Haberler

13 İl "Büyükşehir" Oluyor

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ili "büyükşehir" kapsamına alan yasa tasarısının görüşmeleri sürüyor.

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ili "büyükşehir" kapsamına alan yasa tasarısının görüşmeleri sürüyor.

Komisyon üyelerinin yanı sıra Komisyon üyesi olmayan muhalefet partilerinden çok sayıda milletvekili, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde eleştirilerini ifade ediyor. Komisyon Başkanı Muammer Güler, öğleden sonraki bölümde tasarının geneli üzerinde görüşlerini ifade etmek için 30 milletvekilinin talepte bulunduğunu söyledi.

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Muğla coğrafyasını bilmeden düzenleme yapıldığını belirterek, "Fethiye'de AKP'nin bir belediyesi var, bir tane daha alabilmek için böldünüz. Fethiye'yi nasıl böldüyseniz, Milas ve Bodrum'u da bölmeniz gerekiyor. Tasarı İçişleri Bakanlığı'nda hazırlanmadı. 56 milyona ulaşacak 29 dukalık kuruluyor. Belediyelere sınırsız sosyal yardım imkanı getiriliyor. Belediyelerin tek eksiği kalacak, o da para basmak. Ona gerek yok, doları ortak para birimi yaparsınız olur biter" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, tasarı yasalaştığında "eyalet sisteminin temelinin atılacağını" ve "özerk şehirler" yaratılacağını savunarak, "Bugün Güneydoğu'da bazı belediyelerin başına buyruk davrandığı dikkate alınırsa, işin vahim boyutu anlaşılır. Türkiye'nin idari, toplumsal, siyasal yapısı radikal dönüşüme tabi tutuluyor. Mülki idari amirleri çok üzülüyor ama Bakanlık'tan çekindikleri için seslerini çıkaramıyor. Yoksa kendileriyle konuşulduğunda bu düzenlemeye karşılar" dedi.

"Bütün şehir" modelinin İstanbul ve Kocaeli'nde uygulandığını, her iki kentte de sorunların çözülmediğini aksine arttığını ifade eden Dinçer, köylünün yaşam alanınını kaybedeceğini, orman köylerinin üst gelir grupları için lüks yerleşim alanı haline getirileceğini söyledi. "Tasarıyla belediyeleri nasıl alırız"diye düşünüldüğünü ve planlandığını ileri süren Dinçer, "Toplum mühendisliği yapılıyor. AKP'nin değirmenine su taşımak için her şey yapılıyor. AKP Kürt sorununu bu yolla çözeceğini sanıyor ama yanılıyor" diye konuştu.

-"Badem şekeri yerine zaman verin"-

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, hafta sonunda bazı yerlerde referandum yapıldığını belirterek, halkın belediyelerinin kapatılmasına karşı oy kullandığını anlattı. "Bu kadar küçük hesaplar peşinde koşmak yakışıyor mu-" diyen Serindağ, "seçim yasası" olarak tanımladığı düzenlemeyle AK Parti'nin bugüne kadar alamadığı yerleri ele geçirme çabası içinde olduğunu ileri sürdü.

Serindağ, "Kıyı kesimdekiler AKP'ye yüz vermemiştir. AKP şimdi oraları da ele geçirmek için tasarıyı önümüze getirmektedir. Bu bir rant yasasıdır, artık şehir rantı AKP'ye yetmemektedir, kıyı rantı olarak kırsal alanda el değmemiş yerlerde ele geçirmek istemektedir. Düzenleme, yabancılara mülk satışı, kentsel dönüşüm ve 2B ile birlikte değerlendirmelidir" dedi.

Serindağ, konuşma süresinin sona erdiğini söyleyen Komisyon Başkanı Muammer Güler'in Mardin'den getirdiği badem şekerlerini göstererek, "Bize badem şekeri vereceğinize zaman verin" sözleri, Komisyon'da gülüşmelere yol açtı.

-56 milyon A klasta, 20 milyon B klasta..."-

MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, Karadeniz'de köylerin boşaldığına işaret ederek, "Köyler manevi hayatımızın en güzel şekilde yaşandığı yerlerdir. Şimdi köyleri lağvedip tüzel kişiliği olmayan mahalleye dönüştürüyorsunuz. Kimlik, aidiyet, kültürel ve sosyal hayat gidecek. Bakanlıkların belediye kadar icracılığı yok. Siyasi iştahı kabartacak diye ülkenin birlik ve bütünlüğünü bozacak, ileride bizi kavga ettirecek projeyi hayata geçirmek doğru değildir" diye konuştu.

Uzun yıllardan beri belediyecilik ile merkezi idare arasında sürtüşme olduğunu ifade eden Başesgioğlu, belediyecilik görüşünün hakim olduğu ve finalinin mülkiyelilere yaptırıldığı bir düzenlemeyle karşı karşıya olduklarını söyledi. "Merkezi idareyi çökerttiğinizde hangi bölgesel yönetim çok bağırırsa onun sözü geçer" diyen Başesgioğlu, bir çok ilin 750 bin nüfusu bulmak için kendi aralarında organizasyona gireceğini vurguladı.

Başesgioğlu, "56 milyon nüfusun A klasta, 20 milyonun B klasta olması mümkün değil. İl sınırları konusu gözden geçirilsin, ileride telafisi imkansız tartışmalar önlensin" dedi.

-"Ülkenin birliğini Jan Dark'ın yerine koydunuz"-

CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu'nun "Tasarıyla önceden öğrencileri taşıyorduk şimdi hayvanları taşıyacağız" demesine, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Hayaliniz bayağı yüksekmiş..." karşılığını verdi.

Düzenlemeyle seçilmiş belediye başkanlarının topluca azledileceğini savunan Canalioğlu, büyükşehire karşı olmadıklarını, belde ve köylerin kapatılmasına karşı olduklarını anlattı.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise "eski milletlere yeni anayasa yapılamayacağını" belirterek, "Bu topraklarda iki önemli kanun yapıcı var; birisi Hamurabi, diğeri de birilerinin hareme hapsettiği Kanuni'dir. Küresel sistem istiyor diye evrensel anayasa yapamazsınız. Tasarı kanunlaşırsa bir federalizme, eyalete giderse Hükümet'in iç çatışmayı durduracak gücü kalmayacak. Tehlikeli bir iş yapılıyor, narkoz verir gibi merkezi otoritenin gücü zayıflatılmaya çalışılıyor. Bölgede kontrol edilemeyen kent devletleri meydana getirilecek. Bugün Diyarbakır Belediye Başkanı'nı kontrol edemiyorsunuz, yarın nasıl söz geçireceksiniz. Ülkenin birliğini Jan Dark'ın yerine koymuş, altını da tutuşturmuş durumdasınız" diye konuştu.

Yeniçeri, tasarıyı engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını söylemesi üzerine Komisyon Başkanı Güler'in, "İçtüzük hükümleri doğrultusunda değil mi-" sorusuna "İçi de dışı da olur..." karşılığını verdi.

Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Celal Dinçer İstanbul Ak Parti Politika Güncel Haberler

Ayhan Bora Kaplan davasında Süleyman Soylu'nun ismi tutanaklara girdi

Ayhan Bora Kaplan davasında Süleyman Soylu'nun ismi tutanaklara girdi

Evine çağırdığı 12 yaşındaki kız çocuğunu istismar etti! Karısını 'annesi' olarak tanıtmış

Evine çağırdığı 12 yaşındaki kız çocuğunu istismar etti! Karısını "annesi" olarak tanıtmış

Müşterisi olmadığı bankadan adına 350 bin TL kredi çekildi! Mağdur sayısı 150'yi geçti

Müşterisi olmadığı bankadan adına 350 bin TL kredi çekildi! Mağdur sayısı 150'yi geçti

2026 UEFA Avrupa Ligi ile 2027 UEFA Konferans Ligi finalleri Tüpraş Stadyumu'nda oynanacak

2026 UEFA Avrupa Ligi ile 2027 UEFA Konferans Ligi finalleri Tüpraş Stadyumu'nda oynanacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title