Haberler

2013 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, yoksulların üzerindeki dolaylı vergi ağırlığının, zenginlere göre 2 kat fazla olduğunu öne sürdü.

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, yoksulların üzerindeki dolaylı vergi ağırlığının, zenginlere göre 2 kat fazla olduğunu öne sürdü.

TBMM Genel Kurulu'nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçelerinin görüşmesi sürüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, yargı kararlarının yasama ve yürütme dahil herkesi bağlayıcı nitelikte olduğunu belirterek, Giresun'un Çavuşlu beldesinde katı atık imha tesisi için bölge idare mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararının Danıştay tarafından onandığını anlattı. Yargı kararına rağmen, ÇED raporuna gerek görmeyen valiliğin çalışmaları devam ettirdiğini ifade eden Tanal, "Mahkeme kararı valiliği bağlamıyor mu-" diye sordu.

Bilgi Edinme Kanunu uyarınca Maliye Bakanlığı'ndan yayımladıkları kitapları istediğini dile getiren Tanal, kendisine gönderilen Osmanlı'nın dış borçlarına ilişkin kitaptaki bazı sayfaların boş olduğunu, buradaki bilgilerin gizlenmek istendiğini savundu.

Kamu İhale Kurumu Başkanı'nın bir sorusuna verdiği cevaba göre, 100 ihaleden 4'ünün kuruma gittiğini belirten Tanal, "Bakanlıklar ihaleleri istisna haline getirildiği için, Kamu İhale Kurumu ihalelerin kanuna uygun olup olmadığını kontrol edemiyor. İhaleleri Kamu İhale Kurumu'ndan kaçırmayın" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan da bütçe açığının perdelenmesi için "arızi gelir" yöntemine başvurulduğunu savundu.

Bütçeyi kurtarmak için sürekli olmayan olağanüstü gelirler bulunduğunu ifade eden Oyan, 2008 yılında İşsizlik Fonu'nda biriken kaynağın tamamının bütçeye aktarıldığını anımsattı. Oyan, bu yıl memur maaşlarının Mayıs ayında belirlendiğini, iki yıldır toplu sözleşme yapılmadığını ve bu yollarla bütçe giderlerinin baskı altına alındığını iddia etti.

Dolaylı vergide kapasite sınırlarına gelindiğini de belirten Oyan, "Yoksul kesimden yüzde 70'e ulaşmış dolaylı vergi topluyorsunuz. Yoksulların üzerindeki dolaylı vergi ağırlığı, zenginlere göre 2 kat fazla. Bütçeden yararlanmaya gelince memura, emekliye enflasyonun altında artış yapıyorsunuz" diye konuştu.

Oyan, yoksul köylüye zilyetliğindeki arazinin fahiş fiyatla satılmak istendiğini de öne sürerek, "Sonuçta alamayacağı için arsa yatırımcılarına peşkeş çekiyorsunuz. Böyle adaletsizlik, orman köylülerinin derisini yüzercesine kaynak temini inanılmaz bir olay" dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ise Türkiye'nin geleceğe dönük çevre politikası olmadığını söyledi.

Türkiye'nin, Dünya Çevre İndeksi'nde 132 ülke arasında 109. sırada yer aldığını ifade eden Köprülü, listede 2010 yılında 77. olan Türkiye'nin son 2 yılda 32 sıra birden gerilediğini ifade etti.

Hükümetin Şarköy ve Muratlı'da orman arazisine santral yapmak istediğini savunan Köprülü, Kanun Hükmünde Kararnamelerle imar planlarının değiştirildiğini, orman arazilerinin birden santral alanına dönüştüğünü söyledi.

Köprülü, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a "Siz çevreden sorumlu olduğunuzun farkında mısınız- Bakanlığınızdaki değil çevre, çevrenin adı bile kirlendi. Bu bakanlığın adını da değiştirmek lazım. İsmindeki çevreyi kaldırmak lazım. Yapılanlarla daha uyumlu, ranttan sorumlu bakanlık olabilir" diye seslendi.

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan da hükümetin küresel iklim değişikliğine karşı tedbir almadığını iddia etti.

Türkiye'nin Kyoto Protokolü'nü imzaladığını anımsatan Kaplan, protokolün gereklerinin yerine getirilmediğini de savundu.

Kaplan, "Bizde çevre, birinci sınıf tarım arazilerini sanayiye açmak, orman arazilerini rantiyecilere pazarlamak için yasalar çıkarmak, suyu ticarileştirmek, ormanları yok ederek maden ocakları açmak anlamına geliyor" diye konuştu.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Hilal Kaplan Emre Köprülü Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını bir türlü söndürülemiyor

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını bir türlü söndürülemiyor

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title