Haberler

Urfalıların 'acı' ile imtihanı başladı.

Güncelleme:

Urfalıların 'acı' ile imtihanı başladı.

Urfalıların 'acı' ile imtihanı başladı...Biber hasadının tamamlanmasıyla birlikte isot yapımına başlandı

ŞANLIURFA - Türkiye'nin yemeklik pul biberi ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Şanlıurfa'da, biber hasadının tamamlanmasıyla birlikte isot yapımına başlandı.

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Sırrın Mahallesi'nde oluşturulan alanda biberi isota dönüştürme serüveni başladı. Yakıcı sıcağın yanı sıra biberin acısının etkisiyle de mücadele eden isot üreticileri ve kadınlar, elle parçaladıkları ürünleri makineden geçirip örtülerin üzerinde kurumaya bırakıyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan isot yapım çalışması saat 19.00'a kadar sürdürülüyor. Hem Urfa salçası hem de kuru biberin üretildiği alanda fiyatlar ise kalitesine göre 35 ile 45 lira arasında değişiyor.

Sıcak havada isot kırma çalışmasını yapan Fikriye Yılmaz, "Sabah saat 09.00'da buraya geliyoruz. Şanlıurfa'da hava çok sıcaktır. Bizde bu sıcakta isot temizleme işini yapıyorum. İsot işi çok zordur. Günde 15 çuval isot temizlemesi yapıyoruz. İsotun çuvalını 2,5 lira ücretle yapıyoruz" dedi.

"Mecburen sıcağa ve acıya katlanmak zorundayız "

İklim koşulları ve çiftçilerin masraflarını artığından dolayı isotta bu yıl rekoltede düşüş olduğunu belirten Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatif Başkanı Murat Mermer, "Şanlıurfa'da isot serüveni başladı. Bu yıl isot yapımına bira Bu yıl isot yapımına biraz geç başladık. İklim koşularından dolayı mağduruz fazla yağış alması sebebiyle tarlalar çamur oldu. İsot geç ekildiği için hasadı da geç başladı. İsotun en büyük zorluğu sıcak havada yapılıyor olmasıdır. Sıcak ta olmasa isot elde edilemez. Mecburen sıcağa ve acıya katlanmak zorundayız. İsota bu yıl rekolte de düşüş var. Üreticinin masrafları çok olduğu için bir azalma oldu. Çiftçilerin bu etkisi bize de yansıdı. Biber şu an 2,5 liradır. İsotun yapım aşamaları, ilk gün işçiler isotu kırar. İsot bir gün boyunca sergide serilir, Terletme, kurutma gibi aşamalardan geçildikten sonra pul biber haline gelir. İsotun üç aşaması var. Temizleme, terletme ve işlemedir. Birinci isot Urfa biberi 35 ile 45 lira arasında değişiyor. 400-500 kişi bu alanda isot çalışması yapıyor. Bizim yer olarak ciddi sıkıntılarımız var. Bize yeni yerlerin tahsis edilmesi gerekiyor. İsotun daha hijyenik daha güzel alanlarda yapmak gerekiyor. Hedefimiz halka daha iyi isot sunmaktır" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Genel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title