Haberler

300 Yıllık Handa Top Mermisi Bulundu

Gaziantep'teki yaklaşık 300 yıllık hanın restorasyonu sırasında patlamamış top mermisine ulaşıldı.

Gaziantep'teki yaklaşık 300 yıllık hanın restorasyonu sırasında patlamamış top mermisine ulaşıldı.

Alınan bilgiye göre, Şehitler Caddesindeki Mecidiye Hanı'nda Şahinbey Belediyesince restorasyon çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar sırasında toprağa gömülü halde yaklaşık 65 santimetre uzunluğunda top mermisine ulaşıldı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerinin ilk incelemesinin ardından mermi bulunduğu yerden kontrollü şekilde alınarak imha etmek üzere götürüldü.

Öte yandan olay yerinde bulunan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, polis ekiplerinden merminin müzelerde sergilenmesinin mümkün olup olmadığını sordu. Polis ekipleri ise merminin patlamamış olmasına rağmen ateşlenen bir mermi olduğunu, o yüzden içerisindeki patlayıcının temizlenmesinin pek mümkün olmadığını belirterek merminin imha edilmesi gerektiğini kaydetti.

Tahmazoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, restorasyonu yapılan hanın "Yeni Han" anlamına gelen Cedid Han ismiyle 1725 yılında inşa edildiğini söyledi.

Daha sonra Sultan Abdulmecid tarafından restore edilen hanın isminin Mecidiye Han olarak değiştirildiği ve bugüne kadar geldiğini anlatan Tahmazoğlu, son 20 yıldır da otopark olarak kullanılan hanın adeta kaderine terk edildiğini vurguladı.

Belediye olarak mülkiyet sahipleriyle görüşerek hanı satın aldıklarını ifade eden Tahmazoğlu, şöyle konuştu:

"Burası tarihi olarak çok değerli. 2 katlı olmasına rağmen üst katı yıkılan han, araya beton bölümler eklenmiş. Şimdi ise biz aslına uygun hale getirmeye çalışıyoruz. 820 metrekarelik iç hanesi, 24 dükkanı, 34 tane hücresi olan bir hanı ayağa kaldırmak istiyoruz. Yıl sonuna kadar restorasyon çalışmalarını tamamlayıp, ardından da burayı sahaflar çarşısına dönüştürmek istiyoruz. Alt katta kitapçılar olacak, her hafta bir yazar gelecek, kentimizin sulu yemeklerinden oluşan bir restoran olacak. Buraya gelen insan hem maddi hem de manevi olarak kendisini doyuracak."

Gaziantep'in kadim bir şehir olduğuna işaret eden Tahmazoğlu, şunları kaydetti:

"Burada restorasyon çalışmaları yaparken bir top mermisine rastladık. Bu kent, özellikle Kurtuluş Savaşı döneminde 60 bin top mermisinin atıldığı bir şehir. Restorasyon çalışmaları sırasında da top mermileriyle karşılaşabiliyoruz. Şu anda 65 santimetre uzunluğunda, 17 santimetre kalınlıkta bir top mermisine ulaştı ekiplerimiz. Polis ekiplerimizin incelemelerinin ardından barutu boşaltılıp müzelerimizde sergilemek isteriz. Ancak ilk gelen bilgiler tehlikeli olduğu ve imha edilmesi gerektiği yönünde.

Kaynak: AA / Güncel

Gaziantep Şahinbey Mecidiye Politika Güncel Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Bakmadan Geçme

İran Dışişleri Bakanı öldü mü? Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir? İbrahim Reisi kimdir, kaç yaşındaydı? İbrahim Reisi ne zaman Cumhurbaşkanı oldu? İran Cumhurbaşkanı öldü mü? İbrahim Reisi helikopter kazasından öldü mü, yaşıyor mu? Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024)
İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

title