Haberler

2naci Koru'dan Birlik ve Beraberlik Mesajı

Almanya'da görev yapan başkonsoloslar Köln'de bir araya geldi.

Almanya'da görev yapan başkonsoloslar Köln'de bir araya geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu mensuplarından oluşan bir heyetin de katıldığı buluşma kapsamında, heyet Köln ve çevresindeki dini cemaatlere birer ziyaret de bulundu. Koru ve beraberindeki heyet Rum Ortodoks Kilisesi, Süryani Ortodoks Kilisesi, DİTİB Cam inşaatı Alevi-Bektaşi Kültür Enstitüsü'nde vatandaşlarla bir araya gelerek sorunları ve talepleri dinledi.

BİZE HABER VERİN

Heyetin ilk durağı Türkiye kökenlilere ait Aziz Dimitrios Rum Ortodoks Kilisesi oldu. Burada mum yakıp bir süre pazar ayinini takip eden Koru ve beraberindekiler, daha sonra kilise cemaatiyle bir araya geldi. Kilisenin muhasibi İspir Bayrakçıoğlu, yaptığı konuşmada Türkiye'ye bağlı olduklarını dile getirerek Türk devletinin kendilerine sahip çıkmasını ve destek verilmesini isteyerek sıkıntıları konusunda yardım istedi. İki yıl önceki ziyaretlerine hatırlatma yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru ise, 'O ziyaretimiz NSU cinayetleriyle ilgiliydi. Bu tür olaylara karşı birlik ve beraberliğimizi korumamız gerekir' diye konuştu. Ayrımcılığı asla kabil edemeyeceklerini belirten Naci Koru, konsolosluklarda bu tür bir olayın yaşanmasın halinde gerekenin yapılacağı mesajını verdi. Buluşmada kilise cemaati Koru ve Karslıoğlu'na birer Meryem Ana resmi hediye etti.

FARKLILIKLAR ZENGİNLİĞİMİZDİR

Heyet, daha sonra Mor Petrus-Mor Paulus Süryani Ortodoks Kilisesi'ni ziyaret etti. Kilisesi Cemaati Başkanı İbrahim Alıcı konuşmasında, 'Süryani topluluğu bu ağacın bir dalıdır. Bu ağacın şefkata ihtiyacı vardır' dedi. Daha sonra söz alan Büyükelçi Karslıoğlu ise kilise cemaatinden Süryanice'nin yeni nesillere aktarılması konusunda çalışmalar yapmasını istedi. Bakan Yardımcısı Koru da Başbakan Erdoğan'ın 'Farklılıklar zenginliğimizdir' açıklamasını hatırlatarak, 'Türkiye tarih boyuncu böyle güçlenmiştir. Bundan sonra da böyle olacak' dedi. Burada da Koru'ya kilise cemaatinden resim hediye edildi. Heyet konuşmaların ardından kiliseyi gezdi.

MATEM ETKİNLİĞİNDE DUYGUSAL ANLAR

Daha sonra Koru ve beraberindekiler Köln'de devam eden DİTİB Merkez Camisi'nin inşaatını gezerek bilgi aldı. Burada DİTİB görevlilerine kısa bir konuşma yapan Koru, Avrupa'daki gençlerin Türkiye'de eğitilerek yurt dışında görev alacak din görevlisi olmaları yönündeki çalışmaları anlattı. Heyet, son olarak Hausen kentindeki Alevi-Bektaşi Kültür Enstitüsü'nü ziyaret ederek, buradaki 'Aşure Erkanı' ve matem etkinliğine katıldı. Enstitüdeki cemevinde gerçekleştirilen matem etkinliği başta Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu olmak üzere konukları derinden etkiledi. Dervişe Gülizar Cengiz ve Derviş Soylu tarafından yürütülen aşure erkanı sırasında Karslıoğlu'nun göz yaşlarına hakim olamadığı gözlendi. Etkinliğin ardından konuklara aşure dağıtıldı.

ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Heyet başkonsoloslar toplantısı için Köln Başkonslosluğu'na geçerken, Büyükelçi Koru Avrupa Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) bir süre önce Köln'de yaşama geçirdiği Siyaset Akademisi'ne de katılarak kursiyerlere Türk dış politikası konusunda bir sunum yaptı. Koru, başta Suriye ve Mısır sorunları olmak üzere Türkiye'nin son yıllarda dış politikadaki girişimlerini anlattığı sunumda, Amerika ve AB ilişkilerinde gelinen nokta hakkında da bilgiler verdi.

YURT DIŞINDA OY KULLANIMI

Ziyaretlerin ardından Köln'de iki gün sürecek başkonsoloslar toplantısı Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru başkanlığında başlatıldı. Basın kapalı olan toplantıda Türkler'in sorunları ve başkonsolosluklarda verilen hizmetlerin iyileştirilmesi konularının yanı sıra özellikle yurt dışında sandık konusu ele alınacak. Almanya'da sandıkların ilk olarak gelecek ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kurulması için hazırlıklar görüşülecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin Avni Karslıoğlu Naci Koru Türkiye Köln Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title