇED fabrikalar için atık madde çevre temizliği ve düzenleme çerçevesine giriyor. Biz normalde muafız çünkü atık maddemizde, suyumuzda yok. O dönem ki mühendis büyük ihtimal evrakalar da bir hata yapmış. İşler bu raddeye geldikten sonra kendisi de istifasını verdi ve büyük bir çıkmaza girdik. Burası yeniden faaliyete geçse insanlara ekmek kapısı olur. Köyde iş olmadığı için şehirlere sürekli olan bir göç var. Burası açılsa en azından 10 aile buradan geçimini sağlayabilir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çevresel Etki Değerlendirme Kadir Öztürk Sivas Tuzla Haberler

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

Binaya asılan 'Allah belanı versin Nurettin' yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

Binaya asılan "Allah belanı versin Nurettin" yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

Bakmadan Geçme

Emekliye refah payı verilecek mi? SON DAKİKA! Emekliye refah payı ne zaman, Temmuz'da mı verilecek? Nicolo Zaniolo, EURO 2024'te neden yok? Zaniolo sakat mı, 2024 Avrupa Şampiyonası'nda niye yok? Uğurcan Çakır Galatasaray'a gidecek mi? Transfer iddiası! 15-16 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 15-16 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 15-16 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 15-16 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 15-16 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! Yağdan kilo vermek için ne yapmak gerekir? Yağdan kilo vermenin püf noktaları İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 15-16 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 15-16 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıya mı uğradı? İşte Robert Fico'nun yaşadığı panik anları... Yağ çözücü evde nasıl yapılır? Evde doğal yağ çözücü yapımı İSTİKLAL CADDESİ'NDE YANGIN MI ÇIKIT? İstiklal Caddesi'nde yangın paniği! Ne oldu, olay ne? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 15-16 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi!
Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title